PoradyWiele osób wyrzuca do kosza zieloną część pora. To ogromny błąd

Wiele osób wyrzuca do kosza zieloną część pora. To ogromny błąd

Zielone liści pora
Zielone liści pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.02.2024 17:12, aktualizacja: 07.03.2024 09:54

Por to prawdziwy kulinarny klejnot, który z powodzeniem odnajdzie się w różnych przepisach. Niestety często pomijamy w naszej diecie zielone liście warzywa, które zamiast trafić na nasze talerze, kończą swoją podróż w koszu na śmieci. A to błąd.

Zielone liście pora są pełne cennych składników, takich jak polifenole czy związki siarki. Ich smak jest zbliżony do smaku zielonej cebulki, co czyni je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które mogą cię zainspirować. Warto jednak zaznaczyć, że najlepiej sprawdzą się tu liście młodego pora, które są delikatniejsze i mają intensywniejszy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do czego wykorzystać zielone liście pora?

Zielone liście pora będą idealnym dodatkiem do rosołu - nadają zupie wyjątkowego smaku. Ale to niejedyna opcja ich wykorzystania. Doskonale sprawdzą się w sałatkach. Wystarczy je drobno posiekać, blanszować, a następnie dodać do reszty warzyw. Innym pomysłem na wykorzystanie liści pora jest przygotowanie kremowej zupy. Wystarczy połączyć je z bulionem i na końcu dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Smak takiej zupy możesz wzbogacić, dodając odrobinę ziemniaków czy cebuli. Zupa z liści pora jest lekka, smaczna i ma piękny, zielony kolor.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie liści pora jest przygotowanie z nich marynaty do mięs. Wystarczy zrobić z nich pastę z białym winem, oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. W tej roli doskonale sprawdzi się rozmaryn czy tymianek, które dodadzą potrawie wyjątkowego aromatu.

Co zrobić z zielonych liści pora?
Co zrobić z zielonych liści pora?© Pixabay

Zielone liście pora - co z nich zrobić?

Liście pora mogą służyć również jako świetna przyprawa. Aby ją przygotować, wystarczy ususzyć liście w piekarniku, a następnie zmielić je w młynku do kawy i wymieszać z solą. Taka przyprawa doda potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.

Zielona część pora może także z powodzeniem zastąpić cebulę dymkę. Wystarczy posiekać liście i przelać je wrzątkiem, dzięki czemu staną się bardziej miękkie i łatwiejsze do spożycia. W takiej formie możesz użyć ich do posypania kanapek czy dań kuchni azjatyckiej, dodając im tym samym wyjątkowego smaku. Sparzone liście pora można również wykorzystać jako dodatek do past kanapkowych, sosów, pasztetów czy kremowych zup.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także