Francuzi zajadają się nim bez opamiętania. Wystarczy połączyć miód i orzechy
Chociaż deser ten przypisywany jest Bliskiemu Wschodowi, to w nugacie rozkochali się Francuzi. Połączenie orzechów i miodu to słodka rozpusta do popołudniowej kawy.
21.02.2024 12:01
W Polsce zdecydowanie większą popularnością cieszy się chałwa, ale nugat nieśmiało przebija się podczas tematycznych tygodni w marketach. Mówi się, że są dwie opcje po spróbowaniu: albo pokochasz go od razu, albo na zawsze zniechęci cię intensywna słodycz. Słodka, nieco lepka masa z miodu i cukrowego syropu, przełamana jest chrupiącymi orzechami. Idealnie pasuje do filiżanki czarnej kawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić domowy nugat?
Nazwa "nugat" pochodzi z języka francuskiego i oznacza "rozpieszczanie", co doskonale oddaje jego bogaty i aksamitny smak.
Jeśli najdzie cię ochota na słodką rozpustę, ale w sklepie nie znajdziesz dobrego nugatu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie w domu. Warto postawić na składniki dobrej jakości, takie jak prawdziwa wanilia. Jej smak zdecydowanie podkręci całość. Zamiast orzechów laskowych możesz użyć także migdałów.
Składniki:
- 50 g orzechów laskowych,
- 150 g miodu,
- 400 g cukru pudru,
- 6 białek,
- pół laski wanilii,
- szczypta soli,
- opakowanie andrutów lub opłatków świątecznych.
Sposób przygotowania:
- Białka jajek włóż do lodówki, aby je schłodzić.
- Orzechy praż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Następnie lekko je pokrusz.
- Ziarna wanilii zmiksuj z kilkoma łyżkami cukru.
- Zimne białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
- Miód zagotuj w rondelku.
- Dodaj ubite białka do gorącego miodu.
- Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
- Gdy masa zgęstnieje, dodaj wanilię i pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Masę nugatową rozprowadź na opłatku na grubość około 2 cm.
- Przykryj nugat drugim opłatkiem, obciąż deską do krojenia i pozostaw na noc do stężenia.