Zdrowe, kakaowe pancakes z masłem orzechowym, które błyskawicznie znikają z talerza
17.08.2022 15:47, aktual.: 16.10.2023 14:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne, a w zbilansowanej diecie nie brakuje miejsca na słodkości. Dziś przygotowaliśmy pyszne i zdrowe kakaowe pancakes z orzechową polewą, które idealnie sprawdzą się w roli pysznego śniadanie i słodkiego deseru.
Pancakes to rodzaj amerykański placków, które nieco przypominają znane nam naleśniki. Są jednak bardziej puszyste i serwuje się je bez zawijania w rulon. Pancakes z cukrem kokosowym oraz surowym kakao podaliśmy z prostą polewą na bazie masła orzechowego. Surowe kakao Purella to bogactwo błonnika i białka i niezastąpione źródło magnezu i żelaza. Cukier kokosowy z kolei to dobry zamiennik klasycznego cukru dla osób, które muszą zwracać uwagę na indeks glikemiczny. Dzięki tym prostym superfoodsom od Purelli powstał pyszny i prosty deser, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kakaowe pancakes- składniki
250 ml mleka
1 jajko
50 g masła - roztopionego
1/3 szkl. cukru kokosowego
1,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
1/2 opakowania PURELLA Surowe kakao BIO
Dodatki:
200 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie PURELLA Surowe kakao ziarna BIO
100 g borówek amerykańskich
Przepis na pancakes:
Do miski wbij jajko i dodaj mleko. Następnie wlej roztopione i przestudzone masło, cukier kokosowy, mąkę pszenną i surowe kakao w proszku Purella. Dodaj jeszcze proszek do pieczenia i wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa bez grudek. Możesz to zrobić zarówno kuchenną rózgą, jak i mikserem.
Do osobnej miski przełóż masło orzechowe i dodaj surowe pokruszone ziarna kakao Purella. Nadadzą one ciekawej konsystencji całości i przyjemnie będą chrupały. Do całości dodaj sól i wymieszaj.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewaj porcje kakaowej masy i smaż pancakes z obu stron. Na środku wylanej masy umieść kawałek gorzkiej czekolady i przykryj dodatkową porcją ciasta. Przewracaj je na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Nie smaż placków na zbyt dużym ogniu, bo mogą się przypalić. Nie musisz wlewać na patelnię oleju, ponieważ ciasto ma już w sobie masło.
Gotowe pancakes ułóż w stosik. Posmaruj je na górze przygotowaną wcześniej masą orzechową i udekoruj borówkami lub innymi ulubionymi owocami. Całość posyp dodatkowo pokruszonym ziarnami kakaowca Purella i udekoruj listkiem mięty.
Nasze zdrowe kakaowe pancakes są już gotowe. Smacznego!