Zamiast mieszać składniki w garze, układam je warstwowo. Nawet wybrednej cioci opadła szczęka

Sałatka jarzynowa w formie... tortu? A dlaczego by nie? Ten wynalazek sprawi, że kultowa wigilijna sałatka zyska zupełnie nowego charakteru. Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić taką potrawę i bierz się do roboty. W końcu święta już tuż-tuż!

Sałatka jarzynowa w tej formie? Jestem za, a ty?Sałatka jarzynowa w tej formie? Jestem za, a ty?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chandlervid85

Z różnych wigilijnych potraw można rezygnować, ale nie z sałatki jarzynowej. Tradycyjna warzywna przekąska co roku stanowi jedną z głównych ról odgrywanych w filmie pod tytułem "kulinarne święta" i wiele osób to właśnie na nią czeka w związku z tym wydarzeniem najbardziej. I nie będę ukrywał, że ta tendencja dotyczy również mnie.

Od jakiegoś czasu kusiła mnie wizja sałatki jarzynowej w formie czegoś w rodzaju warstwowego tortu. Tego rodzaju układy doskonale sprawdzały się już w przypadku sałatek z tuńczykiem. Czemu miałyby się nie sprawdzić w przypadku kultowej sałatki jarzynowej? Spróbowałem więc i jestem niezmiernie zadowolony z efektu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Cały proces układanie takich warstw nie jest oczywiście trudny. Wystarczy użyć tortownicy i folii spożywczej. Kolejne "piętra" będzie przedzielała cienka warstwa majonezu. Tu możesz zobaczyć, który konkretny sos wybrać, a poniżej znajdziesz przepis na sałatkę. Powodzenia!

Piętrowa sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 6 marchewek,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 pietruszki,
  • 5 jajek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 5 czubatych łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa to pracochłonna sałatka, ale warta tego zachodu!
Sałatka jarzynowa to pracochłonna sałatka, ale warta tego zachodu! © Canva | Savushkin
  1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa — ziemniaki, marchew, pietruszkę — ugotuj do miękkości (oczywiście nie obierając ich wcześniej) i pokrój w kostkę. Ja preferuję jej większy rozmiar, ale to już kwestia twojego gustu.
  2. Groszek odsącz z zalewy, ogórki kiszone pokrój, a majonez wymieszaj z musztardą i dodaj przyprawy do smaku. Jeśli chcesz, dorzuć też cebulę. Ja nie przepadam za tym składnikiem w sałatce jarzynowej.
  3. Tortownicę wyłóż folią i układaj składniki warstwami, między nimi smarując warstwę majonezu. "Tort" wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie odepnij boki tortownicy, zdejmij folię i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku