Francuzi zajadają się nim bez opamiętania. Wystarczy połączyć miód i orzechy

Chociaż deser ten przypisywany jest Bliskiemu Wschodowi, to w nugacie rozkochali się Francuzi. Połączenie orzechów i miodu to słodka rozpusta do popołudniowej kawy.

Nugat - PysznościNugat - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | _laurent
Ewa Malinowska

W Polsce zdecydowanie większą popularnością cieszy się chałwa, ale nugat nieśmiało przebija się podczas tematycznych tygodni w marketach. Mówi się, że są dwie opcje po spróbowaniu: albo pokochasz go od razu, albo na zawsze zniechęci cię intensywna słodycz. Słodka, nieco lepka masa z miodu i cukrowego syropu, przełamana jest chrupiącymi orzechami. Idealnie pasuje do filiżanki czarnej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe pizzerinki w genialnym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka

Jak zrobić domowy nugat?

Nazwa "nugat" pochodzi z języka francuskiego i oznacza "rozpieszczanie", co doskonale oddaje jego bogaty i aksamitny smak.

Nugat
Nugat © Shutterstock

Jeśli najdzie cię ochota na słodką rozpustę, ale w sklepie nie znajdziesz dobrego nugatu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie w domu. Warto postawić na składniki dobrej jakości, takie jak prawdziwa wanilia. Jej smak zdecydowanie podkręci całość. Zamiast orzechów laskowych możesz użyć także migdałów.

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych,
  • 150 g miodu,
  • 400 g cukru pudru,
  • 6 białek,
  • pół laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • opakowanie andrutów lub opłatków świątecznych.

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek włóż do lodówki, aby je schłodzić.
  2. Orzechy praż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Następnie lekko je pokrusz.
  3. Ziarna wanilii zmiksuj z kilkoma łyżkami cukru.
  4. Zimne białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
  6. Miód zagotuj w rondelku.
  7. Dodaj ubite białka do gorącego miodu.
  8. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  9. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wanilię i pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Masę nugatową rozprowadź na opłatku na grubość około 2 cm.
  11. Przykryj nugat drugim opłatkiem, obciąż deską do krojenia i pozostaw na noc do stężenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥