Tania, ale niedoceniana ryba. Większość Polaków nawet nie wie o jej istnieniu

O tym, że ryby są zdrowe i zdecydowanie częściej powinny gościć w naszej diecie, mówi się już od dawna. Od zakupów może odstraszać jednak dość wysoka cena, znacznie wyższa niż drobiu czy wieprzowiny. Ten gatunek jednak dość łagodnie obchodzi się z naszym portfelem.

Dorsz - PysznościDorsz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | gbh007
Ewa Malinowska

Ryby to prawdziwa skarbnica kwasów omega (omega-3 i omega-6), łatwo przyswajalnego białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i D) oraz witamin z grupy B. Ze względu na te cenne właściwości ryby powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta. Mówi się, że najlepiej jeść je dwa razy w tygodniu. Zalecana porcja to 100-150 g. Patrząc jednak na ceny najpopularniejszych gatunków, można złapać się za głowę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawiają się na stole, nikt nie chce jeść nic innego

Postaw na dorsza czarnego

Wśród łososia, halibuta i dorsza atlantyckiego nieśmiało chowa się dorsz czarny, nazywany również czarniakiem czy dorszem norweskim. Chociaż daleko mu do cen filetów z kurczaka, to da się jednak przełknąć kwotę na paragonie.

Dorsz czarny - niezwykła ryba z Morza Północnego
Dorsz czarny - niezwykła ryba z Morza Północnego © canva.com

Mięso dorsza czarnego jest szaro-perłowe, nieco ciemniejsze niż u dorsza atlantyckiego, ale równie smaczne i delikatne. To właśnie dzięki barwie dorsz zawdzięcza swoją nazwę. Jest to ryba chuda i bogata w białko. To źródło łatwo przyswajalnego selenu oraz witamin A, B, PP.

Jedzenie dorsza wyjdzie na zdrowie

Dorsz czarny to bardzo dobre źródło selenu. Jest to silny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Jest również niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i tarczycy. W 100 g dorsza czarnego znajduje się około 150 µg selenu.

Witamina PP jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu oraz układu krążenia. Witaminy z grupy B pomogą zadbać o kondycję skóry, włosów i paznokci.

Czarny dorsz to nie tylko bogactwo smaku, ale i wartości odżywczych
Czarny dorsz to nie tylko bogactwo smaku, ale i wartości odżywczych © Licencjodawca | Enrique Palacio Sansegundo

Włączenie do diety dorsza czarnego może wspomóc pracę tarczycy, wzmocnić odporność i zadbać o odpowiednią pracę układu nerwowego, mięśniowego i krążenia.

Pieczony dorsz

Pysznym pomysłem na serwowanie dorsza czarnego jest proste pieczenie w towarzystwie ziół, masła i odrobiny czosnku.

Składniki:

  • 1 filet dorsza czarnego (około 300 g),
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Filet dorsza czarnego dokładnie umyj i osusz.
  2. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki.
  3. Czosnek obierz i również pokrój w plasterki.
  4. Na blaszce do pieczenia rozłóż folię aluminiową i połóż na niej kawałek dorsza.
  5. Na wierzchu ryby ułóż plastry cytryny, czosnek, pokrojone w kawałki masło.
  6. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek i zawiń folię.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie