WideoKolorowa sałatka z tofu zachwyca od pierwszego kęsa. Po prostu palce lizać

Kolorowa sałatka z tofu zachwyca od pierwszego kęsa. Po prostu palce lizać

Sałatka to sprawdzony pomysł na zdrowy, lekki i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. A, że takich przepisów nigdy za wiele, poniżej czeka naprawdę ciekawa inspiracja.

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

01.12.2023 | aktual.: 24.04.2024 17:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowanie pożywnego, zdrowego, ciekawego i smacznego posiłku może wydawać się nie lada wyzwaniem. Ale wcale nie musi tak być! Wystarczy tylko postawić na sprawdzone receptury, w których można znaleźć całą masę zdrowych i smacznych składników. 

Nie inaczej jest w przypadku przepisu na genialną sałatkę z tofu i orzechami włoskimi. Nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze pięknie się prezentuje. Cała paleta barw na jednym talerzu! Co ciekawe, sałatka praktycznie robi się sama, bo proces jej przygotowania trwa dosłownie 20 minut. Jest to więc idealny pomysł na pożywny obiad w ciągu zabieganego tygodnia albo danie, które możesz zrobić, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna sałatka w kolorowym wydaniu prezentuje się wspaniale. Już na sam widok cieknie ślinka

Składniki:

TOFU

  • 100 g naturalnego tofu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego.

SAŁATKA

  • 100 g czerwonej papryki,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżeczki orzechów włoskich,
  • 100 g ogórka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
  • 4 łyżeczki koperku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obróbki cieplnej tofu. W tym celu dzielę je na mniejsze kawałki i wrzucam na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Następnie do tofu dodaję jeszcze curry, po czym smażę je przez kilka minut, aby produkt nabrał złocistych rumieńców. 

Tofu w takim wydaniu smakuje wybornie
Tofu w takim wydaniu smakuje wybornie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję warzywa do sałatki. Najpierw je dokładnie myję i osuszam. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia i zaczynam pracować z warzywami. Czerwoną paprykę dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne, po czym kroję ją w drobną kostkę. 

W smacznej sałatce znajdzie się m.in. czerwona papryka
W smacznej sałatce znajdzie się m.in. czerwona papryka© Licencjodawca | Pyszności

Na mniejsze kawałki dzielę też zielonego ogórka. Z kolei pomidorki koktajlowe kroję na pół. 

Krok 3. Czas na dressing do sałatki. W tym celu łączę ze sobą umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszoną bazylię oraz oregano. Do miski dodaję również olej rzepakowy, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki.

W sałatce nie zabraknie koperkowego akcentu
W sałatce nie zabraknie koperkowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym ustawiam dużą miskę. Następnie przesypuję do niej wcześniej przygotowane warzywa, posiekane orzechy włoskie, podsmażone na patelni tofu oraz mieszankę na bazie koperku. 

Na koniec wystarczy połączyć wszystkie składniki
Na koniec wystarczy połączyć wszystkie składniki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Mieszam dokładnie składniki, aby dobrze się połączyły i gotowe. Domową sałatkę polecam serwować z listkiem świeżej bazylii. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepissałatkatofu