Weź jajka i ugotuj je w foremkach na muffinki. Rodzina będzie zachwycona takim śniadaniem

Idealne jajka w foremce z płynnym żółtkiem bez gotowania i bez octu przygotujesz w mgnieniu oka. Patent na śniadanie dla całej rodziny.

Jajka w foremkach- PysznościJajka w foremkach- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Jajka to mój sprawdzony patent na śniadanie. Uwielbiam je w każdej formie, chociaż ostatnio najczęściej wybieram jajka w koszulce. Gotowanie sporej ilości dla całej rodziny potrafi być jednak czasochłonne. Mam na to proste rozwiązanie. Z pomocą przychodzi mi wtedy szafka z akcesoriami do pieczenia. W silikonowych foremkach przygotowuję nie tylko pyszne muffiny i babeczki, ale również zwykłe jajka. Dzięki temu nie rozpływają się w garnku z wodą i zachowują zgrabny, elegancki kształt. Bez względu na to, czy wybierasz płynne, półpłynne czy twarde żółtko — każda forma uda się bez problemu. Uwielbiam je serwować samodzielnie lub na kanapce z rukolą, śmietankowym serkiem oraz wędzonym łososiem. Gdy raz zobaczysz, jakie to proste, to już nigdy nie przygotujesz jajek w inny sposób.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Jajka w foremce na babeczki

Składniki:

  • 3 jajka,
  • sól/pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania,

Sposób przygotowania:

1. Do czystych i suchych foremek silikonowych na babeczki wbijam jajka.

Jajka w foremkach- Pyszności
Jajka w foremkach- Pyszności

2. Do garnka wlewam tyle wody, aby sięgała mniej więcej do połowy foremek i wstawiam foremki do środka.

Jajka w foremkach- Pyszności
Jajka w foremkach- Pyszności

3. Doprawiam jajka solą oraz pieprzem. Gotuję je przez 4,8 lub 10 minut w zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Oczywiście im dłużej, tym bardziej ścięte będzie żółtko w środku.

4. Gotowe jajka przekładam na talerz i dekorują posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako dodatek do obiadu, smażonych szparagów czy też kanapek. Dzięki foremce mają one idealny kształt i wyglądają tak, jakbyś jadł śniadanie w dobrej restauracji. Zwykła, mała foremka a takie ułatwienie.Smacznego!

Obrazek
Jajka po 4, 8 i 10 minutach gotowania- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna