Ewa Wachowicz zawsze dodaje do fasolki. Z tym składnikiem zamienia się w prawdziwy rarytas

Fasolka po bretońsku szybko nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy i rozgrzeje w chłodne dni. Zimą warto przygotować cały garnek tego dania, by cieszyć się szybkim i pożywnym obiadem. Przepis Ewy Wachowicz nie ma sobie równych.

Fasolka po bretońsku Ewy WachowiczFasolka po bretońsku Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, nataliamylova
Ewa Malinowska

Kiedy za oknem doskwiera mróz, z pomocą przychodzą domowe sposoby na rozgrzanie organizmu. Jednym z nich są pyszne i sycące posiłki jednogarnkowe. Obowiązkową pozycją w zimowym menu jest fasolka po bretońsku. Nie dość, że jest pożywna, to na dodatek bardzo smaczna. Swój przepis na kultowe danie ma Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na niestandardowe składniki, które dodatkowo podkręcą smak dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Fasolka po bretońsku według Ewy Wachowicz

Fasolka to idealne danie jednogarnkowe na zabiegane dni, bo z każdym odgrzaniem tylko zyskuje na smaku. Pochodzenie jest nie do końca znane. Jedni twierdzą, że przyjechała do Francji wraz z brytyjskimi osadnikami, inni twierdzą, że to danie przyjechało do Polski z księdzem, który udał się na misję do jednego z bretońskich miasteczek. Najbardziej prawdopodobne jest jednak to, że nazwa dania pochodzi od francusskiego "a la bretonne", co oznacza po prostu danie z fasolą.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Jak zrobić fasolkę po bretońsku? © 123RF

Podstawą jest oczywiście fasola, pomidory, boczek, kiełbasa i przyprawy. Ewa Wachowicz postanowiła jednak nieco urozmaicić i ulepszyć podstawowy przepis. Zamiast zwykłej kiełbasy dodaje ona białą, w garnku ląduje też wino.

Składniki:

  • 400 g namoczonej fasoli "Jaś",
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 200 g surowego boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kieliszek białego wina wytrawnego lub szklanka bulionu,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka miodu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka świeżego majeranku,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz, zalej wodą i mocz przez całą noc.
  2. Następnego dnia wylej wodę i opłucz.
  3. Fasolę zalej świeżą porcją wody i gotuj do miękkości wraz z solą, zielem angielskim oraz liściem laurowym.
  4. Kiełbasę, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
  5. Na koniec smażenia dorzuć posiekany czosnek.
  6. Gdy wszystko apetycznie się zarumieni, podlej zawartość patelni winem lub bulionem. Gdy alkohol odparuje, przełóż zawartość patelni do garnka z fasolą.
  7. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
  8. Wlej passatę lub przecier, dodaj przyprawy i gotuj przez 20 minut.

Pod koniec gotowania dopraw fasolkę świeżym majerankiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej