PrzepisSzybkie ciastoTrik zdradziła mi pracownica cukierni. Wystarczy zamienić jeden składnik, a biszkopt rośnie jak szalony

Trik zdradziła mi pracownica cukierni. Wystarczy zamienić jeden składnik, a biszkopt rośnie jak szalony

Miękki, puszysty, lekki niczym chmurka — tak można byłoby określić biszkopt idealny. Niestety, ten prosty wypiek potrafi przysporzyć wielu kłopotów. Zdarza się, że po wyciągnięciu z piekarnika traci całą swoją puszystość. Można tego uniknąć. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Przepis na puszysty biszkopt.
Przepis na puszysty biszkopt.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Thidarat

28.01.2024 10:03

Tort to jeden z najbardziej lubianych wypieków. Baza jest biszkopt, który przekłada się kremem i owocami. Biszkopt powinien być lekki puszysty. Niestety, nie zawsze taki wychodzi. Po upieczeniu często opada albo staje się tak twardy, że trzeba go nasączyć. Na szczęście, jest na to sposób. Pracownica cukierni zdradziła mi, jak przygotować biszkopt idealny. Wystarczy podmienić jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak upiec idealny biszkopt?

Biszkopt to podstawa każdego tortu. Cukiernicy odradzają użycie proszku do pieczenia. Ciasto wyrośnie bez tego dodatku — o ile dobrze napowietrzymy jajka. Żółtka powinno utrzeć się z cukrem na gładką i puszystą masę. Białka należy ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć je z żółtkami. To właśnie masa jajeczna sprawia, że biszkopt jest tak puszysty.

Po ubiciu masy jajecznej nie powinno używać się miksera. Oba składniki należy połączyć ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki. Na końcu dodaje się mąki, którą to należy przesiać przez sitko. Przesiana mąka staje się napowietrzona, co sprawia, że wypiek będzie miękki i puszysty. Przedstawiamy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Po upieczeniu jest wyrośnięty i lekki niczym chmurka.

Biszkopt idealny — przepis

Składniki:

  • 6 jajek (wyjmij je z lodówki na godzinę przed pieczeniem),
  • szklanka cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Jajka wyciągnij z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ukręć z cukrem na gładką i puszystą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Oba składniki połącz ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki.
  5. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj.
  6. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
  7. Biszkopt piecz przez 30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu uchyl je delikatnie, a ciasto pozostaw w środku aż do całkowitego ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie