Pasta jajeczna wyjdzie niewiarygodnie kremowa. Kluczem do sukcesu jest sprytny trik
Kremowa pasta jajeczna posypana świeżym szczypiorkiem to idealny początek dnia. Czy może być jeszcze lepiej? Może, jeśli przygotujesz znany specjał według przepisu mistrzyni gotowania. Wystarczy, że zastosujesz jeden trik, a twoja pasta jajeczna będzie rozpływać się w ustach.
02.08.2023 15:47
Carla Hall, znana kucharka i szefowa kuchni oraz była uczestniczka programu "Top Chef" i współgospodyni "The Chew" zdradza kuchenne triki i sekrety na swoich profilach w mediach społecznościowych. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie kucharka podpowiada, jak zrobić idealnie kremową pastę jajeczną. Przyznała, że tego triku nauczyła się od Nancy Silverton, wielokrotnie nagradzanej szefowej kuchni z Los Angeles.
Zobacz także
Idealnie kremowa pasta jajeczna szefowej kuchni
Nancy Silverton wskazuje, że należy zadbać o każdy składnik sałatki. Jajka - według kucharki - powinny być ugotowane na twardo, ale dobrze, by żółtka nie były całkowicie kruche, a miały lekko kremową konsystencję i żółty kolor. Majonez, kolejny składnik pasty, najlepiej by był zrobiony własnoręcznie z solidnym dodatkiem czosnku. Takie połączenie smaków pozwoli stworzyć idealną jajeczną pastę.
Kucharka podpowiada, że pasta jajeczna nie powinna być zbyt intensywnie doprawiana - wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. W kwestii dodatków zaś Silverton stanowczo wskazuje, że najważniejszy w tym specjale jest smak jajek. Nie poleca więc dodawania cebuli czy pikli, a radzi rozkoszować się smakiem czystej pasty jajecznej, z ewentualnym dodatkiem świeżo posiekanego szczypiorku.
Jak wskazuje Nancy Silverton w swojej książce kucharskiej "Mozza at Home", by pasta jajeczna była aksamitna, należy wymieszać ugotowane żółtka jaj z domowej roboty majonezem i połączyć masę z poszarpanymi kawałkami białek. Carla Hall połączyła majonez z żółtkami i białkami jednocześnie. To również akceptowalna metoda. Chodzi o to, by żółtka wespół z majonezem stworzyły aksamitny krem.
Przepis na aksamitną pastę jajeczną. Tak robią ją szefowie kuchni
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek,
- 2 duże łyżki majonezu,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotowane jaja przekrój na pół i oddziel białka od żółtek.
- Białka pokrój lub rozdrobnij palcami na mniejsze części, a żółtka pokrusz.
- Posiekaj drobno szczypiorek.
- Majonez wymieszaj z solą, pieprzem i żółtkami.
- Następnie do sosu dodaj poszarpane białka i wymieszaj całość. Gotową pastę posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Pasta jajeczna świetnie smakuje podana na grzankach.