O niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Połączenie składników budzi podziw
Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wystarczy wymieszać ciasto naleśnikowe z uwielbianą kiszoną kapustą. Ochom i achom nie będzie końca.
01.11.2023 | aktual.: 01.11.2023 14:04
Chrupiące placki z kiszonej kapusty i boczku w okresie jesienno-zimowym sprawdzą się jak żadne inne. Właśnie teraz jest czas na to, by do codziennej diety wdrożyć zdrowe i pyszne kiszonki. Ponadto, jak zapewnia Natalia Maszkowska - kucharka znana z programu "MasterChef Polska" i autorka przepisu — placki z kapusty są o niebo lepsze od tych ziemniaczanych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapuściane placki z boczkiem. "Lepsze od ziemniaczanych"
Komentujący na TikToku jednogłośnie stwierdzili, że danie Maszkowskiej przypomina bieszczadzkie fuczki. Nie można jednak nie wspomnieć o istotnych różnicach między plackami z kiszonej kapusty i boczku a tradycyjnym bieszczadzkim daniem. W tym drugim przypadku mamy do czynienia z jarską potrawą, w której kapusta kiszona dodawana jest do ciasta naleśnikowego.
Przepis uczestniczki "MasterChef Polska" jest wariacją na temat bieszczadzkich placuszków. Kucharka do ciasta dodała majonez, a kapustę podsmażyła z boczkiem. Mimo że przepis ten nieco odbiega od oryginalnego, nadal oddaje ducha tradycyjnej i skromnej kuchni naszych przodków. Natalia Maszkowska placki podała z sosem pieczarkowym, natomiast równie dobrze smakować będą w towarzystwie sosu czosnkowego czy kwaśnej śmietany. Koniecznie wypróbujcie.
Placki z kapusty kiszonej i boczku. Przepis Natalii Maszkowskiej z "MasterChef Polska"
Składniki:
PLACKI
- 320 g kapusty kiszonej,
- 100 g boczku,
- 200 g mąki pszennej,
- 30 g majonezu,
- 15 g majeranku,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- pieprz/sól.
SOS
- 300 g pieczarek,
- 200 ml gęstej śmietany 30 proc.,
- 1 pęczek koperku,
- 150 ml bulionu,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy nabierze chrupkość, dodaj odsączoną i opłukaną kapustę kiszoną. Podsmaż całość.
- W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na patelni z posiekanym czosnkiem i pieczarkami. Kiedy całość zarumieni się, dodaj bulion. Zagotuj całość i dodaj na końcu śmietankę, koperek, sól i pieprz.
- W misce połącz mąkę, jajko, majonez i mleko. Dodaj pieprz i sól. Wymieszaj całość rózgą.
- Ciasto połącz z kapustą z boczkiem i cebulką. Wymieszaj.
- Z tak przygotowanej masy smaż małe placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.