Nasze babcie nazywały go eliksirem życia. Sezon na zbiory nadchodzi, trzeba się pospieszyć

W medycynie ludowej ceniony był ze względu na wyjątkowe właściwości. Nasze babcie piły go na zdrowie oraz wykorzystywały do pielęgnacji włosów i skóry. Czas na zbiory cennego płynu czai się tuż za rogiem, więc warto pospieszyć się i zaplanować odpowiednio wiosenne spacery.

Sok z brzozy - PysznościSok z brzozy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | olesya-ewa
Ewa Malinowska

Sok z brzozy, znany również jako oskoła, to cenny płyn o wielu właściwościach zdrowotnych, który możemy pozyskać z brzóz na początku wiosny. Pozyskuje się go z drzew, które mają co najmniej 10 lat. Sok ma lekko słodkawy smak, podobny do świeżej wody. Nie bez powodu mówi się na niego, że jest prawdziwym eliksirem zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Jakie właściwości ma sok z brzozy?

Sok z brzozy to nie tylko smaczny napój, ale prawdziwy eliksir zdrowia o bogatym działaniu na cały organizm. Bogactwo składników odżywczych pomaga w leczeniu przewlekłych chorób dróg moczowych, kamicy nerkowej, zapaleń nerek, dny moczanowej i obrzęków sercowo-naczyniowych. Sok z brzozy dba o prawidłowe funkcjonowanie nerek, regulując ciśnienie krwi i produkując hormony regulujące poziom elektrolitów i objętość krwi.

Sok z brzozy
Sok z brzozy © Canva | Wiktory

Zawarta w soku witamina D w aktywnej formie korzystnie wpływa na układ kostny, a kwas chlorogenowy pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspomaga stosowane diety. W skrócie - jest naprawdę zdrowo!

Jak zbierać sok z brzozy?

Najlepszym momentem na zbiór soku z brzozy jest okres przed rozwojem liści, czyli wczesna wiosna lub przedwiośnie. Dokładny czas zależy od pogody i fazy rozwoju brzozy. Sok zebrany w tym okresie jest mniej mętny i zawiera więcej cennych składników. Należy pamiętać, że pozyskiwanie soku w stanie bezlistnym minimalizuje szkody dla drzew.

Sok wyciekający z drzewa - Pyszności
Sok wyciekający z drzewa - Pyszności © Canva | Balakleypb

Sok z brzozy najlepiej pozyskiwać ze starszych drzew, mających co najmniej 10 lat. Obwód pnia na wysokości 1,3 m powinien wynosić co najmniej 20 cm. . Przed zbiorem soku z brzóz znajdujących się na terenie lasu, należy uzyskać zgodę nadleśnictwa oraz sprawdzić, które gatunki brzóz są chronione.

Jak bezpiecznie pozyskać sok z brzozy?

  1. Nawierć otwór w pniu drzewa na głębokość około 3-4 cm (pamiętaj o twardym drewnie brzozy).
  2. Włóż do otworu rurkę (plastikową lub metalową).
  3. Umieść końcówkę rurki tak, aby sok spływał do pojemnika. Nawiercenia wykonuj blisko ziemi, a pojemnik ustaw na stabilnym podłożu.
  4. Zabezpieczyć otwór pojemnika np. gazą, aby chronić sok przed zanieczyszczeniami.

Jak pić sok z brzozy?

Sok z brzozy można pić samodzielnie lub dodawać do soków owocowych, jogurtów, smoothie czy miodu. Zaleca się spożywanie 100-200 ml soku dziennie. Pamiętaj, aby sok z brzozy spożywać na świeżo, najlepiej zaraz po zebraniu. Można go również zamrozić w celu przedłużenia jego trwałości.

Sok z brzozy - Pyszności
Sok z brzozy - Pyszności © Canva | alvintus

Pamiętaj - niedrożność bądź niewydolność dróg moczowych, choroby serca i nerek oraz alergia na pyłki brzozy są przeciwwskazaniem do picia.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟