PrzepisDietaPolacy się zajadają. Cukier skacze jak szalony

Polacy się zajadają. Cukier skacze jak szalony

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.12.2023 19:04

Lubiane, może nawet bardziej od kiszonych. Wyraziste, idealnie odnajdujące się w sałatkach, na kanapkach, w sosach czy obok mięs. Ogórki konserwowe, mimo że dużo "młodsze" od kiszonych, podbijają podniebienia od lat (i doczekały się mnóstwa wariacji). Niestety nie jest to produkt, którym można zajadać się w dużych ilościach. Zobacz dlaczego.

Ogórki konserwowe świetnie spisują się jako dodatek do kanapek, koreczków czy sałatek. Dodają charakteru, podkręcają smak. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudno o świeże warzywa i owoce. Trzeba jednak mieć na względzie, że zalewa, w której takie ogórki są konserwowane, składa się m.in. z octu i cukru, których nie powinno spożywać się w dużych ilościach. Zobacz, czy ogórki konserwowe są zdrowe i kto powinien na nie uważać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy ogórki konserwowe są zdrowe?

Z jednej strony ogórki konserwowe są bogate w składniki odżywcze. Podobnie jak ich kiszone odpowiedniki, zawierają wiele cennych składników, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor. Mają również działanie alkalizujące, co oznacza, że pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Jednak nie wszystko jest tak różowe, jak się wydaje.

W trakcie procesu konserwacji żywności wysoka temperatura unicestwia wszystkie mikroorganizmy, włączając w to te, które są korzystne dla naszego zdrowia. Natomiast podczas kiszenia żywności zachodzi proces fermentacji mlekowej, w wyniku którego żywność przekształca się w naturalny probiotyk - bogaty w kultury bakterii korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Mimo że żywność konserwowa jest pełna składników odżywczych, nie posiada właściwości probiotycznych.

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe © Pixabay

Ogórki konserwowe - kto powinien na nie uważać?

Marynaty na bazie octu spirytusowego, które są często stosowane do konserwacji żywności, mają właściwości zakwaszające. Zalewa z takiej marynaty może pomóc w łagodzeniu problemów z refluksem żołądkowym. Jednakże stosowanie jej w nadmiernych ilościach może przynieść odwrotny efekt. Ocet spirytusowy może podrażniać śluzówkę żołądka, prowadząc do pogorszenia procesu trawienia. Jako alternatywę dla octu spirytusowego można zastosować ocet jabłkowy, który jest łagodniejszy dla naszego organizmu. Jego działanie ma pozytywny wpływ na procesy trawienne, a także obniża poziom cukru we krwi.

W zalewie do ogórków konserwowych znajdują się też niemałe ilości cukru. To sprawia, że są bardziej kaloryczne i mają wyższy indeks glikemiczny, co oznacza, że po zjedzeniu ogórków konserwowych poziom glukozy we krwi szybciej wzrasta. Dlatego osoby z cukrzycą lub te, które dbają o linię, powinny być ostrożne.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także