Pyszne pulpeciki w prostym sosie pomidorowym to przepis jak z Zakochanego Kundla. Zrobisz je w mgnieniu oka

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

ObrazekPyszności
Ewa

Delikatne pulpety w domowym sosie pomidorowym to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. W połączeniu z makaronem otrzymasz danie jak z najlepszej restauracji.

Jedną z moich ulubionych bajek z dzieciństwa był "Zakochany Kundel". Pewnie wiele osób kojarzy romantyczną scenę jedzenia długich nitek makaronu z pulpecikami w sosie pomidorowym, która zakończyła się uroczym pocałunkiem bohaterów. Kiedy moje dzieci zobaczyły po raz pierwszy tę bajkę, zapytały, czy mogę przygotować taki pyszny makaron, jak w filmie. Nie zastanawiałam się ani chwili, bo to danie od zawsze przykuwało moją uwagę. Okazało się również, że przygotowanie jest dziecinnie proste. Z pomocą przyszedł Flip&Juice marki Philips, dzięki któremu wyczarowałam w mgnieniu oka pyszny sos pomidorowy. Ten przepis to miła odskocznia od klasycznego bolognese. Polecam wypróbować, ale radzę od razu zapisać przepis, bo to danie można jeść na okrągło.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki:

Pulpety

  • 350 g mielonej wołowiny,
  • 350 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 150 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sos pomidorowy

  • 9 pomidorów śliwkowych,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Bułkę zalewam mlekiem i odstawiam na 10 minut.

2. Do miski przekładam mielone mięso. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka jaj, poszatkowaną cebulę i starty parmezan. Następnie dodaję namoczoną bułkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę.

Wyrabianie masy na pulpety- Pyszności
Wyrabianie masy na pulpety- Pyszności

3. Formuję nieduże pulpety, układam na desce i wstawiam do lodówki.

Pulpety- Pyszności
Pulpety- Pyszności

4. Do Ovi Smart wkładam pomidory śliwkowe i podpiekam je w 180 st. Celsjusza przez ok. 5 minut, aż pęknie skórka. Wyciągam pomidory i do urządzenia dodaję podzieloną na mniejsze części cebulę, obrane ząbki czosnku i oliwę. Również podpiekam przez ok. 5 minut.

5. W międzyczasie ściągam skórę z upieczonych pomidorów.

Obieranie pomidorów- Pyszności
Obieranie pomidorów- Pyszności

6. Do blendera Flip&Juice przekładam pomidory, dodaję upieczoną cebulę z czosnkiem, świeże liście bazylii, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Blenduję składniki na gładki sos.

Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności
Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności

7. Gotowy sos przelewam do garnka z rozgrzaną odrobiną oliwy z oliwek. Gotuję na małym ogniu przez godzinę.

8. Do Ovi Smart wkładam przygotowane wcześniej pulpety. Piekę w 160 st. Celsjusza przez 20 minut.

Pieczone pulpety- Pyszności
Pieczone pulpety- Pyszności

9. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu i przekładam na talerz. Polewam przygotowanym sosem pomidorowym i wykładam upieczone pulpeciki. Całość posypuję startym parmezanem i dekoruję listkami świeżej bazylii.Smacznego!

Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności
Pulpety w sosie pomidorowym- Pyszności

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥