Polacy zajadają się na potęgę. Nie mają pojęcia, co się w nim znajduje
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań fastfoodowych w Polsce. Można go kupić praktycznie wszędzie, a jego cena jest stosunkowo niska. Mimo to niewiele osób wie, z czego tak naprawdę jest zrobiony.
30.11.2023 | aktual.: 30.11.2023 13:53
Pierwsza budka z kebabem w Polsce powstała w Sopocie w 1973 roku, a od tamtej pory stał się on jednym z najbardziej popularnych fastfoodów w kraju. Mimo że moda na kebaby przyszła do nas z Niemiec, to towarzyszą mu tureckie korzenie. Nazwa doner kebab tłumaczy się jako "obracające się pieczone mięso", a tradycyjnie powinien być zrobiony z jagnięciny. W takim wydaniu jednak rzadko do nas trafia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tajemnice produkcji mięsa na kebab
Śledztwo dziennikarskie Jimmy'ego Doherty'ego z programu "Food Unwrapped" Channel 4 rzuciło światło na to, co naprawdę znajduje się w kebabie. Spośród dziewięciu przebadanych, tylko jeden zawierał prawdziwą jagnięcinę, reszta to mieszanki kurczaka, wołowiny i wieprzowiny. Proces produkcji, ukazany w programie, także nie jest zachęcający – mięso mieli się w ogromnej rozdrabniarce, dodając białko sojowe, sól i cebulę. Ostateczna zawartość mięsa w kebabie wynosi około 85 proc.
Kebab powstaje z resztek mięsa
Warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi mięso używane w kebabie. Pracownik zakładu, który odwiedził Doherty, zdradził, że nie zamawiają go bezpośrednio od producenta, lecz korzystają z resztek mięsa dostarczanych przez supermarkety. To mięso, które z różnych powodów nie znalazło nabywcy i byłoby wyrzucone. Jakość i świeżość tego mięsa stanowią zatem kwestię dyskusyjną.
"Mięso" kształtuje się w kulki, a następnie placki, którymi nadziewa się rożen, rozdzielając warstwy jagnięcą skórą. Internauci, widząc proces produkcji, wyrazili swoje obrzydzenie.
Jak wybierać bezpieczny kebab?
Jeśli chcesz mieć pewność, że kebab, który jesz, jest bezpieczny i wykonany z dobrej jakości mięsa, warto wybierać te miejsca, które cieszą się dobrą opinią. Trzeba również zwrócić uwagę na to, jak wygląda proces produkcji kebabu. Jeśli mięso jest mielone na miejscu, a nie przywożone w postaci gotowej masy, jest to oznaka, że właściciel budki dba o jakość oferowanych produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo