PrzepisProste przepisyO niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Połączenie składników budzi podziw

O niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Połączenie składników budzi podziw

Te chrupiące placuszki będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych
Te chrupiące placuszki będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Freepik | timolina
01.11.2023 13:03, aktualizacja: 01.11.2023 14:04

Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wystarczy wymieszać ciasto naleśnikowe z uwielbianą kiszoną kapustą. Ochom i achom nie będzie końca.

Chrupiące placki z kiszonej kapusty i boczku w okresie jesienno-zimowym sprawdzą się jak żadne inne. Właśnie teraz jest czas na to, by do codziennej diety wdrożyć zdrowe i pyszne kiszonki. Ponadto, jak zapewnia Natalia Maszkowska - kucharka znana z programu "MasterChef Polska" i autorka przepisu — placki z kapusty są o niebo lepsze od tych ziemniaczanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapuściane placki z boczkiem. "Lepsze od ziemniaczanych"

Komentujący na TikToku jednogłośnie stwierdzili, że danie Maszkowskiej przypomina bieszczadzkie fuczki. Nie można jednak nie wspomnieć o istotnych różnicach między plackami z kiszonej kapusty i boczku a tradycyjnym bieszczadzkim daniem. W tym drugim przypadku mamy do czynienia z jarską potrawą, w której kapusta kiszona dodawana jest do ciasta naleśnikowego.

Przepis uczestniczki "MasterChef Polska" jest wariacją na temat bieszczadzkich placuszków. Kucharka do ciasta dodała majonez, a kapustę podsmażyła z boczkiem. Mimo że przepis ten nieco odbiega od oryginalnego, nadal oddaje ducha tradycyjnej i skromnej kuchni naszych przodków. Natalia Maszkowska placki podała z sosem pieczarkowym, natomiast równie dobrze smakować będą w towarzystwie sosu czosnkowego czy kwaśnej śmietany. Koniecznie wypróbujcie.

Placki z kapusty kiszonej i boczku. Przepis Natalii Maszkowskiej z "MasterChef Polska"

Składniki:

PLACKI

  • 320 g kapusty kiszonej,
  • 100 g boczku,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g majonezu,
  • 15 g majeranku,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • pieprz/sól.

SOS

  • 300 g pieczarek,
  • 200 ml gęstej śmietany 30 proc.,
  • 1 pęczek koperku,
  • 150 ml bulionu,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.
  2. Następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy nabierze chrupkość, dodaj odsączoną i opłukaną kapustę kiszoną. Podsmaż całość.
  3. W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na patelni z posiekanym czosnkiem i pieczarkami. Kiedy całość zarumieni się, dodaj bulion. Zagotuj całość i dodaj na końcu śmietankę, koperek, sól i pieprz.
  4. W misce połącz mąkę, jajko, majonez i mleko. Dodaj pieprz i sól. Wymieszaj całość rózgą.
  5. Ciasto połącz z kapustą z boczkiem i cebulką. Wymieszaj.
  6. Z tak przygotowanej masy smaż małe placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także