Kurczak pieczony na ananasie. Jak upiec kurczaka w całości?
Kurczak na butelce to coś, co znają już wszyscy. Dziś poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy kurczaka pieczone na ananasie. Jak go przygotować i ile piec?
28.03.2022 | aktual.: 07.08.2023 15:56
Kurczak pieczony w całości
Pieczony kurczak to sprawdzony przepis na obiad. Lubią go wszyscy i każdy znajdzie dla siebie ulubioną część: delikatną i lekką pierś lub soczyste udko. Najpopularniejszym przepisem ostatnich lat jest kurczak "posadzony" na butelce z piwem. Ten patent zyskał tysiące fanów!
Postanowiliśmy jednak stworzyć coś nowego. Kurczaka tym razem umieściliśmy na ananasie. Ostro-słodka marynata świetnie komponuje się z białym mięsem.
Jak wybrać dojrzałego ananasa?
Jeśli rozglądasz się w sklepie za odpowiednio dojrzałym ananasem- mamy dla Ciebie wskazówkę. Wśród bujnego pióropuszu znajdź najmniejszy listek i spróbuj go wyciągnąć. Jeśli wyjdzie bez większego oporu, to znak, że owoc jest już dojrzały.Taki prosty trik pozwala nam na wybranie najlepszego i najbardziej dojrzałego ananasa w sklepie.
W stworzeniu tego przepisu pomogła nam pomogła nam wyciskarka wolnoobrotowa marki Philips.
Kurczak pieczony na ananasie- składniki
- 1 świeży ananas
- 1 kurczak w całości (średniej wielkości)
Marynata
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 4 cm tartego świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka soli
Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika
Przygotowanie naszego kurczaka zaczniemy od ananasa. Połóż go na desce do krojenia i usuń pióropusz. Następnie usuń część owocu, zostawiając na dole "podstawkę" oraz część miąższu, na który nadziejesz kurczaka. Jeśli szukasz jasnej instrukcji jak to zrobić- zerknij na filmik z przepisem.
W naszym przepisie nic się nie marnuje! Z odkrojonych części ananasa usuń skórkę i wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej marki Philips. Po chwili powstanie pyszny sok ananasowy, który wykorzystamy do przygotowania nietypowej marynaty do kurczaka.
Marynata do kurczaka- przepis
Sekretem naszego kurczaka jest przepyszne marynata. Wyciśnięty sok z ananasa przelej do garnka. Dodaj cukier, czosnek, sos sojowy, miód i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
W dużym naczyniu umieść podstawę z ananasa i nałóż na nią surowego kurczaka. Następnie przy pomocy pędzelka rozprowadź na nim przygotowaną wcześniej marynatę. Jeśli Twój kurczak jest ciężki i duży, to pomyśl, żeby podstawa z ananasa była odpowiednio szeroka i utrzymała mięso. Postaraj się jednak wybrać w sklepie niezbyt dużego kurczaka, do 1,5 kg. Wtedy będzie to o wiele łatwiejsze.
Na samej górze umieść część ananasa.Tak przygotowanego kurczaka włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 1h i 20 minut w programie góra-dół. Jeśli Twój kurczak jest większy, to należy jednak piec go dłużej.
Po tym czasie nasz kurczak jest już gotowy. Smacznego!