Weź jajka i ugotuj je w foremkach na muffinki. Rodzina będzie zachwycona takim śniadaniem

Idealne jajka w foremce z płynnym żółtkiem bez gotowania i bez octu przygotujesz w mgnieniu oka. Patent na śniadanie dla całej rodziny.

Jajka w foremkach- PysznościJajka w foremkach- Pyszności
Ewa

Jajka to mój sprawdzony patent na śniadanie. Uwielbiam je w każdej formie, chociaż ostatnio najczęściej wybieram jajka w koszulce. Gotowanie sporej ilości dla całej rodziny potrafi być jednak czasochłonne. Mam na to proste rozwiązanie. Z pomocą przychodzi mi wtedy szafka z akcesoriami do pieczenia. W silikonowych foremkach przygotowuję nie tylko pyszne muffiny i babeczki, ale również zwykłe jajka. Dzięki temu nie rozpływają się w garnku z wodą i zachowują zgrabny, elegancki kształt. Bez względu na to, czy wybierasz płynne, półpłynne czy twarde żółtko — każda forma uda się bez problemu. Uwielbiam je serwować samodzielnie lub na kanapce z rukolą, śmietankowym serkiem oraz wędzonym łososiem. Gdy raz zobaczysz, jakie to proste, to już nigdy nie przygotujesz jajek w inny sposób.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Jajka w foremce na babeczki

Składniki:

  • 3 jajka,
  • sól/pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania,

Sposób przygotowania:

1. Do czystych i suchych foremek silikonowych na babeczki wbijam jajka.

Jajka w foremkach- Pyszności
Jajka w foremkach- Pyszności

2. Do garnka wlewam tyle wody, aby sięgała mniej więcej do połowy foremek i wstawiam foremki do środka.

Jajka w foremkach- Pyszności
Jajka w foremkach- Pyszności

3. Doprawiam jajka solą oraz pieprzem. Gotuję je przez 4,8 lub 10 minut w zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Oczywiście im dłużej, tym bardziej ścięte będzie żółtko w środku.

4. Gotowe jajka przekładam na talerz i dekorują posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako dodatek do obiadu, smażonych szparagów czy też kanapek. Dzięki foremce mają one idealny kształt i wyglądają tak, jakbyś jadł śniadanie w dobrej restauracji. Zwykła, mała foremka a takie ułatwienie.Smacznego!

Obrazek
Jajka po 4, 8 i 10 minutach gotowania- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej