Pasta jajeczna wyjdzie niewiarygodnie kremowa. Kluczem do sukcesu jest sprytny trik

Kremowa pasta jajeczna posypana świeżym szczypiorkiem to idealny początek dnia. Czy może być jeszcze lepiej? Może, jeśli przygotujesz znany specjał według przepisu mistrzyni gotowania. Wystarczy, że zastosujesz jeden trik, a twoja pasta jajeczna będzie rozpływać się w ustach.

ObrazekPasta jajeczna według szefowej kuchni - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Carla Hall, znana kucharka i szefowa kuchni oraz była uczestniczka programu "Top Chef" i współgospodyni "The Chew" zdradza kuchenne triki i sekrety na swoich profilach w mediach społecznościowych. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie kucharka podpowiada, jak zrobić idealnie kremową pastę jajeczną. Przyznała, że tego triku nauczyła się od Nancy Silverton, wielokrotnie nagradzanej szefowej kuchni z Los Angeles.

Idealnie kremowa pasta jajeczna szefowej kuchni

Nancy Silverton wskazuje, że należy zadbać o każdy składnik sałatki. Jajka - według kucharki - powinny być ugotowane na twardo, ale dobrze, by żółtka nie były całkowicie kruche, a miały lekko kremową konsystencję i żółty kolor. Majonez, kolejny składnik pasty, najlepiej by był zrobiony własnoręcznie z solidnym dodatkiem czosnku. Takie połączenie smaków pozwoli stworzyć idealną jajeczną pastę.

Kucharka podpowiada, że pasta jajeczna nie powinna być zbyt intensywnie doprawiana - wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. W kwestii dodatków zaś Silverton stanowczo wskazuje, że najważniejszy w tym specjale jest smak jajek. Nie poleca więc dodawania cebuli czy pikli, a radzi rozkoszować się smakiem czystej pasty jajecznej, z ewentualnym dodatkiem świeżo posiekanego szczypiorku.

Obrazek
Użyj świeżych, wiejskich jaj do stworzenia idealnej pasty jajecznej - Pyszności; Fot. Canva

Jak wskazuje Nancy Silverton w swojej książce kucharskiej "Mozza at Home", by pasta jajeczna była aksamitna, należy wymieszać ugotowane żółtka jaj z domowej roboty majonezem i połączyć masę z poszarpanymi kawałkami białek. Carla Hall połączyła majonez z żółtkami i białkami jednocześnie. To również akceptowalna metoda. Chodzi o to, by żółtka wespół z majonezem stworzyły aksamitny krem.

Przepis na aksamitną pastę jajeczną. Tak robią ją szefowie kuchni

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 2 duże łyżki majonezu,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jaja przekrój na pół i oddziel białka od żółtek.
  2. Białka pokrój lub rozdrobnij palcami na mniejsze części, a żółtka pokrusz.
  3. Posiekaj drobno szczypiorek.
  4. Majonez wymieszaj z solą, pieprzem i żółtkami.
  5. Następnie do sosu dodaj poszarpane białka i wymieszaj całość. Gotową pastę posyp posiekanym szczypiorkiem.
  6. Pasta jajeczna świetnie smakuje podana na grzankach.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇