WAŻNE
TERAZ

Zaskakująca zapowiedź Trumpa. Nowe cła na UE

Kolorowa sałatka z tofu zachwyca od pierwszego kęsa. Po prostu palce lizać

Sałatka to sprawdzony pomysł na zdrowy, lekki i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. A, że takich przepisów nigdy za wiele, poniżej czeka naprawdę ciekawa inspiracja.

Kolorowa sałatka z tofu zachwyca od pierwszego kęsa. Po prostu palce lizaćTo będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Przygotowanie pożywnego, zdrowego, ciekawego i smacznego posiłku może wydawać się nie lada wyzwaniem. Ale wcale nie musi tak być! Wystarczy tylko postawić na sprawdzone receptury, w których można znaleźć całą masę zdrowych i smacznych składników. 

Nie inaczej jest w przypadku przepisu na genialną sałatkę z tofu i orzechami włoskimi. Nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze pięknie się prezentuje. Cała paleta barw na jednym talerzu! Co ciekawe, sałatka praktycznie robi się sama, bo proces jej przygotowania trwa dosłownie 20 minut. Jest to więc idealny pomysł na pożywny obiad w ciągu zabieganego tygodnia albo danie, które możesz zrobić, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z tofu, która wygląda i smakuje obłędnie. Na jednej dokładce się nie skończy

Błyskawiczna sałatka w kolorowym wydaniu prezentuje się wspaniale. Już na sam widok cieknie ślinka

Składniki:

TOFU

  • 100 g naturalnego tofu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego.

SAŁATKA

  • 100 g czerwonej papryki,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżeczki orzechów włoskich,
  • 100 g ogórka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
  • 4 łyżeczki koperku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obróbki cieplnej tofu. W tym celu dzielę je na mniejsze kawałki i wrzucam na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Następnie do tofu dodaję jeszcze curry, po czym smażę je przez kilka minut, aby produkt nabrał złocistych rumieńców. 

Tofu w takim wydaniu smakuje wybornie
Tofu w takim wydaniu smakuje wybornie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję warzywa do sałatki. Najpierw je dokładnie myję i osuszam. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia i zaczynam pracować z warzywami. Czerwoną paprykę dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne, po czym kroję ją w drobną kostkę. 

W smacznej sałatce znajdzie się m.in. czerwona papryka
W smacznej sałatce znajdzie się m.in. czerwona papryka © Licencjodawca | Pyszności

Na mniejsze kawałki dzielę też zielonego ogórka. Z kolei pomidorki koktajlowe kroję na pół. 

Krok 3. Czas na dressing do sałatki. W tym celu łączę ze sobą umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszoną bazylię oraz oregano. Do miski dodaję również olej rzepakowy, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki.

W sałatce nie zabraknie koperkowego akcentu
W sałatce nie zabraknie koperkowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym ustawiam dużą miskę. Następnie przesypuję do niej wcześniej przygotowane warzywa, posiekane orzechy włoskie, podsmażone na patelni tofu oraz mieszankę na bazie koperku. 

Na koniec wystarczy połączyć wszystkie składniki
Na koniec wystarczy połączyć wszystkie składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Mieszam dokładnie składniki, aby dobrze się połączyły i gotowe. Domową sałatkę polecam serwować z listkiem świeżej bazylii. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Olej Polski

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie