Wiele osób wyrzuca do kosza zieloną część pora. To ogromny błąd

Por to prawdziwy kulinarny klejnot, który z powodzeniem odnajdzie się w różnych przepisach. Niestety często pomijamy w naszej diecie zielone liście warzywa, które zamiast trafić na nasze talerze, kończą swoją podróż w koszu na śmieci. A to błąd.

Zielone liści poraZielone liści pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zielone liście pora są pełne cennych składników, takich jak polifenole czy związki siarki. Ich smak jest zbliżony do smaku zielonej cebulki, co czyni je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które mogą cię zainspirować. Warto jednak zaznaczyć, że najlepiej sprawdzą się tu liście młodego pora, które są delikatniejsze i mają intensywniejszy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Do czego wykorzystać zielone liście pora?

Zielone liście pora będą idealnym dodatkiem do rosołu - nadają zupie wyjątkowego smaku. Ale to niejedyna opcja ich wykorzystania. Doskonale sprawdzą się w sałatkach. Wystarczy je drobno posiekać, blanszować, a następnie dodać do reszty warzyw. Innym pomysłem na wykorzystanie liści pora jest przygotowanie kremowej zupy. Wystarczy połączyć je z bulionem i na końcu dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Smak takiej zupy możesz wzbogacić, dodając odrobinę ziemniaków czy cebuli. Zupa z liści pora jest lekka, smaczna i ma piękny, zielony kolor.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie liści pora jest przygotowanie z nich marynaty do mięs. Wystarczy zrobić z nich pastę z białym winem, oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. W tej roli doskonale sprawdzi się rozmaryn czy tymianek, które dodadzą potrawie wyjątkowego aromatu.

Co zrobić z zielonych liści pora?
Co zrobić z zielonych liści pora? © Pixabay

Zielone liście pora - co z nich zrobić?

Liście pora mogą służyć również jako świetna przyprawa. Aby ją przygotować, wystarczy ususzyć liście w piekarniku, a następnie zmielić je w młynku do kawy i wymieszać z solą. Taka przyprawa doda potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.

Zielona część pora może także z powodzeniem zastąpić cebulę dymkę. Wystarczy posiekać liście i przelać je wrzątkiem, dzięki czemu staną się bardziej miękkie i łatwiejsze do spożycia. W takiej formie możesz użyć ich do posypania kanapek czy dań kuchni azjatyckiej, dodając im tym samym wyjątkowego smaku. Sparzone liście pora można również wykorzystać jako dodatek do past kanapkowych, sosów, pasztetów czy kremowych zup.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟