Zamiast mieszać składniki w garze, układam je warstwowo. Nawet wybrednej cioci opadła szczęka
Sałatka jarzynowa w formie... tortu? A dlaczego by nie? Ten wynalazek sprawi, że kultowa wigilijna sałatka zyska zupełnie nowego charakteru. Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić taką potrawę i bierz się do roboty. W końcu święta już tuż-tuż!
19.12.2023 08:55
Z różnych wigilijnych potraw można rezygnować, ale nie z sałatki jarzynowej. Tradycyjna warzywna przekąska co roku stanowi jedną z głównych ról odgrywanych w filmie pod tytułem "kulinarne święta" i wiele osób to właśnie na nią czeka w związku z tym wydarzeniem najbardziej. I nie będę ukrywał, że ta tendencja dotyczy również mnie.
Od jakiegoś czasu kusiła mnie wizja sałatki jarzynowej w formie czegoś w rodzaju warstwowego tortu. Tego rodzaju układy doskonale sprawdzały się już w przypadku sałatek z tuńczykiem. Czemu miałyby się nie sprawdzić w przypadku kultowej sałatki jarzynowej? Spróbowałem więc i jestem niezmiernie zadowolony z efektu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cały proces układanie takich warstw nie jest oczywiście trudny. Wystarczy użyć tortownicy i folii spożywczej. Kolejne "piętra" będzie przedzielała cienka warstwa majonezu. Tu możesz zobaczyć, który konkretny sos wybrać, a poniżej znajdziesz przepis na sałatkę. Powodzenia!
Piętrowa sałatka jarzynowa
Składniki:
- 6 marchewek,
- 4 ziemniaki,
- 2 pietruszki,
- 5 jajek,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 5 ogórków kiszonych,
- 5 czubatych łyżek majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa — ziemniaki, marchew, pietruszkę — ugotuj do miękkości (oczywiście nie obierając ich wcześniej) i pokrój w kostkę. Ja preferuję jej większy rozmiar, ale to już kwestia twojego gustu.
- Groszek odsącz z zalewy, ogórki kiszone pokrój, a majonez wymieszaj z musztardą i dodaj przyprawy do smaku. Jeśli chcesz, dorzuć też cebulę. Ja nie przepadam za tym składnikiem w sałatce jarzynowej.
- Tortownicę wyłóż folią i układaj składniki warstwami, między nimi smarując warstwę majonezu. "Tort" wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie odepnij boki tortownicy, zdejmij folię i gotowe. Smacznego!
Zobacz także