Francuzi zajadają się nim bez opamiętania. Wystarczy połączyć miód i orzechy

Chociaż deser ten przypisywany jest Bliskiemu Wschodowi, to w nugacie rozkochali się Francuzi. Połączenie orzechów i miodu to słodka rozpusta do popołudniowej kawy.

Nugat - PysznościNugat - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | _laurent
Ewa Malinowska

W Polsce zdecydowanie większą popularnością cieszy się chałwa, ale nugat nieśmiało przebija się podczas tematycznych tygodni w marketach. Mówi się, że są dwie opcje po spróbowaniu: albo pokochasz go od razu, albo na zawsze zniechęci cię intensywna słodycz. Słodka, nieco lepka masa z miodu i cukrowego syropu, przełamana jest chrupiącymi orzechami. Idealnie pasuje do filiżanki czarnej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe pizzerinki w genialnym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka

Jak zrobić domowy nugat?

Nazwa "nugat" pochodzi z języka francuskiego i oznacza "rozpieszczanie", co doskonale oddaje jego bogaty i aksamitny smak.

Nugat
Nugat © Shutterstock

Jeśli najdzie cię ochota na słodką rozpustę, ale w sklepie nie znajdziesz dobrego nugatu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie w domu. Warto postawić na składniki dobrej jakości, takie jak prawdziwa wanilia. Jej smak zdecydowanie podkręci całość. Zamiast orzechów laskowych możesz użyć także migdałów.

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych,
  • 150 g miodu,
  • 400 g cukru pudru,
  • 6 białek,
  • pół laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • opakowanie andrutów lub opłatków świątecznych.

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek włóż do lodówki, aby je schłodzić.
  2. Orzechy praż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Następnie lekko je pokrusz.
  3. Ziarna wanilii zmiksuj z kilkoma łyżkami cukru.
  4. Zimne białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
  6. Miód zagotuj w rondelku.
  7. Dodaj ubite białka do gorącego miodu.
  8. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  9. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wanilię i pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Masę nugatową rozprowadź na opłatku na grubość około 2 cm.
  11. Przykryj nugat drugim opłatkiem, obciąż deską do krojenia i pozostaw na noc do stężenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione