Sernik na delicjach smakuje wybornie. W dodatku świetnie się prezentuje

Lubisz serniki? Jeśli tak, koniecznie musisz przetestować je w połączeniu z kultowymi ciasteczkami. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Sernik w połączeniu z delicjami to prawdziwe niebo w gębie!Sernik w połączeniu z delicjami to prawdziwe niebo w gębie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olha Afanasieva, seramoje
Marzena Pęcak

Jeśli myślisz, że o sernikach wiesz dosłownie wszystko i nic nie może cię już zaskoczyć na tym polu, powinieneś poznać niesamowity przepis na domowy wypiek z ciekawym dodatkiem. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze wygląda jak z najlepszej cukierni. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. 

A, że święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, masz świetną okazję do przetestowania ciekawej inspiracji na domowe słodkości. Gwarantuję, że twoja rodzina będzie pod wielkim wrażeniem. Co więcej, na jednym kawałku sernika na pewno się nie skończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Kremowy sernik na wyjątkowym spodzie

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że nie może zabraknąć go na wszystkich ważnych uroczystościach rodzinnych oraz na świątecznym stole. 

I choć taki domowy wypiek sam w sobie jest już smaczny, zawsze można dodatkowo podkręcić jego walory smakowe. Zrobisz to, przygotowując oryginalny spód sernika z kultowych delicji. Wystarczy ułożyć ciastka w formie i gotowe. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.

Kultowe ciastka spiszą się świetnie w roli spodu do sernika
Kultowe ciastka spiszą się świetnie w roli spodu do sernika © Adobe Stock | seramoje

Jak zrobić sernik na delicjach? Przepis krok po kroku

Składniki:

Spód:

  • 1 opakowanie ciastek typu delicje. 

Masa serowa: 

  • 600 g twarogu z wiaderka,
  • ½ szkl. cukru, 
  • 4 jajka,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Dodatki:

  • polewa czekoladowa, delicje do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu na spodzie blachy ułóż delicje. I to wszystko. 
  2. Następnie przejdź do przygotowania masy sernikowej. Najpierw połącz ze sobą ser z wiaderka oraz cukier. Po chwili zacznij dodawać do środka śmietanę oraz jajka
  3. Pamiętaj również o dodaniu do ciasta ekstraktu z wanilii oraz budyniu. 
  4. Gotowe ciasto rozlej bezpośrednio na delicjach i wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na godzinę. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza
  5. Ciasto po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową. Na wierzch możesz dodać też kilka delicji pokrojonych w mniejsze kawałki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska