PrzepisBoże NarodzenieZamiast mieszać składniki w garze, układam je warstwowo. Nawet wybrednej cioci opadła szczęka

Zamiast mieszać składniki w garze, układam je warstwowo. Nawet wybrednej cioci opadła szczęka

Sałatka jarzynowa w formie... tortu? A dlaczego by nie? Ten wynalazek sprawi, że kultowa wigilijna sałatka zyska zupełnie nowego charakteru. Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić taką potrawę i bierz się do roboty. W końcu święta już tuż-tuż!

Sałatka jarzynowa w tej formie? Jestem za, a ty?
Sałatka jarzynowa w tej formie? Jestem za, a ty?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chandlervid85

19.12.2023 08:55

Z różnych wigilijnych potraw można rezygnować, ale nie z sałatki jarzynowej. Tradycyjna warzywna przekąska co roku stanowi jedną z głównych ról odgrywanych w filmie pod tytułem "kulinarne święta" i wiele osób to właśnie na nią czeka w związku z tym wydarzeniem najbardziej. I nie będę ukrywał, że ta tendencja dotyczy również mnie.

Od jakiegoś czasu kusiła mnie wizja sałatki jarzynowej w formie czegoś w rodzaju warstwowego tortu. Tego rodzaju układy doskonale sprawdzały się już w przypadku sałatek z tuńczykiem. Czemu miałyby się nie sprawdzić w przypadku kultowej sałatki jarzynowej? Spróbowałem więc i jestem niezmiernie zadowolony z efektu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cały proces układanie takich warstw nie jest oczywiście trudny. Wystarczy użyć tortownicy i folii spożywczej. Kolejne "piętra" będzie przedzielała cienka warstwa majonezu. Tu możesz zobaczyć, który konkretny sos wybrać, a poniżej znajdziesz przepis na sałatkę. Powodzenia!

Piętrowa sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 6 marchewek,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 pietruszki,
  • 5 jajek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 5 czubatych łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa to pracochłonna sałatka, ale warta tego zachodu!
Sałatka jarzynowa to pracochłonna sałatka, ale warta tego zachodu!© Canva | Savushkin
  1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa — ziemniaki, marchew, pietruszkę — ugotuj do miękkości (oczywiście nie obierając ich wcześniej) i pokrój w kostkę. Ja preferuję jej większy rozmiar, ale to już kwestia twojego gustu.
  2. Groszek odsącz z zalewy, ogórki kiszone pokrój, a majonez wymieszaj z musztardą i dodaj przyprawy do smaku. Jeśli chcesz, dorzuć też cebulę. Ja nie przepadam za tym składnikiem w sałatce jarzynowej.
  3. Tortownicę wyłóż folią i układaj składniki warstwami, między nimi smarując warstwę majonezu. "Tort" wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie odepnij boki tortownicy, zdejmij folię i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie