PrzepisDania mięsneNadziewane schabowe to mistrzostwo świata. Zwykłe kotlety mogą się schować

Nadziewane schabowe to mistrzostwo świata. Zwykłe kotlety mogą się schować

Nadziewane schabowe
Nadziewane schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.01.2024 16:25

O tym, że niedzielny obiad bez kotletów schabowych to dla Polaków grzech ciężki, wiemy już doskonale. Niegdyś było to danie świąteczne, teraz przygotowujemy je nawet w tygodniu. Czasem jednak warto przepis urozmaicić i przygotować nadziewane schabowe.

Schabowe lub mielone - te dania najczęściej pojawiają się na uroczystym, niedzielnym obiedzie. Oczywiście najpierw musimy zjeść rosół, bez niego też jest słabo. Do schaboszczaka zawsze podaje się ziemniaki z wody i jakąś surówkę. Może być kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. W lecie najlepiej pasuje orzeźwiająca mizeria. Kotlety schabowe zazwyczaj obtacza się w panierce i po prostu smaży. Tak jest najbardziej tradycyjnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co jeśli połączymy dwie typowo polskie rzeczy, czyli schaboszczaka z kapustą kiszona, ale zrobimy to w całkiem nowoczesny sposób? Powstaną wtedy obłędnie smakujące nadziewane schabowe, czyli danie, za które największe łasuchy podziękują. Koniecznie podaj je podczas następnego obiadu i napawaj się smakiem oraz gratulacjami od rodziny.

Nadziewane schabowe - przepis

Składniki:

  • nieco ponad kilogram schabu,
  • ok. 300 gramów ugotowanej kiszonej kapusty,
  • 100 gramów wędzonego boczku,
  • cebula,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2-4 kulki jałowca,
  • sól i pieprz.
Nadziewane schabowe
Nadziewane schabowe© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Dość drobno posiekaj kapustę.
  2. Boczek pokrój na kawałki i stop go na patelni. Pokrój też drobno cebulę i podsmaż ją na tym samym tłuszczu. Dodaj kapustę oraz przyprawy.
  3. Podlej całość 100 ml wody i duś przez 15 minut.
  4. Pokrój mięso na grube plastry. Każdy kawałek natnij tak, by powstała w nim kieszonka. Włóż do niej farsz z kapusty i boczku, a końcówki zepnij wykałaczką.
  5. Nadziewane schabowe oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  6. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron - do czasu zarumienienia.
  7. Mięso podlej wodą i duś na patelni przez 20 minut.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także