PrzepisŚniadaniePrzed snem zalej 4 składniki mlekiem i wymieszaj. Rano pyszne śniadanie będzie już gotowe

Przed snem zalej 4 składniki mlekiem i wymieszaj. Rano pyszne śniadanie będzie już gotowe

Nocna owsianka - pyszny pomysł na śniadanie
Nocna owsianka - pyszny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | nata_vkusidey
14.03.2024 12:18, aktualizacja: 16.03.2024 14:50

Kiedy najlepiej przygotować śniadanie? To jasne — wieczorem! Wystarczy, że pod koniec dnia wymieszasz kilka składników i schowasz je w lodówce, by rano — niczym w restauracji — czekała na ciebie już przepyszna owsianka. Gwarantujemy, że do tego przepisu będziesz wracał jeszcze wiele razy!

Nocna owsianka to taka potrawa, przy której można kombinować praktycznie bez końca. I to się w niej ceni. Co jakiś czas przygotowujemy ją na sposób ultrazdrowy, na przykład z owocami, orzechami, kiełkami, nasionami i jogurtem. Innym razem wolimy trochę sobie pofolgować. W końcu płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, chyba można dodać do nich trochę... słodkości?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście dodatki, które dzisiaj przedstawimy ci w recepturze, nie sprawiają, że owsianka nocna staje się niezdrowa. To nadal bardziej wartościowe śniadanie niż kanapki z białego pieczywa, ze słodzonym ketchupem i wysoko przetworzonym mięsem. Odżywczość takiego śniadania to ważna lekcja, bo ten posiłek wymaga właśnie takiej cechy. Ale nikt przecież nie powiedział, że śniadanie nie może być przy okazji bardzo smaczne, prawda? I to jest właśnie to: połączenie smacznego ze zdrowym, przyjemnego z pożytecznym, i w końcu: płatków owsianych z... masłem orzechowym.

Nocna owsianka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,
  • 2 łyżeczki nasion chia.
Nocna owsianka z masłem orzechowym. Pyszne i odżywcze śniadanie
Nocna owsianka z masłem orzechowym. Pyszne i odżywcze śniadanie© Canva | atlasstudio

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane i nasiona chia przesyp do miseczki. Zalej te składniki mlekiem migdałowym. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Na koniec posłodź owsiankę syropem klonowym lub miodem.
  2. Tak przygotowaną owsiankę wstaw do lodówki. Możesz ją wcześniej przełożyć do słoiczków. Niech spędzi w chłodziarce całą noc.
  3. Rano zajrzyj do lodówki: czeka tam już na ciebie gotowe śniadanie. Podawaj je solo albo z dodatkowymi składnikami: na przykład wiórkami kokosowymi, orzechami lub owocami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także