Trik zdradziła mi pracownica cukierni. Wystarczy zamienić jeden składnik, a biszkopt rośnie jak szalony

Miękki, puszysty, lekki niczym chmurka — tak można byłoby określić biszkopt idealny. Niestety, ten prosty wypiek potrafi przysporzyć wielu kłopotów. Zdarza się, że po wyciągnięciu z piekarnika traci całą swoją puszystość. Można tego uniknąć. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Przepis na puszysty biszkopt. Przepis na puszysty biszkopt.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Thidarat

Tort to jeden z najbardziej lubianych wypieków. Baza jest biszkopt, który przekłada się kremem i owocami. Biszkopt powinien być lekki puszysty. Niestety, nie zawsze taki wychodzi. Po upieczeniu często opada albo staje się tak twardy, że trzeba go nasączyć. Na szczęście, jest na to sposób. Pracownica cukierni zdradziła mi, jak przygotować biszkopt idealny. Wystarczy podmienić jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Jak upiec idealny biszkopt?

Biszkopt to podstawa każdego tortu. Cukiernicy odradzają użycie proszku do pieczenia. Ciasto wyrośnie bez tego dodatku — o ile dobrze napowietrzymy jajka. Żółtka powinno utrzeć się z cukrem na gładką i puszystą masę. Białka należy ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć je z żółtkami. To właśnie masa jajeczna sprawia, że biszkopt jest tak puszysty.

Po ubiciu masy jajecznej nie powinno używać się miksera. Oba składniki należy połączyć ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki. Na końcu dodaje się mąki, którą to należy przesiać przez sitko. Przesiana mąka staje się napowietrzona, co sprawia, że wypiek będzie miękki i puszysty. Przedstawiamy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Po upieczeniu jest wyrośnięty i lekki niczym chmurka.

Biszkopt idealny — przepis

Składniki:

  • 6 jajek (wyjmij je z lodówki na godzinę przed pieczeniem),
  • szklanka cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Jajka wyciągnij z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ukręć z cukrem na gładką i puszystą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Oba składniki połącz ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki.
  5. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj.
  6. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
  7. Biszkopt piecz przez 30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu uchyl je delikatnie, a ciasto pozostaw w środku aż do całkowitego ostudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo