Zamiast smażyć w panierce, zapiekam pod kruszonką. Na piątkowy obiad nie ma nic lepszego

Ryba z brokułami wielu może kojarzyć się z przygotowanym na parze daniem, które nie wywołuje specjalnej euforii. Zmienisz to jak za pociągnięciem magicznej różdżki, zapiekając potrawę pod nietypową kruszonką. Nie czekaj, łap za przepis.

Ryba w tym wydaniu zachwycaRyba w tym wydaniu zachwyca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryba pod chrupiącą kruszonką przekona do siebie nawet zaciekłych antyfanów podwodnych żyjątek. Jest wkomponowana w szereg przeróżnych składników: z jednej strony oblewa ją roztopione masło czosnkowe, z drugiej obłożona jest lekko chrupiącymi warzywami. Całość natomiast spowita jest kruszonką, ale inną niż wszystkie. Nie brzmi źle, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Ryba z brokułami na piątkowy obiad. Ta kruszonka robi robotę

Zapomnij o rybie w panierce czy pieczonej w wersji pozbawionej finezji. Sięgnij po podstawowe składniki, które z pewnością znajdują się w twojej lodówce i wyczaruj proste, ale jakże efektowne danie z rybą z brokułami (lub kalafiorem) pod pyszną kruszonką. To propozycja w sam raz na piątkowy obiad.

A na jaką rybę postawić? Mintaj, morszczuk, miruna, dorsz - wybór należy do ciebie. Pamiętaj, że jeśli na opakowaniu widnieje niebieski znak MSC, oznacza to, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów.

Tak przygotowaną rybę możesz podać z ziemniakami z wody lub kaszą (gryczaną, bulgur, pęczak). Nie obejdzie się bez porcji świeżych warzyw. Polecamy surówkę z kapusty pekińskiej, która sprawdzi się niemalże zawsze. Doskonałym wyborem będzie też wyrazista surówka z kiszonej kapusty - ryby uwielbiają to połączenie.

Jak przygotować pieczoną rybę z brokułami na piątkowy obiad?
Jak przygotować pieczoną rybę z brokułami na piątkowy obiad? © Pixabay

Ryba z brokułami pod serową kruszonką. Przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości filety ryby (mintaj, morszczuk, miruna, dorsz),
  • 1 brokuł (ew. kalafior),
  • świeży koperek i natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego sera,
  • sól świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety oczyść i osusz, a następnie ułóż w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
  2. Kalafior/brokuły podziel na różyczki, a następnie zblanszuj w osolonym wrzątku.
  3. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, aż powstanie gładkie masełko czosnkowe. Dopraw je solą i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  4. Przygotowaną rybę pokryj czosnkowym masłem. Następnie ułóż w naczyniu zblanszowane różyczki brokuła lub kalafiora.
  5. Bułkę tartą wymieszaj z serem startym na tarce o średnich oczkach.
  6. Tak przygotowaną kruszonką posyp rybę i warzywa.
  7. Piecz całość w 180 st. przez 25 minut.
  8. Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik