WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Polacy zajadają się na potęgę. Nie mają pojęcia, co się w nim znajduje

Kebab to jedno z najpopularniejszych dań fastfoodowych w Polsce. Można go kupić praktycznie wszędzie, a jego cena jest stosunkowo niska. Mimo to niewiele osób wie, z czego tak naprawdę jest zrobiony.

Jak powstaje mięso do kebabów?Jak powstaje mięso do kebabów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierwsza budka z kebabem w Polsce powstała w Sopocie w 1973 roku, a od tamtej pory stał się on jednym z najbardziej popularnych fastfoodów w kraju. Mimo że moda na kebaby przyszła do nas z Niemiec, to towarzyszą mu tureckie korzenie. Nazwa doner kebab tłumaczy się jako "obracające się pieczone mięso", a tradycyjnie powinien być zrobiony z jagnięciny. W takim wydaniu jednak rzadko do nas trafia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Tajemnice produkcji mięsa na kebab

Śledztwo dziennikarskie Jimmy'ego Doherty'ego z programu "Food Unwrapped" Channel 4 rzuciło światło na to, co naprawdę znajduje się w kebabie. Spośród dziewięciu przebadanych, tylko jeden zawierał prawdziwą jagnięcinę, reszta to mieszanki kurczaka, wołowiny i wieprzowiny. Proces produkcji, ukazany w programie, także nie jest zachęcający – mięso mieli się w ogromnej rozdrabniarce, dodając białko sojowe, sól i cebulę. Ostateczna zawartość mięsa w kebabie wynosi około 85 proc.

Kebab powstaje z resztek mięsa

Warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi mięso używane w kebabie. Pracownik zakładu, który odwiedził Doherty, zdradził, że nie zamawiają go bezpośrednio od producenta, lecz korzystają z resztek mięsa dostarczanych przez supermarkety. To mięso, które z różnych powodów nie znalazło nabywcy i byłoby wyrzucone. Jakość i świeżość tego mięsa stanowią zatem kwestię dyskusyjną.

"Mięso" kształtuje się w kulki, a następnie placki, którymi nadziewa się rożen, rozdzielając warstwy jagnięcą skórą. Internauci, widząc proces produkcji, wyrazili swoje obrzydzenie.

Jak wybierać bezpieczny kebab?

Jeśli chcesz mieć pewność, że kebab, który jesz, jest bezpieczny i wykonany z dobrej jakości mięsa, warto wybierać te miejsca, które cieszą się dobrą opinią. Trzeba również zwrócić uwagę na to, jak wygląda proces produkcji kebabu. Jeśli mięso jest mielone na miejscu, a nie przywożone w postaci gotowej masy, jest to oznaka, że właściciel budki dba o jakość oferowanych produktów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

What's Really Inside A Doner Kebab? | Food Unwrapped

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze