Ceny karpia przed świętami pójdą w górę? Wiemy, czy trzeba się tego obawiać

Karp to zdecydowanie najpopularniejsza ryba na wigilijnym stole. Trzeba się z tego tylko cieszyć, bo jest zdrowy i kupując go, wspieramy lokalnych przedsiębiorców. O jego walorach smakowych nikogo nie trzeba przekonywać. Jedyne, co może nas martwić, to ile trzeba będzie zapłacić za karpia przed świętami.

Już za chwilę będziemy kupować karpia na wigilijną kolację.  Już za chwilę będziemy kupować karpia na wigilijną kolację.
Źródło zdjęć: © pyszności | pyszności
Dorota Gepert

Polska jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Według danych Organizacji Producentów Polski Karp Sp. z o.o., w tym roku na rynek trafi ponad 17,5 tys. ton karpia z krajowej produkcji. W każdym rejonie Polski bez problemu kupimy karpia z lokalnych gospodarstw. Jednak w sklepach pojawiają się też karpie z eksportu, nawet spoza Unii Europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ze stawu na talerz

Powodów, by kupować polskiego karpia, jest mnóstwo. Przede wszystkim trafia on do sklepów w tzw. krótkim łańcuchu dostaw, co oznacza, że droga, jaką pokonuje ryba ze stawu na nasz talerz, jest krótka. Dzięki temu jest świeża, zachowuje swoje wszystkie cenne składniki. Kupując takiego karpia, mamy gwarancję smaku, wspieramy lokalnych przedsiębiorców i niwelujemy ślad węglowy. A ten ostatni potrafi być potężny, bo bywa, że karpie sprowadzane są nawet z Chin.

Karp? Tylko od lokalnych producentów

Termin przydatności do spożycia to pierwsza kwestia, na którą zwracamy uwagę, gdy kupujemy ryby. Jednak na etykiecie znajdziemy jeszcze kilka ważnych informacji. Przede wszystkim masę netto, informacje o wartości odżywczej, wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania, nazwę podmiotu odpowiedzialnego za produkt, ale także oznaczenie dotyczące obszaru połowu lub produkcji czy informacje na temat tego, z jaką formą ryby mamy do czynienia – świeżą czy rozmrożoną. Ryby pochodzące z lokalnych produkcji są świeże i pochodzą ze zrównoważonych akwakultur słodkowodnych czyli takich, które podlegają restrykcjom i nie wpływają negatywnie na środowisko naturalne. Dlatego szukajmy na opakowaniach oznaczenia "Produkt Polski" lub haseł: wyprodukowano/wyhodowano w Polsce.

Czy będą podwyżki?

W tym roku też nie trzeba obawiać się, że karp polski będzie znacznie droższy od tych z eksportu. Jak przekonywał wczoraj na konferencji Dawid Tarasiewicz, Prezes Zarządu Organizacji Producentów Polski Karp Sp. z o.o. :

"Tegoroczne odłowy karpi napawają optymizmem hodowców. Za nami dość korzystny sezon, więc pomimo wzrostu kosztów samej hodowli, mocno obciążających gospodarstwa rybackie, ceny dla konsumentów pozostaną na zbliżonym poziomie do ubiegłorocznego. Za kilogram świeżej ryby bezpośrednio w hodowli zapłacimy około 25 zł."

Podwyżki dotyczą wielu produktów, których potrzebujemy na święta, ale cen karpia nie musimy się obawiać. To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich miłośników tej pysznej ryby.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione