Polacy je uwielbiają i płacą majątek. Mało kto wie, że to najlepszy czas na ich zbieranie w lesie

Te grzyby cieszą się aktualnie olbrzymią popularnością, a mimo to naprawdę niewiele o nich wiemy. Tajemnicą pozostaje na przykład fakt, że na ich największe zbiory w lesie możemy liczyć właśnie teraz. Po tym artykule natychmiast ruszysz do lasu.

Boczniaki po azjatycku na patelniBoczniaki po azjatycku na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20

Nie oszukujmy się — luty to nie jest miesiąc, w którym wszyscy, jak jeden mąż, chodzimy na grzyby. Zaśnieżone (no dobrze, może nie zawsze) lasy raczej nie cieszą się aktualnie zbyt dużą popularnością, a grzybiarze z utęsknieniem wspominają okres późnego lata i jesieni. Czy naprawdę z poszukiwaniami grzybów należy czekać cały rok? Nic bardziej mylnego. Chociaż niewiele osób o tym wie, to właśnie teraz jest najlepszy sezon na pewne bardzo smaczne i bardzo zdrowe grzyby, za które w sklepie trzeba zapłacić niemałe pieniądze. Proszę państwa, oto one. Boczniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Boczniaki — krótka charakterystyka

Okres wzmożonej popularności boczniaków sprawił, że coraz więcej osób jest w stanie rozpoznać je w lesie. Grzyby te charakteryzują się między innymi specyficznym kapeluszem przypominającym nieco ostrygę (stąd nazwa: oyster mushrooms), szarobrązową, stalowoniebieską lub szarą barwą oraz suchą i matową powierzchnią pozbawioną skóry.

Boczniaki często można spotkać nie tylko głęboko w lesie (gdzie porastają pnie ściętych buków, a także innych chorych lub obumarłych drzew liściastych), ale również w miejskich parkach i ogrodach. Ich jasne trzony wrastają w korę drzewa i wyróżniają się słodko-orzechowym zapachem

Zima, grzyby i kuchnia

Boczniaki nie są jedynymi grzybami, które zimą porastają polskie lasy, ale zdecydowanie należą do najsmaczniejszych występujących wtedy okazów. Preferują wilgoć, cień i chłód, dlatego — chociaż można je spotkać w lasach przez cały rok — to właśnie zima zdaje się być ich "ulubioną" porą roku.

Boczniaki porastają m.in. pnie drzew liściastych
Boczniaki porastają m.in. pnie drzew liściastych © Licencjodawca | andreymuravin

Niektórzy formułują śmiałą tezę, jakoby popularność boczniaków wzrosła kilkukrotnie od momentu, w którym zainteresowała się nimi społeczność wegańska i wegetariańska. Musimy przychylić się do tego poglądu. Boczniaki okazują się bowiem wręcz stworzone do stania się alternatywą dla jedzenia mięsa. W internecie bez problemu znajdziemy całe mnóstwo przepisów, w których to właśnie te grzyby grają pierwsze skrzypce: od zwykłego lecza z boczniakami, poprzez włoskie risotto, aż po boczniaki à la schabowe, na które przepis pokazał kiedyś sam Tomasz Strzelczyk.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa