Sernik na delicjach smakuje wybornie. W dodatku świetnie się prezentuje

Lubisz serniki? Jeśli tak, koniecznie musisz przetestować je w połączeniu z kultowymi ciasteczkami. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Sernik w połączeniu z delicjami to prawdziwe niebo w gębie!Sernik w połączeniu z delicjami to prawdziwe niebo w gębie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olha Afanasieva, seramoje
Marzena Pęcak

Jeśli myślisz, że o sernikach wiesz dosłownie wszystko i nic nie może cię już zaskoczyć na tym polu, powinieneś poznać niesamowity przepis na domowy wypiek z ciekawym dodatkiem. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze wygląda jak z najlepszej cukierni. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. 

A, że święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, masz świetną okazję do przetestowania ciekawej inspiracji na domowe słodkości. Gwarantuję, że twoja rodzina będzie pod wielkim wrażeniem. Co więcej, na jednym kawałku sernika na pewno się nie skończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Kremowy sernik na wyjątkowym spodzie

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że nie może zabraknąć go na wszystkich ważnych uroczystościach rodzinnych oraz na świątecznym stole. 

I choć taki domowy wypiek sam w sobie jest już smaczny, zawsze można dodatkowo podkręcić jego walory smakowe. Zrobisz to, przygotowując oryginalny spód sernika z kultowych delicji. Wystarczy ułożyć ciastka w formie i gotowe. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.

Kultowe ciastka spiszą się świetnie w roli spodu do sernika
Kultowe ciastka spiszą się świetnie w roli spodu do sernika © Adobe Stock | seramoje

Jak zrobić sernik na delicjach? Przepis krok po kroku

Składniki:

Spód:

  • 1 opakowanie ciastek typu delicje. 

Masa serowa: 

  • 600 g twarogu z wiaderka,
  • ½ szkl. cukru, 
  • 4 jajka,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Dodatki:

  • polewa czekoladowa, delicje do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu na spodzie blachy ułóż delicje. I to wszystko. 
  2. Następnie przejdź do przygotowania masy sernikowej. Najpierw połącz ze sobą ser z wiaderka oraz cukier. Po chwili zacznij dodawać do środka śmietanę oraz jajka
  3. Pamiętaj również o dodaniu do ciasta ekstraktu z wanilii oraz budyniu. 
  4. Gotowe ciasto rozlej bezpośrednio na delicjach i wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na godzinę. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza
  5. Ciasto po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową. Na wierzch możesz dodać też kilka delicji pokrojonych w mniejsze kawałki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟