Postne kotlety robię tylko z tej ryby. Reguła "trójki" sprawi, że będą miękkie i soczyste

Denerwują cię ości i dlatego nie robisz ryb na święta? Łatwy i pyszny sposób, aby obejść ten problem, to przygotowanie rybnych kotletów. Postna potrawa idealnie sprawdzi się na Wigilię lub świąteczny obiad.

Kotlety rybne to postna propozycja nie tylko na świętaKotlety rybne to postna propozycja nie tylko na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Magdalena Pomorska

Wśród popularnych alternatyw dla tradycyjnych potraw wigilijnych znajdują się kotlety rybne, które są doceniane przez poszukiwaczy prostszych i szybszych rozwiązań kulinarnych. Klucz do ich sukcesu tkwi w użyciu soczystych filetów. Zdarza się jednak, że przez ości większość osób z nich rezygnuje. Niesłusznie, bo wybór odpowiedniej ryby i zasada "trójki", gwarantują udany obiad nie tylko od święta.

Okoń na kotlety rybne

Pierwszy wybór, który warto rozważyć na kotlety rybne to okoń. Często nazywany "polską piranią" ze względu na swój wyrazisty smak i drapieżny charakter, cieszy się dużą popularnością wśród fanów ryb. Jego delikatne, białe mięso jest bogate w wartości odżywcze, czyniąc okonia cennym składnikiem diety. Zawiera m.in. pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jeśli masz już dobrą rybę, nie zapomnij w trakcie mielenia o odpowiedniej kolejności działania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Zasada "trójki" przy mieleniu

Kotlety rybne to dość łatwe i szybkie danie, ale jeśli naprawdę zależy nam na soczystej masie, w której ości niemalże znikają, to najlepiej potraktować surowe mięso trzykrotnym mieleniem na drobnych oczkach. Taki patent polecają eksperci.

Jeśli ktoś ma problem z rybą w filecie [i ościami - przyp.red.], to może wybrać też okonia lub płotkę. Z nich często robimy pulpeciki z ryby lub kotlety rybne. Mamy w rodzinie takie osoby, które gdy znajdą jedną ość, po prostu odkładają jedzenie. A w takiej wersji nie ma ryzyka natrafienia na ość, więc to dobra podpowiedź. Polecam je trzykrotnie przemielić, połączyć z pozostałymi składnikami i usmażyć - mówi w wywiadzie dla Pyszności kucharz Dariusz Baryga.

Do masy wystarczy dodać jajka, można wrzucić też trochę włoszczyzny startej na tarce lub kawałki ugotowanych jarzyn. Do panierowania najlepiej użyć domowej bułki tartej, aby w trakcie smażenia nic nie przypaliło się.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀