PrzepisCiastaUkładam herbatniki i smaruję budyniowym kremem. Ciasto bez pieczenia w 10 minut

Układam herbatniki i smaruję budyniowym kremem. Ciasto bez pieczenia w 10 minut

Miękkie, maślane herbatniki przełożone słodkim, budyniowym kremem, zwieńczone cukrem pudrem. Czy nie brzmi to jak deser idealny? Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które zrobisz w niecałe 10 minut. Prościej się już nie da.

Proste ciasto bez pieczenia. Rodzina będzie zachwycona!
Proste ciasto bez pieczenia. Rodzina będzie zachwycona!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Oksana Osypenko

28.04.2024 17:31

To ciasto jest słodkie i kremowe, wręcz rozpływa się w ustach. Nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych ani specjalnego przygotowania. To przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Potrzebujesz tylko czterech składników, a większość z nich z pewnością masz już w domu.

Ciasto na herbatnikach to kompromis pomiędzy deserem a ciastem. Maślane herbatniki przekłada się prostym, budyniowym kremem, które w smaku przypomina karpatkę. Wierz nam na słowo — prościej i pyszniej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto na herbatnikach robi furorę. Zrobisz je w 10 minut

Herbatniki, budyń, masło i mleko to składniki, z których wyczarujesz pyszne ciasto na herbatnikach. Idziemy o zakład, że większość z nich masz już w domu. To proste, ale niezwykle pyszne ciasto, które przygotujesz w mniej niż 10 minut. Ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, aby po kilku godzinach cieszyć się kremowym ciastem. Rodzina będzie prosić o dokładkę.

W przepisie nie ma ani grama mąki, cukru czy żelatyny. Ma naprawdę niewiele kalorii i z powodzeniem można jeść go na diecie odchudzającej. Unikasz produktów odzwierzęcych? Ciasto na herbatnikach można zweganizować. Jak to zrobić? Zamień mleko na napój roślinny (np. sojowy, migdałowy, ryżowy), a masło zastąp roślinnym smarowidłem. Kupisz je w większości dużych marketów.

Ciasto na herbatnikach — przepis

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (z dodatkiem cukru),
  • 50 g masła,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij naczynie żaroodporne i wyłóż je papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
  2. Wyciągnij garnek i wlej do niego szklankę mleka. Zagotuj je.
  3. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Dodaj je do gotującego się mleka. Mieszaj całość tak długo, aż masa widocznie gęstnieje.
  5. Wyłącz gaz i zabierz za ubijanie masła. Kiedy budyń ostygnie, dodaj go do masła.
  6. Gotowy krem wylej na spód z herbatników. Na wierzch wyłóż drugie opakowanie herbatników.
  7. Włóż ciasto do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.



Wybrane dla Ciebie