Postne kotlety robię tylko z tej ryby. Reguła "trójki" sprawi, że będą miękkie i soczyste

Denerwują cię ości i dlatego nie robisz ryb na święta? Łatwy i pyszny sposób, aby obejść ten problem, to przygotowanie rybnych kotletów. Postna potrawa idealnie sprawdzi się na Wigilię lub świąteczny obiad.

Kotlety rybne to postna propozycja nie tylko na świętaKotlety rybne to postna propozycja nie tylko na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Magdalena Pomorska

Wśród popularnych alternatyw dla tradycyjnych potraw wigilijnych znajdują się kotlety rybne, które są doceniane przez poszukiwaczy prostszych i szybszych rozwiązań kulinarnych. Klucz do ich sukcesu tkwi w użyciu soczystych filetów. Zdarza się jednak, że przez ości większość osób z nich rezygnuje. Niesłusznie, bo wybór odpowiedniej ryby i zasada "trójki", gwarantują udany obiad nie tylko od święta.

Okoń na kotlety rybne

Pierwszy wybór, który warto rozważyć na kotlety rybne to okoń. Często nazywany "polską piranią" ze względu na swój wyrazisty smak i drapieżny charakter, cieszy się dużą popularnością wśród fanów ryb. Jego delikatne, białe mięso jest bogate w wartości odżywcze, czyniąc okonia cennym składnikiem diety. Zawiera m.in. pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jeśli masz już dobrą rybę, nie zapomnij w trakcie mielenia o odpowiedniej kolejności działania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Zasada "trójki" przy mieleniu

Kotlety rybne to dość łatwe i szybkie danie, ale jeśli naprawdę zależy nam na soczystej masie, w której ości niemalże znikają, to najlepiej potraktować surowe mięso trzykrotnym mieleniem na drobnych oczkach. Taki patent polecają eksperci.

Jeśli ktoś ma problem z rybą w filecie [i ościami - przyp.red.], to może wybrać też okonia lub płotkę. Z nich często robimy pulpeciki z ryby lub kotlety rybne. Mamy w rodzinie takie osoby, które gdy znajdą jedną ość, po prostu odkładają jedzenie. A w takiej wersji nie ma ryzyka natrafienia na ość, więc to dobra podpowiedź. Polecam je trzykrotnie przemielić, połączyć z pozostałymi składnikami i usmażyć - mówi w wywiadzie dla Pyszności kucharz Dariusz Baryga.

Do masy wystarczy dodać jajka, można wrzucić też trochę włoszczyzny startej na tarce lub kawałki ugotowanych jarzyn. Do panierowania najlepiej użyć domowej bułki tartej, aby w trakcie smażenia nic nie przypaliło się.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska