Kolorowa sałatka z tofu zachwyca od pierwszego kęsa. Po prostu palce lizać
Sałatka to sprawdzony pomysł na zdrowy, lekki i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. A, że takich przepisów nigdy za wiele, poniżej czeka naprawdę ciekawa inspiracja.
01.12.2023 | aktual.: 24.04.2024 17:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotowanie pożywnego, zdrowego, ciekawego i smacznego posiłku może wydawać się nie lada wyzwaniem. Ale wcale nie musi tak być! Wystarczy tylko postawić na sprawdzone receptury, w których można znaleźć całą masę zdrowych i smacznych składników.
Nie inaczej jest w przypadku przepisu na genialną sałatkę z tofu i orzechami włoskimi. Nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze pięknie się prezentuje. Cała paleta barw na jednym talerzu! Co ciekawe, sałatka praktycznie robi się sama, bo proces jej przygotowania trwa dosłownie 20 minut. Jest to więc idealny pomysł na pożywny obiad w ciągu zabieganego tygodnia albo danie, które możesz zrobić, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczna sałatka w kolorowym wydaniu prezentuje się wspaniale. Już na sam widok cieknie ślinka
Składniki:
TOFU
- 100 g naturalnego tofu,
- 1 łyżeczka curry,
- 2 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego.
SAŁATKA
- 100 g czerwonej papryki,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżeczki orzechów włoskich,
- 100 g ogórka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
- 4 łyżeczki koperku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obróbki cieplnej tofu. W tym celu dzielę je na mniejsze kawałki i wrzucam na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Następnie do tofu dodaję jeszcze curry, po czym smażę je przez kilka minut, aby produkt nabrał złocistych rumieńców.
Krok 2. Następnie przygotowuję warzywa do sałatki. Najpierw je dokładnie myję i osuszam. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia i zaczynam pracować z warzywami. Czerwoną paprykę dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne, po czym kroję ją w drobną kostkę.
Na mniejsze kawałki dzielę też zielonego ogórka. Z kolei pomidorki koktajlowe kroję na pół.
Krok 3. Czas na dressing do sałatki. W tym celu łączę ze sobą umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszoną bazylię oraz oregano. Do miski dodaję również olej rzepakowy, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Krok 4. Na blacie kuchennym ustawiam dużą miskę. Następnie przesypuję do niej wcześniej przygotowane warzywa, posiekane orzechy włoskie, podsmażone na patelni tofu oraz mieszankę na bazie koperku.
Krok 5. Mieszam dokładnie składniki, aby dobrze się połączyły i gotowe. Domową sałatkę polecam serwować z listkiem świeżej bazylii. Smacznego!