PoradyPasta jajeczna wyjdzie niewiarygodnie kremowa. Kluczem do sukcesu jest sprytny trik

Pasta jajeczna wyjdzie niewiarygodnie kremowa. Kluczem do sukcesu jest sprytny trik

Pasta jajeczna według szefowej kuchni - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Pasta jajeczna według szefowej kuchni - Pyszności; Fot. Adobe Stock
02.08.2023 15:47

Kremowa pasta jajeczna posypana świeżym szczypiorkiem to idealny początek dnia. Czy może być jeszcze lepiej? Może, jeśli przygotujesz znany specjał według przepisu mistrzyni gotowania. Wystarczy, że zastosujesz jeden trik, a twoja pasta jajeczna będzie rozpływać się w ustach.

Carla Hall, znana kucharka i szefowa kuchni oraz była uczestniczka programu "Top Chef" i współgospodyni "The Chew" zdradza kuchenne triki i sekrety na swoich profilach w mediach społecznościowych. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie kucharka podpowiada, jak zrobić idealnie kremową pastę jajeczną. Przyznała, że tego triku nauczyła się od Nancy Silverton, wielokrotnie nagradzanej szefowej kuchni z Los Angeles.

Idealnie kremowa pasta jajeczna szefowej kuchni

Nancy Silverton wskazuje, że należy zadbać o każdy składnik sałatki. Jajka - według kucharki - powinny być ugotowane na twardo, ale dobrze, by żółtka nie były całkowicie kruche, a miały lekko kremową konsystencję i żółty kolor. Majonez, kolejny składnik pasty, najlepiej by był zrobiony własnoręcznie z solidnym dodatkiem czosnku. Takie połączenie smaków pozwoli stworzyć idealną jajeczną pastę.

Kucharka podpowiada, że pasta jajeczna nie powinna być zbyt intensywnie doprawiana - wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. W kwestii dodatków zaś Silverton stanowczo wskazuje, że najważniejszy w tym specjale jest smak jajek. Nie poleca więc dodawania cebuli czy pikli, a radzi rozkoszować się smakiem czystej pasty jajecznej, z ewentualnym dodatkiem świeżo posiekanego szczypiorku.

Użyj świeżych, wiejskich jaj do stworzenia idealnej pasty jajecznej - Pyszności; Fot. Canva
Użyj świeżych, wiejskich jaj do stworzenia idealnej pasty jajecznej - Pyszności; Fot. Canva

Jak wskazuje Nancy Silverton w swojej książce kucharskiej "Mozza at Home", by pasta jajeczna była aksamitna, należy wymieszać ugotowane żółtka jaj z domowej roboty majonezem i połączyć masę z poszarpanymi kawałkami białek. Carla Hall połączyła majonez z żółtkami i białkami jednocześnie. To również akceptowalna metoda. Chodzi o to, by żółtka wespół z majonezem stworzyły aksamitny krem.

Przepis na aksamitną pastę jajeczną. Tak robią ją szefowie kuchni

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 2 duże łyżki majonezu,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jaja przekrój na pół i oddziel białka od żółtek.
  2. Białka pokrój lub rozdrobnij palcami na mniejsze części, a żółtka pokrusz.
  3. Posiekaj drobno szczypiorek.
  4. Majonez wymieszaj z solą, pieprzem i żółtkami.
  5. Następnie do sosu dodaj poszarpane białka i wymieszaj całość. Gotową pastę posyp posiekanym szczypiorkiem.
  6. Pasta jajeczna świetnie smakuje podana na grzankach.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także