Pyszne pulpeciki w prostym sosie pomidorowym to przepis jak z Zakochanego Kundla. Zrobisz je w mgnieniu oka

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

ObrazekPyszności
Ewa

Delikatne pulpety w domowym sosie pomidorowym to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. W połączeniu z makaronem otrzymasz danie jak z najlepszej restauracji.

Jedną z moich ulubionych bajek z dzieciństwa był "Zakochany Kundel". Pewnie wiele osób kojarzy romantyczną scenę jedzenia długich nitek makaronu z pulpecikami w sosie pomidorowym, która zakończyła się uroczym pocałunkiem bohaterów. Kiedy moje dzieci zobaczyły po raz pierwszy tę bajkę, zapytały, czy mogę przygotować taki pyszny makaron, jak w filmie. Nie zastanawiałam się ani chwili, bo to danie od zawsze przykuwało moją uwagę. Okazało się również, że przygotowanie jest dziecinnie proste. Z pomocą przyszedł Flip&Juice marki Philips, dzięki któremu wyczarowałam w mgnieniu oka pyszny sos pomidorowy. Ten przepis to miła odskocznia od klasycznego bolognese. Polecam wypróbować, ale radzę od razu zapisać przepis, bo to danie można jeść na okrągło.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki:

Pulpety

  • 350 g mielonej wołowiny,
  • 350 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 150 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sos pomidorowy

  • 9 pomidorów śliwkowych,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Bułkę zalewam mlekiem i odstawiam na 10 minut.

2. Do miski przekładam mielone mięso. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka jaj, poszatkowaną cebulę i starty parmezan. Następnie dodaję namoczoną bułkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę.

Wyrabianie masy na pulpety- Pyszności
Wyrabianie masy na pulpety- Pyszności

3. Formuję nieduże pulpety, układam na desce i wstawiam do lodówki.

Pulpety- Pyszności
Pulpety- Pyszności

4. Do Ovi Smart wkładam pomidory śliwkowe i podpiekam je w 180 st. Celsjusza przez ok. 5 minut, aż pęknie skórka. Wyciągam pomidory i do urządzenia dodaję podzieloną na mniejsze części cebulę, obrane ząbki czosnku i oliwę. Również podpiekam przez ok. 5 minut.

5. W międzyczasie ściągam skórę z upieczonych pomidorów.

Obieranie pomidorów- Pyszności
Obieranie pomidorów- Pyszności

6. Do blendera Flip&Juice przekładam pomidory, dodaję upieczoną cebulę z czosnkiem, świeże liście bazylii, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Blenduję składniki na gładki sos.

Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności
Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności

7. Gotowy sos przelewam do garnka z rozgrzaną odrobiną oliwy z oliwek. Gotuję na małym ogniu przez godzinę.

8. Do Ovi Smart wkładam przygotowane wcześniej pulpety. Piekę w 160 st. Celsjusza przez 20 minut.

Pieczone pulpety- Pyszności
Pieczone pulpety- Pyszności

9. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu i przekładam na talerz. Polewam przygotowanym sosem pomidorowym i wykładam upieczone pulpeciki. Całość posypuję startym parmezanem i dekoruję listkami świeżej bazylii.Smacznego!

Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności
Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Wybrane dla Ciebie

Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie