Strzelczyk pokazał, jakie ryby dostał nad polskim morzem. "Tym powinien się zająć sanepid"

Ciężko wyobrazić sobie urlop nad Bałtykiem bez smacznej rybki. Nie warto jedna dać się ponieść internetowym sugestiom. Tomasz Strzelczyk sprawdził jeden z lokali w Międzyzdrojach. Na taką rybę szkoda pieniędzy.

Tomasz Strzelczyk sprawdził popularną smażalnię i wędzarnięTomasz Strzelczyk sprawdził popularną smażalnię i wędzarnię
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

Nie bez powodu mówi się, że reklama dźwignią handlu. Media społecznościowe dają dużą przestrzeń do promocji, a jednym z najpopularniejszych kanałów jest TikTok. To właśnie tam Tomasz Strzelczyk trafił na reklamę wędzonych i świeżych ryb. Postanowił przetestować, abyśmy my nie musieli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Tomasz Strzelczyk demaskuje

"U Grubego" to tak naprawdę dwa lokale. Jeden z nich to typowa, nadmorska smażalnia, w drugiej kupić można ryby wędzone. Strzelczyk zaczął od smażalni. Zamówił dorsza (17 zł za 100 g), dobrał do tego frytki oraz surówkę z kiszonej. Płatność miała mieć miejsce przy odbiorze, ale pracownica przy zamawianiu zapytała, jaki rozmiar fileta ma być zaserwowany. Znany kucharz poprosił o standardową, normalnej wielkości porcję.

Za zestaw Tomasz Strzelczyk zapłacił 66 zł. Na talerzu obok ryby pojawiła się dekoracja z papryki i ogórka. Ryba cała pływała w tłuszczu, widać było wyraźną kałużę oleju. Dorsz pokryty był gotową mieszanką przypraw, która okazała się być bardzo słona.

- Tej ryby się po prostu nie da zjeść. Jest ohydna, naprawdę. Pływa w tłuszczu. Ta przyprawa jest mega słona, po prostu niedobra. Na dodatek ryba jest zimna w środku - skomentował Tomasz Strzelczyk.
Ryba ocieka tłuszczem
Ryba ocieka tłuszczem © YouTube | Tomasz Strzelczyk

Słabo wypadły też dodatki. Frytki, wyglądające bardziej jak ziemniaczaki, były nasiąknięte tłuszczem i ugotowane. Można założyć, że zostały wrzucone na słabo rozgrzany olej, przez co chłonęły go jak gąbka. Surówka z kiszonej okazała się być przyprawiona za mocno olejem i cukrem, co zabiło naturalny, kwaśny smak.

- Dobrze, że płaci się z góry, bo nikt by nie zapłacił - podkreślił uczestnik IV edycji "Masterchefa".

Tomasz Strzelczyk podkreślił, że na pewno tutaj nie wróci, bo tego dania po prostu nie da się zjeść.

Wędzona ryba z mikrofalówki

Po nieudanej próbie ze smażalnią Tomasz Strzelczyk skierował się w stronę sklepu z wędzonymi na ciepło rybami. Według zapewnień pracującej tam kobiety ryby miały pochodzić z wędzenia z poprzedniego dnia. Produkty wędzone tego samego dnia miały pojawić się koło 14:30.

Ryba wędzona
Ryba wędzona © Adobe Stock

Tomasz Strzelczyk zamówił szaszłyka z wędzonego na ciepło łososia. Ku jego zaskoczeniu, ryba została podgrzana w mikrofalówce.

- To pani to podgrzewa w mikrofali? Myślałem, że w wędzarni tak się podkapca - zdziwił się youtuber.

Obsługa miała się później tłumaczyć, że podgrzanie w wędzarni spowodowałoby długi czas oczekiwania. Jak przyznał później znany twórca internetowy, nie przekonała go ta wymówka.

Strzelczyk nie krył zniesmaczenia. Podkreślił, że reklama w internecie nijak ma się do rzeczywistości i nie powinno to w ogóle istnieć. Ryba okazała się być na dodatek niezbyty smaczna. Łosoś był suchy jak wiór, mało słony i bardziej pieczony niż wędzony. Na dodatek jeden z kawałków był zepsuty.

- Zobaczcie, to ma zielonkawy kolor. To śmierdzi, to po prostu śmierdzi. Tym powinien zająć się sanepid - podsumował.

Tomasz Strzelczyk wprost powiedział, że to nic innego, jak naciąganie turystów. Piękne reklamy w sieci okazały się być tylko przynętą, bo rzeczywistość okazała się być przytłaczająco słaba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naciągacze z Międzyzdrojów i podgrzewane wędzone ryby w mikrofali / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania