Trik zdradziła mi pracownica cukierni. Wystarczy zamienić jeden składnik, a biszkopt rośnie jak szalony

Miękki, puszysty, lekki niczym chmurka — tak można byłoby określić biszkopt idealny. Niestety, ten prosty wypiek potrafi przysporzyć wielu kłopotów. Zdarza się, że po wyciągnięciu z piekarnika traci całą swoją puszystość. Można tego uniknąć. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Przepis na puszysty biszkopt. Przepis na puszysty biszkopt.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Thidarat

Tort to jeden z najbardziej lubianych wypieków. Baza jest biszkopt, który przekłada się kremem i owocami. Biszkopt powinien być lekki puszysty. Niestety, nie zawsze taki wychodzi. Po upieczeniu często opada albo staje się tak twardy, że trzeba go nasączyć. Na szczęście, jest na to sposób. Pracownica cukierni zdradziła mi, jak przygotować biszkopt idealny. Wystarczy podmienić jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Jak upiec idealny biszkopt?

Biszkopt to podstawa każdego tortu. Cukiernicy odradzają użycie proszku do pieczenia. Ciasto wyrośnie bez tego dodatku — o ile dobrze napowietrzymy jajka. Żółtka powinno utrzeć się z cukrem na gładką i puszystą masę. Białka należy ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć je z żółtkami. To właśnie masa jajeczna sprawia, że biszkopt jest tak puszysty.

Po ubiciu masy jajecznej nie powinno używać się miksera. Oba składniki należy połączyć ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki. Na końcu dodaje się mąki, którą to należy przesiać przez sitko. Przesiana mąka staje się napowietrzona, co sprawia, że wypiek będzie miękki i puszysty. Przedstawiamy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Po upieczeniu jest wyrośnięty i lekki niczym chmurka.

Biszkopt idealny — przepis

Składniki:

  • 6 jajek (wyjmij je z lodówki na godzinę przed pieczeniem),
  • szklanka cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Jajka wyciągnij z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ukręć z cukrem na gładką i puszystą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Oba składniki połącz ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki.
  5. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj.
  6. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
  7. Biszkopt piecz przez 30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu uchyl je delikatnie, a ciasto pozostaw w środku aż do całkowitego ostudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości