Układam herbatniki i smaruję budyniowym kremem. Ciasto bez pieczenia w 10 minut

Miękkie, maślane herbatniki przełożone słodkim, budyniowym kremem, zwieńczone cukrem pudrem. Czy nie brzmi to jak deser idealny? Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które zrobisz w niecałe 10 minut. Prościej się już nie da.

ciastoProste ciasto bez pieczenia. Rodzina będzie zachwycona!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Oksana Osypenko

To ciasto jest słodkie i kremowe, wręcz rozpływa się w ustach. Nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych ani specjalnego przygotowania. To przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Potrzebujesz tylko czterech składników, a większość z nich z pewnością masz już w domu.

Ciasto na herbatnikach to kompromis pomiędzy deserem a ciastem. Maślane herbatniki przekłada się prostym, budyniowym kremem, które w smaku przypomina karpatkę. Wierz nam na słowo — prościej i pyszniej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ciasto na herbatnikach robi furorę. Zrobisz je w 10 minut

Herbatniki, budyń, masło i mleko to składniki, z których wyczarujesz pyszne ciasto na herbatnikach. Idziemy o zakład, że większość z nich masz już w domu. To proste, ale niezwykle pyszne ciasto, które przygotujesz w mniej niż 10 minut. Ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, aby po kilku godzinach cieszyć się kremowym ciastem. Rodzina będzie prosić o dokładkę.

W przepisie nie ma ani grama mąki, cukru czy żelatyny. Ma naprawdę niewiele kalorii i z powodzeniem można jeść go na diecie odchudzającej. Unikasz produktów odzwierzęcych? Ciasto na herbatnikach można zweganizować. Jak to zrobić? Zamień mleko na napój roślinny (np. sojowy, migdałowy, ryżowy), a masło zastąp roślinnym smarowidłem. Kupisz je w większości dużych marketów.

Ciasto na herbatnikach — przepis

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (z dodatkiem cukru),
  • 50 g masła,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij naczynie żaroodporne i wyłóż je papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
  2. Wyciągnij garnek i wlej do niego szklankę mleka. Zagotuj je.
  3. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Dodaj je do gotującego się mleka. Mieszaj całość tak długo, aż masa widocznie gęstnieje.
  5. Wyłącz gaz i zabierz za ubijanie masła. Kiedy budyń ostygnie, dodaj go do masła.
  6. Gotowy krem wylej na spód z herbatników. Na wierzch wyłóż drugie opakowanie herbatników.
  7. Włóż ciasto do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.



Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik