Zauważyłaś piasek w suszonych grzybach? Możesz je jeszcze uratować, przygotuj 1 przedmiot

Suszone grzyby często dodajemy do zup, czy sosów. Niestety niekiedy zdarza się, że po przygotowaniu wywaru z ich udziałem, możemy dostrzec w nim piasek. Oznacza to, że grzyby nie było odpowiednio wyczyszczone przed suszeniem. Jak w takim razie pozbyć się piasku z suszonych grzybów?

ObrazekJak pozbyć się piasku z suszonych grzybów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Czyszczenie grzybów przed suszeniem

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Zupa grzybowa z piaskiem może skutecznie odebrać nam apetyt. W związku z tym przed obróbką termiczną grzybów warto je dokładnie wyczyścić. Najlepiej zrobić to tuż po zebraniu tych smacznych okazów.

Jeśli planujemy suszyć grzyby, to nie powinniśmy uprzednio ich płukać, czy moczyć w wodzie. W związku z tym polecamy wyczyścić je za pomocą specjalnej szczoteczki. Dzięki temu usuniemy znajdujący się na ich powierzchni piasek i resztki mchu.

Niektórzy czyszczą je również za pomocą wilgotnej szmatki. W ten sposób z łatwością usuniemy silniejsze zabrudzenia. Po dokładnym wyczyszczeniu grzybów możemy przygotować je do suszenia.

Jak pozbyć się piasku w suszonych grzybach?

Obrazek
Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Jednak może zdarzyć się, że na powierzchni grzybów wciąż obecny jest piasek. W konsekwencji znajdujemy go w wodzie, w której moczymy suszone grzyby albo w zupie! Jak w takiej sytuacji pozbyć się piasku z suszonych grzybów?

Oczywiście najłatwiej byłoby, jeśli usunęlibyśmy go od razu po wysuszeniu naszych okazów. Jednak najczęściej widzimy brud dopiero podczas moczenia grzybów w wodzie. Niekiedy zdarzy się również, że kawałki piasku znajdziemy w wywarze. W takiej sytuacji najlepiej przelać taki płyn przez podwójną gazę. Dzięki temu skutecznie usuniesz piasek!

Grzyby — pyszne i zdrowe składniki potraw

Grzyby to wyjątkowo smaczne i aromatyczne produkty. W związku z tym często dodajemy je do naszych potraw. Warto zaznaczyć, że grzyby dostarczają nam również wiele cennych dla naszego organizmu składników.

Okazuje się, że te pyszne okazy są bogate w takie sole mineralne jak fosfor, magnez, czy potas. Poza tym są świetnym źródłem witamin z grupy B. W takim razie warto włączyć je do swojej diety.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczny krem z grzybów leśnych krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯