PrzepisSłodkościFrancuzi zajadają się nim bez opamiętania. Wystarczy połączyć miód i orzechy

Francuzi zajadają się nim bez opamiętania. Wystarczy połączyć miód i orzechy

Nugat - Pyszności
Nugat - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | _laurent
21.02.2024 12:01

Chociaż deser ten przypisywany jest Bliskiemu Wschodowi, to w nugacie rozkochali się Francuzi. Połączenie orzechów i miodu to słodka rozpusta do popołudniowej kawy.

W Polsce zdecydowanie większą popularnością cieszy się chałwa, ale nugat nieśmiało przebija się podczas tematycznych tygodni w marketach. Mówi się, że są dwie opcje po spróbowaniu: albo pokochasz go od razu, albo na zawsze zniechęci cię intensywna słodycz. Słodka, nieco lepka masa z miodu i cukrowego syropu, przełamana jest chrupiącymi orzechami. Idealnie pasuje do filiżanki czarnej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić domowy nugat?

Nazwa "nugat" pochodzi z języka francuskiego i oznacza "rozpieszczanie", co doskonale oddaje jego bogaty i aksamitny smak.

Nugat
Nugat© Shutterstock

Jeśli najdzie cię ochota na słodką rozpustę, ale w sklepie nie znajdziesz dobrego nugatu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie w domu. Warto postawić na składniki dobrej jakości, takie jak prawdziwa wanilia. Jej smak zdecydowanie podkręci całość. Zamiast orzechów laskowych możesz użyć także migdałów.

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych,
  • 150 g miodu,
  • 400 g cukru pudru,
  • 6 białek,
  • pół laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • opakowanie andrutów lub opłatków świątecznych.

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek włóż do lodówki, aby je schłodzić.
  2. Orzechy praż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Następnie lekko je pokrusz.
  3. Ziarna wanilii zmiksuj z kilkoma łyżkami cukru.
  4. Zimne białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
  6. Miód zagotuj w rondelku.
  7. Dodaj ubite białka do gorącego miodu.
  8. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  9. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wanilię i pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Masę nugatową rozprowadź na opłatku na grubość około 2 cm.
  11. Przykryj nugat drugim opłatkiem, obciąż deską do krojenia i pozostaw na noc do stężenia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także