Kurczak pieczony na ananasie. Jak upiec kurczaka w całości?

Kurczak na butelce to coś, co znają już wszyscy. Dziś poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy kurczaka pieczone na ananasie. Jak go przygotować i  ile piec?

Obrazek
Ewa

Kurczak pieczony w całości

Pieczony kurczak to sprawdzony przepis na obiad. Lubią go wszyscy i każdy znajdzie dla siebie ulubioną część: delikatną i lekką pierś lub soczyste udko. Najpopularniejszym przepisem ostatnich lat jest kurczak "posadzony" na butelce z piwem. Ten patent zyskał tysiące fanów!

Postanowiliśmy jednak stworzyć coś nowego. Kurczaka tym razem umieściliśmy na ananasie. Ostro-słodka marynata świetnie komponuje się  z białym mięsem.

Obrazek

Jak wybrać dojrzałego ananasa?

Jeśli rozglądasz się w sklepie za odpowiednio dojrzałym ananasem- mamy dla Ciebie wskazówkę. Wśród bujnego pióropuszu znajdź najmniejszy listek i spróbuj go wyciągnąć. Jeśli wyjdzie bez większego oporu, to znak, że owoc jest już dojrzały.Taki prosty trik pozwala nam na wybranie najlepszego i najbardziej dojrzałego ananasa w sklepie.

W stworzeniu tego przepisu pomogła nam pomogła nam  wyciskarka wolnoobrotowa marki Philips.

Kurczak pieczony na ananasie- składniki

  • 1 świeży ananas
  • 1 kurczak w całości (średniej wielkości)

Marynata

           
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 4 cm tartego świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka soli

Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika

Przygotowanie naszego kurczaka zaczniemy od ananasa. Połóż go na desce do krojenia i usuń pióropusz. Następnie usuń część owocu, zostawiając na dole "podstawkę" oraz część miąższu, na który nadziejesz kurczaka. Jeśli szukasz jasnej instrukcji jak to zrobić- zerknij na filmik z przepisem.

Obrazek

W naszym przepisie nic się nie marnuje! Z odkrojonych części ananasa usuń skórkę i wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej marki Philips. Po chwili powstanie pyszny sok ananasowy, który wykorzystamy do przygotowania nietypowej marynaty do kurczaka.

Obrazek

Marynata do kurczaka- przepis

Sekretem naszego kurczaka jest przepyszne marynata. Wyciśnięty sok z ananasa przelej do garnka. Dodaj cukier, czosnek, sos sojowy, miód i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Obrazek

W dużym naczyniu umieść podstawę z ananasa i nałóż na nią surowego kurczaka. Następnie przy pomocy pędzelka rozprowadź na nim przygotowaną wcześniej marynatę. Jeśli Twój kurczak jest ciężki i duży, to pomyśl, żeby podstawa z ananasa była odpowiednio szeroka i utrzymała mięso. Postaraj się jednak wybrać w sklepie niezbyt dużego kurczaka, do 1,5 kg. Wtedy będzie to o wiele łatwiejsze.

Na samej górze umieść część ananasa.Tak przygotowanego kurczaka włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 1h i 20 minut w programie góra-dół. Jeśli Twój kurczak jest większy, to należy jednak piec go dłużej.

Obrazek

Po tym czasie nasz kurczak jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć