Układam herbatniki i smaruję budyniowym kremem. Ciasto bez pieczenia w 10 minut
28.04.2024 17:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Miękkie, maślane herbatniki przełożone słodkim, budyniowym kremem, zwieńczone cukrem pudrem. Czy nie brzmi to jak deser idealny? Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które zrobisz w niecałe 10 minut. Prościej się już nie da.
To ciasto jest słodkie i kremowe, wręcz rozpływa się w ustach. Nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych ani specjalnego przygotowania. To przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Potrzebujesz tylko czterech składników, a większość z nich z pewnością masz już w domu.
Ciasto na herbatnikach to kompromis pomiędzy deserem a ciastem. Maślane herbatniki przekłada się prostym, budyniowym kremem, które w smaku przypomina karpatkę. Wierz nam na słowo — prościej i pyszniej się już nie da.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na herbatnikach robi furorę. Zrobisz je w 10 minut
Herbatniki, budyń, masło i mleko to składniki, z których wyczarujesz pyszne ciasto na herbatnikach. Idziemy o zakład, że większość z nich masz już w domu. To proste, ale niezwykle pyszne ciasto, które przygotujesz w mniej niż 10 minut. Ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, aby po kilku godzinach cieszyć się kremowym ciastem. Rodzina będzie prosić o dokładkę.
W przepisie nie ma ani grama mąki, cukru czy żelatyny. Ma naprawdę niewiele kalorii i z powodzeniem można jeść go na diecie odchudzającej. Unikasz produktów odzwierzęcych? Ciasto na herbatnikach można zweganizować. Jak to zrobić? Zamień mleko na napój roślinny (np. sojowy, migdałowy, ryżowy), a masło zastąp roślinnym smarowidłem. Kupisz je w większości dużych marketów.
Ciasto na herbatnikach — przepis
Składniki:
- 200 g herbatników,
- 2 szklanki mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego (z dodatkiem cukru),
- 50 g masła,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Wyjmij naczynie żaroodporne i wyłóż je papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
- Wyciągnij garnek i wlej do niego szklankę mleka. Zagotuj je.
- Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i dokładnie wymieszaj całość.
- Dodaj je do gotującego się mleka. Mieszaj całość tak długo, aż masa widocznie gęstnieje.
- Wyłącz gaz i zabierz za ubijanie masła. Kiedy budyń ostygnie, dodaj go do masła.
- Gotowy krem wylej na spód z herbatników. Na wierzch wyłóż drugie opakowanie herbatników.
- Włóż ciasto do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.