Polacy je uwielbiają i płacą majątek. Mało kto wie, że to najlepszy czas na ich zbieranie w lesie

Te grzyby cieszą się aktualnie olbrzymią popularnością, a mimo to naprawdę niewiele o nich wiemy. Tajemnicą pozostaje na przykład fakt, że na ich największe zbiory w lesie możemy liczyć właśnie teraz. Po tym artykule natychmiast ruszysz do lasu.

Boczniaki po azjatycku na patelniBoczniaki po azjatycku na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20

Nie oszukujmy się — luty to nie jest miesiąc, w którym wszyscy, jak jeden mąż, chodzimy na grzyby. Zaśnieżone (no dobrze, może nie zawsze) lasy raczej nie cieszą się aktualnie zbyt dużą popularnością, a grzybiarze z utęsknieniem wspominają okres późnego lata i jesieni. Czy naprawdę z poszukiwaniami grzybów należy czekać cały rok? Nic bardziej mylnego. Chociaż niewiele osób o tym wie, to właśnie teraz jest najlepszy sezon na pewne bardzo smaczne i bardzo zdrowe grzyby, za które w sklepie trzeba zapłacić niemałe pieniądze. Proszę państwa, oto one. Boczniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Boczniaki — krótka charakterystyka

Okres wzmożonej popularności boczniaków sprawił, że coraz więcej osób jest w stanie rozpoznać je w lesie. Grzyby te charakteryzują się między innymi specyficznym kapeluszem przypominającym nieco ostrygę (stąd nazwa: oyster mushrooms), szarobrązową, stalowoniebieską lub szarą barwą oraz suchą i matową powierzchnią pozbawioną skóry.

Boczniaki często można spotkać nie tylko głęboko w lesie (gdzie porastają pnie ściętych buków, a także innych chorych lub obumarłych drzew liściastych), ale również w miejskich parkach i ogrodach. Ich jasne trzony wrastają w korę drzewa i wyróżniają się słodko-orzechowym zapachem

Zima, grzyby i kuchnia

Boczniaki nie są jedynymi grzybami, które zimą porastają polskie lasy, ale zdecydowanie należą do najsmaczniejszych występujących wtedy okazów. Preferują wilgoć, cień i chłód, dlatego — chociaż można je spotkać w lasach przez cały rok — to właśnie zima zdaje się być ich "ulubioną" porą roku.

Boczniaki porastają m.in. pnie drzew liściastych
Boczniaki porastają m.in. pnie drzew liściastych © Licencjodawca | andreymuravin

Niektórzy formułują śmiałą tezę, jakoby popularność boczniaków wzrosła kilkukrotnie od momentu, w którym zainteresowała się nimi społeczność wegańska i wegetariańska. Musimy przychylić się do tego poglądu. Boczniaki okazują się bowiem wręcz stworzone do stania się alternatywą dla jedzenia mięsa. W internecie bez problemu znajdziemy całe mnóstwo przepisów, w których to właśnie te grzyby grają pierwsze skrzypce: od zwykłego lecza z boczniakami, poprzez włoskie risotto, aż po boczniaki à la schabowe, na które przepis pokazał kiedyś sam Tomasz Strzelczyk.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione