Łączę dwa składniki na patelni i deser gotowy. Szwagierka od razu wzięła przepis
Kiedy w ręce wpadł mi przepis na pomarańczowy deser z patelni, od razu zabrałam się za jego przygotowanie. Moi bliscy domagają się teraz go naprawdę często i wcale im się nie dziwię, bo smakuje po prostu przepysznie.
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 11:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Żeby przygotować pyszny i zdrowy deser wcale nie trzeba wydawać fortuny na egzotycznie brzmiące składniki i drogie superfoods. Wystarczy połączyć sok z pomarańczy i skrobię kukurydzianą, by po chwili na patelni pojawił się pyszny deser. Przypomina on nieco kisiel owocowy, jednak ma bardziej zwartą konsystencję i śmiało można pokroić go na mniejsze kawałki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser z dwóch składników
Gdy zaserwowałam taką przekąskę mojej szwagierce, nie wierzyła, że zrobiłam ją w tak prosty sposób. Od razu wyjęła telefon i zanotowała przepis. A ten jest naprawdę banalny - sok z pomarańczy i skrobia kukurydziana. Skrobia ma właściwości zagęszczające, dzięki czemu napój zmienia się w efektowną przekąskę.
Jeśli chcesz, aby deser był bardziej zwarty, sięgnij po agar lub żelatynę. Wszyscy fani kisielu będą zachwyceni.
Składniki:
- 500 ml soku z pomarańczy,
- 60 g skrobi kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
- Sok z pomarańczy przecedzam, aby był klarowny i bez błonek. Najlepiej jest wycisnąć go na świeżo z owoców. Jeśli nie masz takiej możliwości, wybierz dobrej jakości sok 100 proc.
- Do soku dodaję skrobię i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
- Wlewam mieszankę na patelni i zaczynam podgrzewać na średniej mocy, cały czas mieszając.
- Gdy masa zgęstnieje, odstawiam ją na pół godziny, aby przestygła.
- Po przestudzeniu przekładam deser na talerz i kroję na porcję.
Tak przygotowany deser dekoruję świeżymi owocami. Można posypać go również startą czekoladą gorzką lub wiórkami kokosowymi. Jest zdrowo, pysznie i tanio. Smacznego!