Zauważyłaś piasek w suszonych grzybach? Możesz je jeszcze uratować, przygotuj 1 przedmiot

Suszone grzyby często dodajemy do zup, czy sosów. Niestety niekiedy zdarza się, że po przygotowaniu wywaru z ich udziałem, możemy dostrzec w nim piasek. Oznacza to, że grzyby nie było odpowiednio wyczyszczone przed suszeniem. Jak w takim razie pozbyć się piasku z suszonych grzybów?

ObrazekJak pozbyć się piasku z suszonych grzybów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Czyszczenie grzybów przed suszeniem

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Zupa grzybowa z piaskiem może skutecznie odebrać nam apetyt. W związku z tym przed obróbką termiczną grzybów warto je dokładnie wyczyścić. Najlepiej zrobić to tuż po zebraniu tych smacznych okazów.

Jeśli planujemy suszyć grzyby, to nie powinniśmy uprzednio ich płukać, czy moczyć w wodzie. W związku z tym polecamy wyczyścić je za pomocą specjalnej szczoteczki. Dzięki temu usuniemy znajdujący się na ich powierzchni piasek i resztki mchu.

Niektórzy czyszczą je również za pomocą wilgotnej szmatki. W ten sposób z łatwością usuniemy silniejsze zabrudzenia. Po dokładnym wyczyszczeniu grzybów możemy przygotować je do suszenia.

Jak pozbyć się piasku w suszonych grzybach?

Obrazek
Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Jednak może zdarzyć się, że na powierzchni grzybów wciąż obecny jest piasek. W konsekwencji znajdujemy go w wodzie, w której moczymy suszone grzyby albo w zupie! Jak w takiej sytuacji pozbyć się piasku z suszonych grzybów?

Oczywiście najłatwiej byłoby, jeśli usunęlibyśmy go od razu po wysuszeniu naszych okazów. Jednak najczęściej widzimy brud dopiero podczas moczenia grzybów w wodzie. Niekiedy zdarzy się również, że kawałki piasku znajdziemy w wywarze. W takiej sytuacji najlepiej przelać taki płyn przez podwójną gazę. Dzięki temu skutecznie usuniesz piasek!

Grzyby — pyszne i zdrowe składniki potraw

Grzyby to wyjątkowo smaczne i aromatyczne produkty. W związku z tym często dodajemy je do naszych potraw. Warto zaznaczyć, że grzyby dostarczają nam również wiele cennych dla naszego organizmu składników.

Okazuje się, że te pyszne okazy są bogate w takie sole mineralne jak fosfor, magnez, czy potas. Poza tym są świetnym źródłem witamin z grupy B. W takim razie warto włączyć je do swojej diety.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczny krem z grzybów leśnych krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥