PrzepisSernikSernik na delicjach smakuje wybornie. W dodatku świetnie się prezentuje

Sernik na delicjach smakuje wybornie. W dodatku świetnie się prezentuje

Sernik w połączeniu z delicjami to prawdziwe niebo w gębie!
Sernik w połączeniu z delicjami to prawdziwe niebo w gębie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olha Afanasieva, seramoje
10.03.2024 11:08, aktualizacja: 16.03.2024 13:57

Lubisz serniki? Jeśli tak, koniecznie musisz przetestować je w połączeniu z kultowymi ciasteczkami. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Jeśli myślisz, że o sernikach wiesz dosłownie wszystko i nic nie może cię już zaskoczyć na tym polu, powinieneś poznać niesamowity przepis na domowy wypiek z ciekawym dodatkiem. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze wygląda jak z najlepszej cukierni. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. 

A, że święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, masz świetną okazję do przetestowania ciekawej inspiracji na domowe słodkości. Gwarantuję, że twoja rodzina będzie pod wielkim wrażeniem. Co więcej, na jednym kawałku sernika na pewno się nie skończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik na wyjątkowym spodzie

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że nie może zabraknąć go na wszystkich ważnych uroczystościach rodzinnych oraz na świątecznym stole. 

I choć taki domowy wypiek sam w sobie jest już smaczny, zawsze można dodatkowo podkręcić jego walory smakowe. Zrobisz to, przygotowując oryginalny spód sernika z kultowych delicji. Wystarczy ułożyć ciastka w formie i gotowe. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.

Kultowe ciastka spiszą się świetnie w roli spodu do sernika
Kultowe ciastka spiszą się świetnie w roli spodu do sernika© Adobe Stock | seramoje

Jak zrobić sernik na delicjach? Przepis krok po kroku

Składniki:

Spód:

  • 1 opakowanie ciastek typu delicje. 

Masa serowa: 

  • 600 g twarogu z wiaderka,
  • ½ szkl. cukru, 
  • 4 jajka,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Dodatki:

  • polewa czekoladowa, delicje do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu na spodzie blachy ułóż delicje. I to wszystko. 
  2. Następnie przejdź do przygotowania masy sernikowej. Najpierw połącz ze sobą ser z wiaderka oraz cukier. Po chwili zacznij dodawać do środka śmietanę oraz jajka
  3. Pamiętaj również o dodaniu do ciasta ekstraktu z wanilii oraz budyniu. 
  4. Gotowe ciasto rozlej bezpośrednio na delicjach i wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na godzinę. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza
  5. Ciasto po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową. Na wierzch możesz dodać też kilka delicji pokrojonych w mniejsze kawałki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także