Polacy się zajadają. Cukier skacze jak szalony

Lubiane, może nawet bardziej od kiszonych. Wyraziste, idealnie odnajdujące się w sałatkach, na kanapkach, w sosach czy obok mięs. Ogórki konserwowe, mimo że dużo "młodsze" od kiszonych, podbijają podniebienia od lat (i doczekały się mnóstwa wariacji). Niestety nie jest to produkt, którym można zajadać się w dużych ilościach. Zobacz dlaczego.

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki konserwowe świetnie spisują się jako dodatek do kanapek, koreczków czy sałatek. Dodają charakteru, podkręcają smak. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudno o świeże warzywa i owoce. Trzeba jednak mieć na względzie, że zalewa, w której takie ogórki są konserwowane, składa się m.in. z octu i cukru, których nie powinno spożywać się w dużych ilościach. Zobacz, czy ogórki konserwowe są zdrowe i kto powinien na nie uważać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Czy ogórki konserwowe są zdrowe?

Z jednej strony ogórki konserwowe są bogate w składniki odżywcze. Podobnie jak ich kiszone odpowiedniki, zawierają wiele cennych składników, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor. Mają również działanie alkalizujące, co oznacza, że pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Jednak nie wszystko jest tak różowe, jak się wydaje.

W trakcie procesu konserwacji żywności wysoka temperatura unicestwia wszystkie mikroorganizmy, włączając w to te, które są korzystne dla naszego zdrowia. Natomiast podczas kiszenia żywności zachodzi proces fermentacji mlekowej, w wyniku którego żywność przekształca się w naturalny probiotyk - bogaty w kultury bakterii korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Mimo że żywność konserwowa jest pełna składników odżywczych, nie posiada właściwości probiotycznych.

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe © Pixabay

Ogórki konserwowe - kto powinien na nie uważać?

Marynaty na bazie octu spirytusowego, które są często stosowane do konserwacji żywności, mają właściwości zakwaszające. Zalewa z takiej marynaty może pomóc w łagodzeniu problemów z refluksem żołądkowym. Jednakże stosowanie jej w nadmiernych ilościach może przynieść odwrotny efekt. Ocet spirytusowy może podrażniać śluzówkę żołądka, prowadząc do pogorszenia procesu trawienia. Jako alternatywę dla octu spirytusowego można zastosować ocet jabłkowy, który jest łagodniejszy dla naszego organizmu. Jego działanie ma pozytywny wpływ na procesy trawienne, a także obniża poziom cukru we krwi.

W zalewie do ogórków konserwowych znajdują się też niemałe ilości cukru. To sprawia, że są bardziej kaloryczne i mają wyższy indeks glikemiczny, co oznacza, że po zjedzeniu ogórków konserwowych poziom glukozy we krwi szybciej wzrasta. Dlatego osoby z cukrzycą lub te, które dbają o linię, powinny być ostrożne.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil