PrzepisProste przepisyO niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Połączenie składników budzi podziw

O niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Połączenie składników budzi podziw

Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wystarczy wymieszać ciasto naleśnikowe z uwielbianą kiszoną kapustą. Ochom i achom nie będzie końca.

Te chrupiące placuszki będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych
Te chrupiące placuszki będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Freepik | timolina

01.11.2023 | aktual.: 01.11.2023 14:04

Chrupiące placki z kiszonej kapusty i boczku w okresie jesienno-zimowym sprawdzą się jak żadne inne. Właśnie teraz jest czas na to, by do codziennej diety wdrożyć zdrowe i pyszne kiszonki. Ponadto, jak zapewnia Natalia Maszkowska - kucharka znana z programu "MasterChef Polska" i autorka przepisu — placki z kapusty są o niebo lepsze od tych ziemniaczanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapuściane placki z boczkiem. "Lepsze od ziemniaczanych"

Komentujący na TikToku jednogłośnie stwierdzili, że danie Maszkowskiej przypomina bieszczadzkie fuczki. Nie można jednak nie wspomnieć o istotnych różnicach między plackami z kiszonej kapusty i boczku a tradycyjnym bieszczadzkim daniem. W tym drugim przypadku mamy do czynienia z jarską potrawą, w której kapusta kiszona dodawana jest do ciasta naleśnikowego.

Przepis uczestniczki "MasterChef Polska" jest wariacją na temat bieszczadzkich placuszków. Kucharka do ciasta dodała majonez, a kapustę podsmażyła z boczkiem. Mimo że przepis ten nieco odbiega od oryginalnego, nadal oddaje ducha tradycyjnej i skromnej kuchni naszych przodków. Natalia Maszkowska placki podała z sosem pieczarkowym, natomiast równie dobrze smakować będą w towarzystwie sosu czosnkowego czy kwaśnej śmietany. Koniecznie wypróbujcie.

Placki z kapusty kiszonej i boczku. Przepis Natalii Maszkowskiej z "MasterChef Polska"

Składniki:

PLACKI

  • 320 g kapusty kiszonej,
  • 100 g boczku,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g majonezu,
  • 15 g majeranku,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • pieprz/sól.

SOS

  • 300 g pieczarek,
  • 200 ml gęstej śmietany 30 proc.,
  • 1 pęczek koperku,
  • 150 ml bulionu,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.
  2. Następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy nabierze chrupkość, dodaj odsączoną i opłukaną kapustę kiszoną. Podsmaż całość.
  3. W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na patelni z posiekanym czosnkiem i pieczarkami. Kiedy całość zarumieni się, dodaj bulion. Zagotuj całość i dodaj na końcu śmietankę, koperek, sól i pieprz.
  4. W misce połącz mąkę, jajko, majonez i mleko. Dodaj pieprz i sól. Wymieszaj całość rózgą.
  5. Ciasto połącz z kapustą z boczkiem i cebulką. Wymieszaj.
  6. Z tak przygotowanej masy smaż małe placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie