Przed snem zalej 4 składniki mlekiem i wymieszaj. Rano pyszne śniadanie będzie już gotowe

Kiedy najlepiej przygotować śniadanie? To jasne — wieczorem! Wystarczy, że pod koniec dnia wymieszasz kilka składników i schowasz je w lodówce, by rano — niczym w restauracji — czekała na ciebie już przepyszna owsianka. Gwarantujemy, że do tego przepisu będziesz wracał jeszcze wiele razy!

Nocna owsianka - pyszny pomysł na śniadanieNocna owsianka - pyszny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | nata_vkusidey

Nocna owsianka to taka potrawa, przy której można kombinować praktycznie bez końca. I to się w niej ceni. Co jakiś czas przygotowujemy ją na sposób ultrazdrowy, na przykład z owocami, orzechami, kiełkami, nasionami i jogurtem. Innym razem wolimy trochę sobie pofolgować. W końcu płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, chyba można dodać do nich trochę... słodkości?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gołąbków jeszcze nie widziałeś. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego

Oczywiście dodatki, które dzisiaj przedstawimy ci w recepturze, nie sprawiają, że owsianka nocna staje się niezdrowa. To nadal bardziej wartościowe śniadanie niż kanapki z białego pieczywa, ze słodzonym ketchupem i wysoko przetworzonym mięsem. Odżywczość takiego śniadania to ważna lekcja, bo ten posiłek wymaga właśnie takiej cechy. Ale nikt przecież nie powiedział, że śniadanie nie może być przy okazji bardzo smaczne, prawda? I to jest właśnie to: połączenie smacznego ze zdrowym, przyjemnego z pożytecznym, i w końcu: płatków owsianych z... masłem orzechowym.

Nocna owsianka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,
  • 2 łyżeczki nasion chia.
Nocna owsianka z masłem orzechowym. Pyszne i odżywcze śniadanie
Nocna owsianka z masłem orzechowym. Pyszne i odżywcze śniadanie © Canva | atlasstudio

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane i nasiona chia przesyp do miseczki. Zalej te składniki mlekiem migdałowym. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Na koniec posłodź owsiankę syropem klonowym lub miodem.
  2. Tak przygotowaną owsiankę wstaw do lodówki. Możesz ją wcześniej przełożyć do słoiczków. Niech spędzi w chłodziarce całą noc.
  3. Rano zajrzyj do lodówki: czeka tam już na ciebie gotowe śniadanie. Podawaj je solo albo z dodatkowymi składnikami: na przykład wiórkami kokosowymi, orzechami lub owocami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej