PrzepisSałatkiSałatka gyros z rybą to będzie hit tegorocznych świąt. Lepsza nawet od klasycznej wersji

Sałatka gyros z rybą to będzie hit tegorocznych świąt. Lepsza nawet od klasycznej wersji

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pojawia się pytanie, co przygotować na wigilijną kolację. Dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych potraw, mamy propozycję - sałatkę gyros z rybą. To danie jest nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki, które są potrzebne do jego wykonania, są powszechnie dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Warstwowa sałatka typu gyros z ryby
Warstwowa sałatka typu gyros z ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dolphy_tv

13.12.2023 20:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka gyros z rybą to doskonała propozycja na wigilijną kolację. Jej smak jest niepowtarzalny, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Co więcej, jest to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom. Zbliżające się święta to czas, kiedy zaczynamy planować menu na wigilijną kolację. Wśród wielu propozycji, warto rozważyć sałatkę gyros z rybą. Jest to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest proste i szybkie w wykonaniu. Składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka gyros z rybą to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich domowników i gości. Jest tak smaczna, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Dlatego też warto przygotować podwójną porcję. Przepis na to danie znajdziecie poniżej.

Przepis na sałatkę gyros z rybą

Składniki:

  • 400 g dowolnej ryby,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka groszku konserwowego,
  • por,
  • 6 jajek,
  • majonez,
  • pół słoika papryki konserwowej,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • mąka.
Gyros z rybą
Gyros z rybą © Adobe Stock

Sposób przygotowania:


Najpierw odsącz kukurydzę, groszek i paprykę z zalewy. Następnie umyj i pokrój obranego pora na półplasterki. Ugotuj 4 jajka na twardo, obierz je i pokrój w kostkę. Rybę umyj, osusz, a następnie posól i dopraw pieprzem. Następnie panieruj ją w mące, jajku i mące lub ewentualnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż ryba się zarumieni. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu i pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój ostrożnie w duże kostki. W szklanej misce układaj warstwami: kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, majonez, por, rybę, jajka (posypane solą i pieprzem), groszek oraz majonez.

gyrossałatkaprzepis