Łączę dwa składniki na patelni i deser gotowy. Szwagierka od razu wzięła przepis

Kiedy w ręce wpadł mi przepis na pomarańczowy deser z patelni, od razu zabrałam się za jego przygotowanie. Moi bliscy domagają się teraz go naprawdę często i wcale im się nie dziwię, bo smakuje po prostu przepysznie.

Prosty deser - PysznościProsty deser - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook | JedzFit.pl
Ewa Malinowska

Żeby przygotować pyszny i zdrowy deser wcale nie trzeba wydawać fortuny na egzotycznie brzmiące składniki i drogie superfoods. Wystarczy połączyć sok z pomarańczy i skrobię kukurydzianą, by po chwili na patelni pojawił się pyszny deser. Przypomina on nieco kisiel owocowy, jednak ma bardziej zwartą konsystencję i śmiało można pokroić go na mniejsze kawałki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Deser z dwóch składników

Gdy zaserwowałam taką przekąskę mojej szwagierce, nie wierzyła, że zrobiłam ją w tak prosty sposób. Od razu wyjęła telefon i zanotowała przepis. A ten jest naprawdę banalny - sok z pomarańczy i skrobia kukurydziana. Skrobia ma właściwości zagęszczające, dzięki czemu napój zmienia się w efektowną przekąskę.

Prosta przekąska z dwóch składników
Prosta przekąska z dwóch składników © Facebook | JedzFit.pl

Jeśli chcesz, aby deser był bardziej zwarty, sięgnij po agar lub żelatynę. Wszyscy fani kisielu będą zachwyceni.

Składniki:

  • 500 ml soku z pomarańczy,
  • 60 g skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Sok z pomarańczy przecedzam, aby był klarowny i bez błonek. Najlepiej jest wycisnąć go na świeżo z owoców. Jeśli nie masz takiej możliwości, wybierz dobrej jakości sok 100 proc.
  2. Do soku dodaję skrobię i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
  3. Wlewam mieszankę na patelni i zaczynam podgrzewać na średniej mocy, cały czas mieszając.
  4. Gdy masa zgęstnieje, odstawiam ją na pół godziny, aby przestygła.
  5. Po przestudzeniu przekładam deser na talerz i kroję na porcję.

Tak przygotowany deser dekoruję świeżymi owocami. Można posypać go również startą czekoladą gorzką lub wiórkami kokosowymi. Jest zdrowo, pysznie i tanio. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej