Żadna szczawiowa czy botwinka. Wiosną Ewa Wachowicz serwuje jeszcze lepszą zupę
Wiosenne zupy są lekkie i rześkie, nie brakuje w nich kwaśnych, wyrazistych smaków. Pierwszym skojarzeniem jest od razu tradycyjna szczawiowa czy botwinka z młodymi, małymi buraczkami. Znana prezenterka i kucharka Ewa Wachowicz stawia jednak na zupełnie inne połączenie.
24.04.2024 09:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cytrynowa zupa Ewy Wachowicz jest lekka i rześka, a dzięki dodatkowi ryżu również sycąca. Zaskakuje wyjątkowym smakiem i przywodzi na myśl letnie wakacje w ciepłym kraju. Nie oznacza to jednak, że serwowana jest jak chłodnik. Chociaż kojarzy się nietypowo, to połączenie znane jest w Polsce od wielu lat. Niemal 100 lat temu gotowano ją z dodatkiem śmietany i żółtek i rekomendowano osobom chorym oraz przechodzącym rekonwalescencję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa cytrynowa Ewy Wachowicz
Jeśli szukasz pomysłu na zdrową i pyszną potrawę, zupa cytrynowa to doskonały wybór. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej kwaśny smak z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Propozycja Ewy Wachowicz to świetna alternatywa dla klasycznych zup, które mogą się nieco przejeść.
Przepis jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która gotowania zup nie uznaje za swoją specjalność.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 2 łodygi selera naciowego,
- pół szklanki ryżu,
- 4 żółtka,
- ¼ szklanki śmietany,
- pęczek koperku,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do garnka włóż udka, zalej ok. 1,5 litra zimnej wody, posól i doprowadź do wrzenia.
- Cebulę opal, włoszczyznę pokrój w kostkę.
- Do garnka wrzuć opaloną cebulę, pokrojone warzywa i obrane ząbki czosnku.
- Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia.
- Seler naciowy umyj, pokrój i dorzuć do zupy.
- Dodaj również ryż i gotuj całość na małym ogniu, aż ziarna będą miękkie.
- Wyciągnij mięso i oddziel je od kości.
- Cebulę wyłów z wywaru.
- Śmietanę połącz z żółtkami i sokiem z cytryny. Wlej chochlę gorącej zupy, aby zahartować całość.
- Powstałą mieszankę wlej do garnka i wymieszaj. Ściągnij z palnika.
- Dorzuć posiekany koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podaj z kawałkami ugotowanego mięsa. Smacznego!