PrzepisProste przepisyEwa Wachowicz zawsze dodaje do fasolki. Z tym składnikiem zamienia się w prawdziwy rarytas

Ewa Wachowicz zawsze dodaje do fasolki. Z tym składnikiem zamienia się w prawdziwy rarytas

Fasolka po bretońsku Ewy Wachowicz
Fasolka po bretońsku Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, nataliamylova

10.01.2024 09:01, aktual.: 10.01.2024 09:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fasolka po bretońsku szybko nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy i rozgrzeje w chłodne dni. Zimą warto przygotować cały garnek tego dania, by cieszyć się szybkim i pożywnym obiadem. Przepis Ewy Wachowicz nie ma sobie równych.

Kiedy za oknem doskwiera mróz, z pomocą przychodzą domowe sposoby na rozgrzanie organizmu. Jednym z nich są pyszne i sycące posiłki jednogarnkowe. Obowiązkową pozycją w zimowym menu jest fasolka po bretońsku. Nie dość, że jest pożywna, to na dodatek bardzo smaczna. Swój przepis na kultowe danie ma Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na niestandardowe składniki, które dodatkowo podkręcą smak dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka po bretońsku według Ewy Wachowicz

Fasolka to idealne danie jednogarnkowe na zabiegane dni, bo z każdym odgrzaniem tylko zyskuje na smaku. Pochodzenie jest nie do końca znane. Jedni twierdzą, że przyjechała do Francji wraz z brytyjskimi osadnikami, inni twierdzą, że to danie przyjechało do Polski z księdzem, który udał się na misję do jednego z bretońskich miasteczek. Najbardziej prawdopodobne jest jednak to, że nazwa dania pochodzi od francusskiego "a la bretonne", co oznacza po prostu danie z fasolą.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?© 123RF

Podstawą jest oczywiście fasola, pomidory, boczek, kiełbasa i przyprawy. Ewa Wachowicz postanowiła jednak nieco urozmaicić i ulepszyć podstawowy przepis. Zamiast zwykłej kiełbasy dodaje ona białą, w garnku ląduje też wino.

Składniki:

  • 400 g namoczonej fasoli "Jaś",
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 200 g surowego boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kieliszek białego wina wytrawnego lub szklanka bulionu,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka miodu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka świeżego majeranku,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz, zalej wodą i mocz przez całą noc.
  2. Następnego dnia wylej wodę i opłucz.
  3. Fasolę zalej świeżą porcją wody i gotuj do miękkości wraz z solą, zielem angielskim oraz liściem laurowym.
  4. Kiełbasę, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
  5. Na koniec smażenia dorzuć posiekany czosnek.
  6. Gdy wszystko apetycznie się zarumieni, podlej zawartość patelni winem lub bulionem. Gdy alkohol odparuje, przełóż zawartość patelni do garnka z fasolą.
  7. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
  8. Wlej passatę lub przecier, dodaj przyprawy i gotuj przez 20 minut.

Pod koniec gotowania dopraw fasolkę świeżym majerankiem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także