Żadna szczawiowa czy botwinka. Wiosną Ewa Wachowicz serwuje jeszcze lepszą zupę

Wiosenne zupy są lekkie i rześkie, nie brakuje w nich kwaśnych, wyrazistych smaków. Pierwszym skojarzeniem jest od razu tradycyjna szczawiowa czy botwinka z młodymi, małymi buraczkami. Znana prezenterka i kucharka Ewa Wachowicz stawia jednak na zupełnie inne połączenie.

Zupa cytrynowa Ewy Wachowicz - PysznościZupa cytrynowa Ewy Wachowicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Candice Bell, Ewa Wachowicz
Ewa Malinowska

Cytrynowa zupa Ewy Wachowicz jest lekka i rześka, a dzięki dodatkowi ryżu również sycąca. Zaskakuje wyjątkowym smakiem i przywodzi na myśl letnie wakacje w ciepłym kraju. Nie oznacza to jednak, że serwowana jest jak chłodnik. Chociaż kojarzy się nietypowo, to połączenie znane jest w Polsce od wielu lat. Niemal 100 lat temu gotowano ją z dodatkiem śmietany i żółtek i rekomendowano osobom chorym oraz przechodzącym rekonwalescencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mocno zakręcone rurki to ulubiony deser mojej rodziny. U ciebie też się świetnie sprawdzi

Zupa cytrynowa Ewy Wachowicz

Jeśli szukasz pomysłu na zdrową i pyszną potrawę, zupa cytrynowa to doskonały wybór. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej kwaśny smak z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Propozycja Ewy Wachowicz to świetna alternatywa dla klasycznych zup, które mogą się nieco przejeść.

Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa © Getty Images | from_my_point_of_view@yahoo.com

Przepis jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która gotowania zup nie uznaje za swoją specjalność.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół szklanki ryżu,
  • 4 żółtka,
  • ¼ szklanki śmietany,
  • pęczek koperku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż udka, zalej ok. 1,5 litra zimnej wody, posól i doprowadź do wrzenia.
  2. Cebulę opal, włoszczyznę pokrój w kostkę.
  3. Do garnka wrzuć opaloną cebulę, pokrojone warzywa i obrane ząbki czosnku.
  4. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia.
  5. Seler naciowy umyj, pokrój i dorzuć do zupy.
  6. Dodaj również ryż i gotuj całość na małym ogniu, aż ziarna będą miękkie.
  7. Wyciągnij mięso i oddziel je od kości.
  8. Cebulę wyłów z wywaru.
  9. Śmietanę połącz z żółtkami i sokiem z cytryny. Wlej chochlę gorącej zupy, aby zahartować całość.
  10. Powstałą mieszankę wlej do garnka i wymieszaj. Ściągnij z palnika.
  11. Dorzuć posiekany koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podaj z kawałkami ugotowanego mięsa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości