Zamiast smażyć w panierce, zapiekam pod kruszonką. Na piątkowy obiad nie ma nic lepszego

Ryba z brokułami wielu może kojarzyć się z przygotowanym na parze daniem, które nie wywołuje specjalnej euforii. Zmienisz to jak za pociągnięciem magicznej różdżki, zapiekając potrawę pod nietypową kruszonką. Nie czekaj, łap za przepis.

Ryba w tym wydaniu zachwycaRyba w tym wydaniu zachwyca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ryba pod chrupiącą kruszonką przekona do siebie nawet zaciekłych antyfanów podwodnych żyjątek. Jest wkomponowana w szereg przeróżnych składników: z jednej strony oblewa ją roztopione masło czosnkowe, z drugiej obłożona jest lekko chrupiącymi warzywami. Całość natomiast spowita jest kruszonką, ale inną niż wszystkie. Nie brzmi źle, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Ryba z brokułami na piątkowy obiad. Ta kruszonka robi robotę

Zapomnij o rybie w panierce czy pieczonej w wersji pozbawionej finezji. Sięgnij po podstawowe składniki, które z pewnością znajdują się w twojej lodówce i wyczaruj proste, ale jakże efektowne danie z rybą z brokułami (lub kalafiorem) pod pyszną kruszonką. To propozycja w sam raz na piątkowy obiad.

A na jaką rybę postawić? Mintaj, morszczuk, miruna, dorsz - wybór należy do ciebie. Pamiętaj, że jeśli na opakowaniu widnieje niebieski znak MSC, oznacza to, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów.

Tak przygotowaną rybę możesz podać z ziemniakami z wody lub kaszą (gryczaną, bulgur, pęczak). Nie obejdzie się bez porcji świeżych warzyw. Polecamy surówkę z kapusty pekińskiej, która sprawdzi się niemalże zawsze. Doskonałym wyborem będzie też wyrazista surówka z kiszonej kapusty - ryby uwielbiają to połączenie.

Jak przygotować pieczoną rybę z brokułami na piątkowy obiad?
Jak przygotować pieczoną rybę z brokułami na piątkowy obiad? © Pixabay

Ryba z brokułami pod serową kruszonką. Przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości filety ryby (mintaj, morszczuk, miruna, dorsz),
  • 1 brokuł (ew. kalafior),
  • świeży koperek i natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego sera,
  • sól świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety oczyść i osusz, a następnie ułóż w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
  2. Kalafior/brokuły podziel na różyczki, a następnie zblanszuj w osolonym wrzątku.
  3. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, aż powstanie gładkie masełko czosnkowe. Dopraw je solą i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  4. Przygotowaną rybę pokryj czosnkowym masłem. Następnie ułóż w naczyniu zblanszowane różyczki brokuła lub kalafiora.
  5. Bułkę tartą wymieszaj z serem startym na tarce o średnich oczkach.
  6. Tak przygotowaną kruszonką posyp rybę i warzywa.
  7. Piecz całość w 180 st. przez 25 minut.
  8. Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy