Mini pancakes z butelki. Pokochają je nie tylko dzieci
Mini pancakes wyglądają uroczo na talerzu, ale smakują jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
11.07.2023 13:30
Placki i placuszki to coś, co kochają dzieci na całym świecie. W moim domu po te małe pancakes'y ręce wyciągają nie tylko najmłodsi członkowie rodziny. I wcale się nie dziwię, bo nie tylko wyglądają apetycznie, ale też świetnie smakują. Są malutkie i puszyste, a z dodatkiem owoców, syropu klonowego lub czekoladowej polewy prezentują się jeszcze lepiej. Do przygotowania ich w małej i jednocześnie kształtnej wersji nie potrzebujesz specjalnych gadżetów i sprzętów, przyda się zwykła butelka po wodzie mineralnej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Mini pancakes z butelki
Składniki:
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 10 g cukru wanilinowego
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, olej roślinny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Miksuję wszystkie składniki na jednolitą masę.
2. Powstałą masę przelewam przy pomocy lejka do czystej butelki po wodzie mineralnej. W butelce robię wcześniej dwa otwory. Butelkę z masą zakręcam.
3. Odwracam butelkę i wyciskam porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Najlepiej sprawdzi się ta do naleśników, o płaskiej, nieprzywierającej patelni. Jeśli jednak twoja patelnia lub przywierać, rozsmaruj na niej odrobinę oleju roślinnego przy pomocy silikonowego pędzelka lub ręcznika papierowego.
4. Smażę placuszki przez chwilę z obu stron, aż się zarumienią. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo przez swój rozmiar szybko są już gotowe. Smaż na małej mocy, aby równomiernie się upiekły.