Nadziewane schabowe to mistrzostwo świata. Zwykłe kotlety mogą się schować

O tym, że niedzielny obiad bez kotletów schabowych to dla Polaków grzech ciężki, wiemy już doskonale. Niegdyś było to danie świąteczne, teraz przygotowujemy je nawet w tygodniu. Czasem jednak warto przepis urozmaicić i przygotować nadziewane schabowe.

Nadziewane schaboweNadziewane schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Schabowe lub mielone - te dania najczęściej pojawiają się na uroczystym, niedzielnym obiedzie. Oczywiście najpierw musimy zjeść rosół, bez niego też jest słabo. Do schaboszczaka zawsze podaje się ziemniaki z wody i jakąś surówkę. Może być kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. W lecie najlepiej pasuje orzeźwiająca mizeria. Kotlety schabowe zazwyczaj obtacza się w panierce i po prostu smaży. Tak jest najbardziej tradycyjnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

Co jeśli połączymy dwie typowo polskie rzeczy, czyli schaboszczaka z kapustą kiszona, ale zrobimy to w całkiem nowoczesny sposób? Powstaną wtedy obłędnie smakujące nadziewane schabowe, czyli danie, za które największe łasuchy podziękują. Koniecznie podaj je podczas następnego obiadu i napawaj się smakiem oraz gratulacjami od rodziny.

Nadziewane schabowe - przepis

Składniki:

  • nieco ponad kilogram schabu,
  • ok. 300 gramów ugotowanej kiszonej kapusty,
  • 100 gramów wędzonego boczku,
  • cebula,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2-4 kulki jałowca,
  • sól i pieprz.
Nadziewane schabowe
Nadziewane schabowe © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Dość drobno posiekaj kapustę.
  2. Boczek pokrój na kawałki i stop go na patelni. Pokrój też drobno cebulę i podsmaż ją na tym samym tłuszczu. Dodaj kapustę oraz przyprawy.
  3. Podlej całość 100 ml wody i duś przez 15 minut.
  4. Pokrój mięso na grube plastry. Każdy kawałek natnij tak, by powstała w nim kieszonka. Włóż do niej farsz z kapusty i boczku, a końcówki zepnij wykałaczką.
  5. Nadziewane schabowe oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  6. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron - do czasu zarumienienia.
  7. Mięso podlej wodą i duś na patelni przez 20 minut.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"