PrzepisZupyŻadna szczawiowa czy botwinka. Wiosną Ewa Wachowicz serwuje jeszcze lepszą zupę

Żadna szczawiowa czy botwinka. Wiosną Ewa Wachowicz serwuje jeszcze lepszą zupę

Wiosenne zupy są lekkie i rześkie, nie brakuje w nich kwaśnych, wyrazistych smaków. Pierwszym skojarzeniem jest od razu tradycyjna szczawiowa czy botwinka z młodymi, małymi buraczkami. Znana prezenterka i kucharka Ewa Wachowicz stawia jednak na zupełnie inne połączenie.

Zupa cytrynowa Ewy Wachowicz - Pyszności
Zupa cytrynowa Ewy Wachowicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Candice Bell, Ewa Wachowicz

24.04.2024 09:57

Cytrynowa zupa Ewy Wachowicz jest lekka i rześka, a dzięki dodatkowi ryżu również sycąca. Zaskakuje wyjątkowym smakiem i przywodzi na myśl letnie wakacje w ciepłym kraju. Nie oznacza to jednak, że serwowana jest jak chłodnik. Chociaż kojarzy się nietypowo, to połączenie znane jest w Polsce od wielu lat. Niemal 100 lat temu gotowano ją z dodatkiem śmietany i żółtek i rekomendowano osobom chorym oraz przechodzącym rekonwalescencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa cytrynowa Ewy Wachowicz

Jeśli szukasz pomysłu na zdrową i pyszną potrawę, zupa cytrynowa to doskonały wybór. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej kwaśny smak z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Propozycja Ewy Wachowicz to świetna alternatywa dla klasycznych zup, które mogą się nieco przejeść.

Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa© Getty Images | from_my_point_of_view@yahoo.com

Przepis jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która gotowania zup nie uznaje za swoją specjalność.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół szklanki ryżu,
  • 4 żółtka,
  • ¼ szklanki śmietany,
  • pęczek koperku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż udka, zalej ok. 1,5 litra zimnej wody, posól i doprowadź do wrzenia.
  2. Cebulę opal, włoszczyznę pokrój w kostkę.
  3. Do garnka wrzuć opaloną cebulę, pokrojone warzywa i obrane ząbki czosnku.
  4. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia.
  5. Seler naciowy umyj, pokrój i dorzuć do zupy.
  6. Dodaj również ryż i gotuj całość na małym ogniu, aż ziarna będą miękkie.
  7. Wyciągnij mięso i oddziel je od kości.
  8. Cebulę wyłów z wywaru.
  9. Śmietanę połącz z żółtkami i sokiem z cytryny. Wlej chochlę gorącej zupy, aby zahartować całość.
  10. Powstałą mieszankę wlej do garnka i wymieszaj. Ściągnij z palnika.
  11. Dorzuć posiekany koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podaj z kawałkami ugotowanego mięsa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisewa wachowiczzupa
Wybrane dla Ciebie