Sernik na delicjach smakuje wybornie. W dodatku świetnie się prezentuje
Lubisz serniki? Jeśli tak, koniecznie musisz przetestować je w połączeniu z kultowymi ciasteczkami. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
10.03.2024 | aktual.: 16.03.2024 13:57
Jeśli myślisz, że o sernikach wiesz dosłownie wszystko i nic nie może cię już zaskoczyć na tym polu, powinieneś poznać niesamowity przepis na domowy wypiek z ciekawym dodatkiem. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze wygląda jak z najlepszej cukierni. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.
A, że święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, masz świetną okazję do przetestowania ciekawej inspiracji na domowe słodkości. Gwarantuję, że twoja rodzina będzie pod wielkim wrażeniem. Co więcej, na jednym kawałku sernika na pewno się nie skończy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowy sernik na wyjątkowym spodzie
Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że nie może zabraknąć go na wszystkich ważnych uroczystościach rodzinnych oraz na świątecznym stole.
I choć taki domowy wypiek sam w sobie jest już smaczny, zawsze można dodatkowo podkręcić jego walory smakowe. Zrobisz to, przygotowując oryginalny spód sernika z kultowych delicji. Wystarczy ułożyć ciastka w formie i gotowe. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.
Jak zrobić sernik na delicjach? Przepis krok po kroku
Składniki:
Spód:
- 1 opakowanie ciastek typu delicje.
Masa serowa:
- 600 g twarogu z wiaderka,
- ½ szkl. cukru,
- 4 jajka,
- 250 ml śmietany 18 proc.,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dodatki:
- polewa czekoladowa, delicje do dekoracji.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu na spodzie blachy ułóż delicje. I to wszystko.
- Następnie przejdź do przygotowania masy sernikowej. Najpierw połącz ze sobą ser z wiaderka oraz cukier. Po chwili zacznij dodawać do środka śmietanę oraz jajka.
- Pamiętaj również o dodaniu do ciasta ekstraktu z wanilii oraz budyniu.
- Gotowe ciasto rozlej bezpośrednio na delicjach i wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na godzinę. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Ciasto po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową. Na wierzch możesz dodać też kilka delicji pokrojonych w mniejsze kawałki. Smacznego!