PrzepisObiadKurczak pieczony na ananasie. Jak upiec kurczaka w całości?

Kurczak pieczony na ananasie. Jak upiec kurczaka w całości?

Kurczak pieczony na ananasie. Jak upiec kurczaka w całości?
Ewa
28.03.2022 16:32, aktualizacja: 07.08.2023 15:56

Kurczak na butelce to coś, co znają już wszyscy. Dziś poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy kurczaka pieczone na ananasie. Jak go przygotować i  ile piec?

Kurczak pieczony w całości

Pieczony kurczak to sprawdzony przepis na obiad. Lubią go wszyscy i każdy znajdzie dla siebie ulubioną część: delikatną i lekką pierś lub soczyste udko. Najpopularniejszym przepisem ostatnich lat jest kurczak "posadzony" na butelce z piwem. Ten patent zyskał tysiące fanów!

Postanowiliśmy jednak stworzyć coś nowego. Kurczaka tym razem umieściliśmy na ananasie. Ostro-słodka marynata świetnie komponuje się  z białym mięsem.

Obraz

Jak wybrać dojrzałego ananasa?

Jeśli rozglądasz się w sklepie za odpowiednio dojrzałym ananasem- mamy dla Ciebie wskazówkę. Wśród bujnego pióropuszu znajdź najmniejszy listek i spróbuj go wyciągnąć. Jeśli wyjdzie bez większego oporu, to znak, że owoc jest już dojrzały.Taki prosty trik pozwala nam na wybranie najlepszego i najbardziej dojrzałego ananasa w sklepie.

W stworzeniu tego przepisu pomogła nam pomogła nam  wyciskarka wolnoobrotowa marki Philips.

Kurczak pieczony na ananasie- składniki

  • 1 świeży ananas
  • 1 kurczak w całości (średniej wielkości)

Marynata

           
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 4 cm tartego świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka soli

Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika

Przygotowanie naszego kurczaka zaczniemy od ananasa. Połóż go na desce do krojenia i usuń pióropusz. Następnie usuń część owocu, zostawiając na dole "podstawkę" oraz część miąższu, na który nadziejesz kurczaka. Jeśli szukasz jasnej instrukcji jak to zrobić- zerknij na filmik z przepisem.

Obraz

W naszym przepisie nic się nie marnuje! Z odkrojonych części ananasa usuń skórkę i wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej marki Philips. Po chwili powstanie pyszny sok ananasowy, który wykorzystamy do przygotowania nietypowej marynaty do kurczaka.

Obraz

Marynata do kurczaka- przepis

Sekretem naszego kurczaka jest przepyszne marynata. Wyciśnięty sok z ananasa przelej do garnka. Dodaj cukier, czosnek, sos sojowy, miód i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Obraz

W dużym naczyniu umieść podstawę z ananasa i nałóż na nią surowego kurczaka. Następnie przy pomocy pędzelka rozprowadź na nim przygotowaną wcześniej marynatę. Jeśli Twój kurczak jest ciężki i duży, to pomyśl, żeby podstawa z ananasa była odpowiednio szeroka i utrzymała mięso. Postaraj się jednak wybrać w sklepie niezbyt dużego kurczaka, do 1,5 kg. Wtedy będzie to o wiele łatwiejsze.

Na samej górze umieść część ananasa.Tak przygotowanego kurczaka włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 1h i 20 minut w programie góra-dół. Jeśli Twój kurczak jest większy, to należy jednak piec go dłużej.

Obraz

Po tym czasie nasz kurczak jest już gotowy. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także