Polacy się zajadają. Cukier skacze jak szalony

Lubiane, może nawet bardziej od kiszonych. Wyraziste, idealnie odnajdujące się w sałatkach, na kanapkach, w sosach czy obok mięs. Ogórki konserwowe, mimo że dużo "młodsze" od kiszonych, podbijają podniebienia od lat (i doczekały się mnóstwa wariacji). Niestety nie jest to produkt, którym można zajadać się w dużych ilościach. Zobacz dlaczego.

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki konserwowe świetnie spisują się jako dodatek do kanapek, koreczków czy sałatek. Dodają charakteru, podkręcają smak. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudno o świeże warzywa i owoce. Trzeba jednak mieć na względzie, że zalewa, w której takie ogórki są konserwowane, składa się m.in. z octu i cukru, których nie powinno spożywać się w dużych ilościach. Zobacz, czy ogórki konserwowe są zdrowe i kto powinien na nie uważać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Czy ogórki konserwowe są zdrowe?

Z jednej strony ogórki konserwowe są bogate w składniki odżywcze. Podobnie jak ich kiszone odpowiedniki, zawierają wiele cennych składników, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor. Mają również działanie alkalizujące, co oznacza, że pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Jednak nie wszystko jest tak różowe, jak się wydaje.

W trakcie procesu konserwacji żywności wysoka temperatura unicestwia wszystkie mikroorganizmy, włączając w to te, które są korzystne dla naszego zdrowia. Natomiast podczas kiszenia żywności zachodzi proces fermentacji mlekowej, w wyniku którego żywność przekształca się w naturalny probiotyk - bogaty w kultury bakterii korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Mimo że żywność konserwowa jest pełna składników odżywczych, nie posiada właściwości probiotycznych.

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe © Pixabay

Ogórki konserwowe - kto powinien na nie uważać?

Marynaty na bazie octu spirytusowego, które są często stosowane do konserwacji żywności, mają właściwości zakwaszające. Zalewa z takiej marynaty może pomóc w łagodzeniu problemów z refluksem żołądkowym. Jednakże stosowanie jej w nadmiernych ilościach może przynieść odwrotny efekt. Ocet spirytusowy może podrażniać śluzówkę żołądka, prowadząc do pogorszenia procesu trawienia. Jako alternatywę dla octu spirytusowego można zastosować ocet jabłkowy, który jest łagodniejszy dla naszego organizmu. Jego działanie ma pozytywny wpływ na procesy trawienne, a także obniża poziom cukru we krwi.

W zalewie do ogórków konserwowych znajdują się też niemałe ilości cukru. To sprawia, że są bardziej kaloryczne i mają wyższy indeks glikemiczny, co oznacza, że po zjedzeniu ogórków konserwowych poziom glukozy we krwi szybciej wzrasta. Dlatego osoby z cukrzycą lub te, które dbają o linię, powinny być ostrożne.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇