Nie jarzynowa i nie gyros. Furorę na świątecznym stole zrobi sałatka góra śniegu
To może nie najlżejsza wariacja na temat warstwowej sałatki, ale zdecydowanie warta grzechu. Postaw ją zamiast gyrosa lub jarzynowej, a bliscy oszaleją z zachwytu. Sałatka góra śniegu jest połączeniem sycących składników z wyrazistym sosem. Palce lizać.
12.12.2023 17:32
Warstwowa sałatka góra śniegu z sukcesem zastąpi inne warstwowe twory, w tym m.in. słynnego gyrosa. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy przygotować kilka składników i ułożyć je warstwami. Każdą z nich warto uświetnić dodatkiem aromatycznego sosu. Wszystko znajdziecie w przepisie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka góra śniegu. Inspiracja na warstwową sałatkę
Jedynym ze składników sałatki jest cebula. Wiele osób rezygnuje z tego dodatku, gdyż intensywny aromat i smak warzywa szybko dominuje nad resztą. Ponadto taka sałatka szybciej się zepsuje. W poniższym przepisie warto jednak zastosować pewien patent. Dzięki niemu nie musimy rezygnować z cebuli. A wystarczy potraktować ją gorącą zalewą octową. Dzięki temu złagodzimy jej dominujące zapędy i dodamy nieco wyrazistości całej mieszaninie.
W przypadku mięsa kurczaka warto postawić na inną część niż pierś. Pierś łatwo wysusza się i zamiast wzbogacić smak i walory sałatki, stanie się smutnym wiórowatym dodatkiem. Ponadto pierś jest najdroższą częścią kurczaka, a w sałatce równie dobrze, a nawet lepiej sprawdzić się może np. duszone udko.
Zobacz także
Polecamy również, by przyrządzając sos, majonez wymieszać z naturalnym jogurtem. Przemawiają za tym nie tylko zdrowotne przesłanki. Mieszanina stworzona na bazie majonezu i jogurtu będzie miała rzadszą konsystencję, która w tym przypadku sprawdzi się idealnie, gdyż w sałatce góra śniegu każda warstwa składników oddzielona jest od kolejnej warstwą sosu. Ten, kiedy jest rzadszy, łatwiej daje się rozsmarować. Do sosu warto dodać musztardę francuską, z którą wspaniale komponuje się świeży koperek. Czarnuszka natomiast ułatwi strawienie tej nie najlżejszej sałatki.
Warstwowa sałatka góra śniegu. Przepis
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 1 cebula,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 ugotowana/upieczona/duszona pierś lub inna część kurczaka,
- 200 g tartego sera żółtego,
- 100 g majonezu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- mały pęczek koperku,
- zalewa: 150 ml wrzątku, 3-4 łyżki octu, 1-2 łyżki cukru, pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki czarnuszki,
- sól i świeżo mielony lub młotkowany pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj, następnie zalej wrzątkiem wymieszanym z octem, solą i cukrem. Zamieszaj całość i odstaw na 30 minut.
- Koperek posiekaj. Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą i czarnuszką, dodaj posiekany koperek. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Mięso z kurczaka poszarp na mniejsze kawałeczki i wymieszaj z dwoma łyżkami przygotowanego sosu.
- Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dokładnie to samo zrób z ugotowanymi na twardo jajkami - pamiętaj jedynie, by oddzielnie zetrzeć białka i oddzielnie żółtka. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
- Pierwszą warstwą są ziemniaki. Następnie wyłóż cienką warstwę przygotowanego sosu, kolejny jest kurczak, odsączona z zalewy cebula, pokrojone ogórki, starte żółtka, tarty ser. Każdą warstwę wysmaruj odrobiną przygotowanego sosu.
- Na sam koniec sałatkę należy pokryć startymi białkami, formując je w mały kopczyk imitujący górę śniegu.
- Sałatkę podawaj schłodzoną.