Na święta zawsze robię sałatkę kebab. Lepsza niż warstwowy gyros i gotowa w kilka chwil

Sałatka kebab to jeden z najpopularniejszych przepisów na sałatki na imprezy i uroczystości. Jest pyszna, aromatyczna i łatwa do przygotowania.W moim domu sałatka kebab zawsze pojawia się na stole w czasie świąt. Jest to idealny sposób na urozmaicenie świątecznego menu. Sałatka jest pożywna i sycąca, a do tego bardzo smaczna.

Jak zrobić sałatkę kebab?Jak zrobić sałatkę kebab?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

W moim domu istnieje prawdziwy król imprez i uroczystości – sałatka kebab. To danie, które zawsze podbija serca gości swoim wyjątkowym smakiem i szybkim przygotowaniem. Zapomnijcie o tradycyjnym gyrosie, bo sałatka kebab to nowa gwiazda na niebie kulinarnej radości. Przygotujecie ją w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Przepis na pyszną sałatkę kebab

Jeśli szukasz przepisu na pyszną i szybką sałatkę na święta, to sałatka kebab jest idealnym wyborem.

Składniki:

  • 500 g kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 1 ogórek,
  • 1/2 sztuki pekińskiej kapusty,
  • 1/4 czerwonej kapusty,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 cebuli,
  • łyżeczka octu jabłkowego.

Sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Delikatnie siekam kapustę pekińską i czerwoną na drobne kawałki. Następnie posypuję je solą i polewam łyżeczką octu, dokładnie mieszając wszystko rękoma. Odstawiam na chwilę.
  2. Kroję kurczaka na niewielkie kawałki, a następnie przyprawiam go przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą oraz papryką słodką. Smażę na patelni i pozostawiam do wystygnięcia.
  3. Kroję cebulę w piórka.
  4. Odsączam kukurydzę.
  5. Pomidory kroję na ćwiartki, usuwam nasiona, zachowując jedynie miąższ, który następnie kroję w paski.
  6. Ogórka kroję wzdłuż na pół, a potem w cienkie plasterki.
  7. W miseczce łączę majonez z jogurtem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam pieprzem i solą.
  8. Gdy sałata i kapusta stają się miękkie, dodatkowo wyciskam nadmiar wody.
  9. Wszystkie przygotowane składniki umieszczam w misce, dokładnie mieszając je ze sobą.

Sałatka kebab to nie tylko przepyszny dodatek do świątecznego stołu. To wyjątkowy smak, który zaskoczy i oczaruje wszystkich. Gotujcie z radością i delektujcie się każdym kęsem!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę