Francuzi zajadają się nim bez opamiętania. Wystarczy połączyć miód i orzechy

Chociaż deser ten przypisywany jest Bliskiemu Wschodowi, to w nugacie rozkochali się Francuzi. Połączenie orzechów i miodu to słodka rozpusta do popołudniowej kawy.

Nugat - PysznościNugat - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | _laurent
Ewa Malinowska

W Polsce zdecydowanie większą popularnością cieszy się chałwa, ale nugat nieśmiało przebija się podczas tematycznych tygodni w marketach. Mówi się, że są dwie opcje po spróbowaniu: albo pokochasz go od razu, albo na zawsze zniechęci cię intensywna słodycz. Słodka, nieco lepka masa z miodu i cukrowego syropu, przełamana jest chrupiącymi orzechami. Idealnie pasuje do filiżanki czarnej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe pizzerinki w genialnym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka

Jak zrobić domowy nugat?

Nazwa "nugat" pochodzi z języka francuskiego i oznacza "rozpieszczanie", co doskonale oddaje jego bogaty i aksamitny smak.

Nugat
Nugat © Shutterstock

Jeśli najdzie cię ochota na słodką rozpustę, ale w sklepie nie znajdziesz dobrego nugatu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie w domu. Warto postawić na składniki dobrej jakości, takie jak prawdziwa wanilia. Jej smak zdecydowanie podkręci całość. Zamiast orzechów laskowych możesz użyć także migdałów.

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych,
  • 150 g miodu,
  • 400 g cukru pudru,
  • 6 białek,
  • pół laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • opakowanie andrutów lub opłatków świątecznych.

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek włóż do lodówki, aby je schłodzić.
  2. Orzechy praż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Następnie lekko je pokrusz.
  3. Ziarna wanilii zmiksuj z kilkoma łyżkami cukru.
  4. Zimne białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
  6. Miód zagotuj w rondelku.
  7. Dodaj ubite białka do gorącego miodu.
  8. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  9. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wanilię i pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Masę nugatową rozprowadź na opłatku na grubość około 2 cm.
  11. Przykryj nugat drugim opłatkiem, obciąż deską do krojenia i pozostaw na noc do stężenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia