Zamiast smażyć w panierce, zapiekam pod kruszonką. Na piątkowy obiad nie ma nic lepszego
Ryba z brokułami wielu może kojarzyć się z przygotowanym na parze daniem, które nie wywołuje specjalnej euforii. Zmienisz to jak za pociągnięciem magicznej różdżki, zapiekając potrawę pod nietypową kruszonką. Nie czekaj, łap za przepis.
24.04.2024 | aktual.: 24.04.2024 10:42
Ryba pod chrupiącą kruszonką przekona do siebie nawet zaciekłych antyfanów podwodnych żyjątek. Jest wkomponowana w szereg przeróżnych składników: z jednej strony oblewa ją roztopione masło czosnkowe, z drugiej obłożona jest lekko chrupiącymi warzywami. Całość natomiast spowita jest kruszonką, ale inną niż wszystkie. Nie brzmi źle, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba z brokułami na piątkowy obiad. Ta kruszonka robi robotę
Zapomnij o rybie w panierce czy pieczonej w wersji pozbawionej finezji. Sięgnij po podstawowe składniki, które z pewnością znajdują się w twojej lodówce i wyczaruj proste, ale jakże efektowne danie z rybą z brokułami (lub kalafiorem) pod pyszną kruszonką. To propozycja w sam raz na piątkowy obiad.
A na jaką rybę postawić? Mintaj, morszczuk, miruna, dorsz - wybór należy do ciebie. Pamiętaj, że jeśli na opakowaniu widnieje niebieski znak MSC, oznacza to, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów.
Tak przygotowaną rybę możesz podać z ziemniakami z wody lub kaszą (gryczaną, bulgur, pęczak). Nie obejdzie się bez porcji świeżych warzyw. Polecamy surówkę z kapusty pekińskiej, która sprawdzi się niemalże zawsze. Doskonałym wyborem będzie też wyrazista surówka z kiszonej kapusty - ryby uwielbiają to połączenie.
Ryba z brokułami pod serową kruszonką. Przepis
Składniki:
- 2 średniej wielkości filety ryby (mintaj, morszczuk, miruna, dorsz),
- 1 brokuł (ew. kalafior),
- świeży koperek i natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g miękkiego masła,
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego sera,
- sól świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Filety oczyść i osusz, a następnie ułóż w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
- Kalafior/brokuły podziel na różyczki, a następnie zblanszuj w osolonym wrzątku.
- Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, aż powstanie gładkie masełko czosnkowe. Dopraw je solą i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Przygotowaną rybę pokryj czosnkowym masłem. Następnie ułóż w naczyniu zblanszowane różyczki brokuła lub kalafiora.
- Bułkę tartą wymieszaj z serem startym na tarce o średnich oczkach.
- Tak przygotowaną kruszonką posyp rybę i warzywa.
- Piecz całość w 180 st. przez 25 minut.
- Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.