Warstwowy miodownik bez pieczenia? Oczywiście, a każdy kęs rozpływa się w ustach

Miodownik to tradycyjny wypiek świąteczny, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest pyszny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. Jeśli szukasz przepisu na miodownik bez pieczenia, który zachwyci twoich bliskich, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na miodownik bez pieczeniaPrzepis na miodownik bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zbliżają się święta, a co za tym idzie, czas na kulinarne eksperymenty. Jeśli jesteście gotowi na rozpływający się w ustach smak, to koniecznie wypróbujcie nasz przepis na orzechowy miodownik bez pieczenia. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci waszą rodzinę i gości. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to wyjątkowe ciasto, które sprawi, że każdy kęs będzie niezapomniany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Przepis na orzechowy miodownik

Składniki na blaty:

  • 2 szklanki mielonych orzechów,
  • 400 g herbatników,
  • 16 sztuk daktyli,
  • 6 łyżek miodu.

Składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki na polewę:

  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g czekolady (ulubionej, u mnie 64 proc.),
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

1. Daktyle moczę w ciepłej wodzie przez 30 minut, a następnie blenduję. Ciasteczka blenduję do konsystencji piasku i mieszam z mielonymi orzechami. Dodaję zblendowane daktyle i miód i wszystko zagniatam tworząc kulę. Kulę dzielę na 4 równe części, każdą owijam w folię i wkładam do lodówki.

2. W 1 szklance mleka rozprowadzam mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier zwykły – tak jak rozrabia się budyń (to jest nasza pierwsza część). W garnku zagotowuję pozostałe 2 szklanki mleka i masło (to jest druga część). Do mleka dodaję pierwszą część i mieszając cały czas zagotowuję. Masa musi zgęstnieć. Całość odstawiam do wystygnięcia.

3. Wyciągam kule z lodówki. Odwijam jedną, kładę na papierze do pieczenia, rozgniatam rękoma, a następnie przykrywam drugim papierem do pieczenia i rozwałkowuję na prostokąt wielkości 30x30cm. Ściągam górny papier, wyrównuję boczki i tak przygotowany blat wstawiam do lodówki, żeby się schłodził. Czynności powtarzam dla 3 pozostałych kul.

4. Wyciągam pierwszy blat z lodówki, smaruję powidłami i wykładam 1/3 zimnego kremu budyniowego. Delikatnie rozprowadzam nożem. Na krem kładę drugi blat. Drugi blat smaruję 1/3 zimnego kremu budyniowego i przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat smaruję powidłami i ostatnią porcją kremu budyniowego i przykrywam czwartym, ostatnim blatem.

5. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na 40 minut. Następnie kroję miodownik wzdłuż, jedną połówkę smaruję powidłami lub czekoladą i układam na niej drugą połówkę tworząc miodownik rozmiarów 15×30 cm. Miodownik ponownie wędruje do lodówki na 40 minut.

6. Śmietankę mocno podgrzewam, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na schłodzone ciasto. Na koniec posypałem ciasto mielonymi orzeszkami.

Nasz orzechowy miodownik bez pieczenia to nie tylko wyjątkowa uczta dla podniebienia, ale także łatwy sposób na zaskoczenie bliskich w trakcie świątecznych przygotowań. Spróbujcie tego przepisu i przekonajcie się, jak każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć