Układam herbatniki i smaruję budyniowym kremem. Ciasto bez pieczenia w 10 minut

Miękkie, maślane herbatniki przełożone słodkim, budyniowym kremem, zwieńczone cukrem pudrem. Czy nie brzmi to jak deser idealny? Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które zrobisz w niecałe 10 minut. Prościej się już nie da.

ciastoProste ciasto bez pieczenia. Rodzina będzie zachwycona!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Oksana Osypenko

To ciasto jest słodkie i kremowe, wręcz rozpływa się w ustach. Nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych ani specjalnego przygotowania. To przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Potrzebujesz tylko czterech składników, a większość z nich z pewnością masz już w domu.

Ciasto na herbatnikach to kompromis pomiędzy deserem a ciastem. Maślane herbatniki przekłada się prostym, budyniowym kremem, które w smaku przypomina karpatkę. Wierz nam na słowo — prościej i pyszniej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ciasto na herbatnikach robi furorę. Zrobisz je w 10 minut

Herbatniki, budyń, masło i mleko to składniki, z których wyczarujesz pyszne ciasto na herbatnikach. Idziemy o zakład, że większość z nich masz już w domu. To proste, ale niezwykle pyszne ciasto, które przygotujesz w mniej niż 10 minut. Ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, aby po kilku godzinach cieszyć się kremowym ciastem. Rodzina będzie prosić o dokładkę.

W przepisie nie ma ani grama mąki, cukru czy żelatyny. Ma naprawdę niewiele kalorii i z powodzeniem można jeść go na diecie odchudzającej. Unikasz produktów odzwierzęcych? Ciasto na herbatnikach można zweganizować. Jak to zrobić? Zamień mleko na napój roślinny (np. sojowy, migdałowy, ryżowy), a masło zastąp roślinnym smarowidłem. Kupisz je w większości dużych marketów.

Ciasto na herbatnikach — przepis

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (z dodatkiem cukru),
  • 50 g masła,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij naczynie żaroodporne i wyłóż je papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
  2. Wyciągnij garnek i wlej do niego szklankę mleka. Zagotuj je.
  3. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Dodaj je do gotującego się mleka. Mieszaj całość tak długo, aż masa widocznie gęstnieje.
  5. Wyłącz gaz i zabierz za ubijanie masła. Kiedy budyń ostygnie, dodaj go do masła.
  6. Gotowy krem wylej na spód z herbatników. Na wierzch wyłóż drugie opakowanie herbatników.
  7. Włóż ciasto do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.



Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie