Anna Lewandowska zdradziła swój sposób. Ma płaski brzuch, nawet jak wstaje od świątecznego stołu

Jak nie przytyć w święta? Jak poradzić się ze świątecznym przejedzeniem? Na te i wiele pytań odpowiedziała Ania Lewandowska na swoim blogu. Znana trenerka wyjaśnia, o czym pamiętać i jakich zasad się trzymać, by nie obciążyć zanadto żołądka i wątroby. I nie chodzi tutaj o unikanie jedzenia.

Anna Lewandowska radzi, jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem Anna Lewandowska radzi, jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Anna Lewandowska (screenshot)

Anna Lewandowska, trenerka personalna i dietetyczka, zachwyca formą i wypracowaną figurą. Na jej blogu hpba.pl, wśród porad dotyczących zdrowego odżywania, znajdziemy też wpisy odnoszące się do tego, jak poradzić sobie w tak trudnym dla utrzymania formy okresie, jakim są święta. Ekspertka udzieliła kilku porad, dzięki którym łatwiej będzie wbić się w sylwestrową sukienkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Jak nie przytyć w święta? Rady Ani Lewandowskiej

Ania Lewandowska poleca rozpocząć dzień od posiłku białkowo-tłuszczowego (np. jajecznicy z warzywami na maśle klarowanym). Trenerka tłumaczy, że takie zestawienie składników pozwoli zaspokoić apetyt i zapobiegnie wahaniom cukru we krwi.

"Będziesz się czuć dłużej najedzony i unikniesz całodziennego myślenia o kolacji wigilijnej" - dodaje Lewandowska.

Kolejną radą trenerki jest przygotowanie żołądka do kolacji wigilijnej - wystarczy wypić dwie szklanki gorącej wody z cytryną lub z octem jabłkowym przed świętowaniem. Lewandowska podkreśla, by między posiłkami popijać zieloną herbatę, kompot z suszu lub ciepłą wodę, przestrzega jednak przed bezpośrednim popijaniem jedzenia - to zaburza procesy trawienne.

Ania Lewandowska tłumaczy, jak poradzić sobie ze świątecznym obżarstwem

Ania Lewandowska wskazuje wprost, by cieszyć się jedzeniem podczas świąt, ale zachowując przy tym umiar. Jeżeli masz ochotę na każdą z serwowanych podczas Wigilii potraw, po prostu je zjedz, ale zamiast dziesięciu pierogów, sięgnij po trzy. Lewandowska wspomina w tym miejscu o umiejętności odmawiania, którą warto wykazać się właśnie w takich sytuacjach.

"Rób przerwy między potrawami" - radzi trenerka na swoim blogu. "Jedz małymi kęsami i dokładnie żuj pokarm. Zapewni to jego lepsze trawienie. Jeśli już musisz sięgnąć po pieczywo, wybierz to ciemne. Pieczywo możesz jeść cały rok, nie lepiej w zamian zjeść inne przysmaki?" - dodaje.
Ania Lewandowska radzi, co zrobić, by nie stracić formy w święta
Ania Lewandowska radzi, co zrobić, by nie stracić formy w święta © Instagram: Anna Lewandowska (screenshot)

Świąteczne przejedzenia. Jak poprawić trawienie?

Do potraw ciężkostrawnych warto dodać kminek - poprawi trawienie. Używaj zdrowych tłuszczy - one również pozytywie wpływają na układ trawienny. Lewandowska tłumaczy, że dobrze jest rozpocząć kolację od deseru/węglowodanów, gdyż trawią się najszybciej, a na końcu zjeść białko. Poleca również eksperymentowanie w kuchni i przygotowanie choć jednego dania bez cukru i pszenicy.

Na noc sięgnij po melisę (uspokoi wątrobę) lub koper włoski, który usprawni trawienie. Natomiast następnego dnia, od rana, popijaj herbatę z pokrzywy, która pomoże pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Warto też poruszać się, wybrać się na spacer, pobiegać, spędzić czas w plenerze.

"Wyluzuj, jedz rozważnie, a gdyby pośliznęła Ci się delikatnie noga, nie miej później wyrzutów sumienia. Pamiętaj ze układ nerwowy jest mocno powiązany z układem trawiennym" - dodaje na końcu Lewandowska.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku