Tostowe ruloniki z patelni. Idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację
Lubisz szybkie i proste przepisy, które możesz wykorzystać zarówno rano, jak i wieczorem? Tak się składa, że mam sprawdzoną recepturę i na takie okazje. Palce lizać!
13.01.2024 | aktual.: 13.01.2024 13:07
Na pewno zgodzisz się ze mną, że rankiem zawsze brakuje nam czasu, dlatego też zazwyczaj jemy coś na szybko i uciekamy z domów, aby się nie spóźnić. Ciężko z kreatywnym posiłkiem bywa też wieczorami, kiedy jesteśmy zmęczeni po całym dniu i nie mamy sił, ani ochoty, aby spędzić w kuchni dużo czasu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kto jednak powiedział, że przygotowanie smacznego, ciekawego i jednocześnie oryginalnego posiłku musi być czasochłonne? Wykorzystaj dzisiejszy patent, a przygotujesz go w mgnieniu oka. I to zaledwie z kilku prostych składników. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej perełki kulinarnej? Argumentów za jest zbyt wiele, aby je zbagatelizować.
Te mini roladki smakują wręcz obłędnie, a że robią się w mig, możesz serwować je rano i wieczorem
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego,
- 4 plasterki szynki,
- 4 słupki sera żółtego,
- 1 jajko,
- 100 ml mleka,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania chleba tostowego. Najpierw odcinam wszystkie końcówki chleba. Następnie każdy kawałek pieczywa rozwałkowuję na cienki placek przy pomocy wałka.
Krok 2. Na każdym kawałku pieczywa układam po plastrze szynki oraz kawałku żółtego sera. Drugi element układam w dolnym rogu chleba.
Krok 3. Następnie zwijam powstałą konstrukcję w ciasny rulon i dodatkowo zabezpieczam go przy pomocy folii spożywczej.
Krok 4. W osobnej misce łączę ze sobą mleko oraz jajko, po czym dokładnie mieszam składniki, aby stworzyły jednolitą kombinację. Mieszankę doprawiam dodatkowo przy pomocy soli i pieprzu.
Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Przygotowane przed chwilą roladki zanurzam w mlecznej mieszance. Oczywiście wcześniej zdejmują folię spożywczą, dzięki której ruloniki są bardziej zwarte.
Krok 6. Tostowe ruloniki podsmażam na koniec na złocisty kolor na rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony.
Krok 7. Kiedy mini ruloniki nabiorą złocistych rumieńców z każdej strony, przekładam je na talerz i serwuję z ulubionymi dodatkami. Tym razem postawiłam na ketchup oraz natkę pietruszki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotowe danie podać z innymi dodatkami. Wybierz takie, które najbardziej ci odpowiadają. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go niebawem w swojej kuchni?