PrzepisSurówka z marchewki z jabłkiem to już przeżytek. Użyj innego owocu

Surówka z marchewki z jabłkiem to już przeżytek. Użyj innego owocu

Adobe Stock
Adobe Stock
Marzena Pęcak
08.08.2023 17:43, aktualizacja: 08.08.2023 18:30

Surówka z marchewki z dodatkiem jabłka jest dobrze znana w każdym polskim domu. Ale czy wiesz, że istnieje inna smaczna alternatywa dla jabłka? Zastąp je konkretnym owocem, a na pewno nie pożałujesz.

Tej surówki na słodko nie trzeba chyba nikomu bliżej przedstawiać. Zajadaliśmy się nią już od malucha w przedszkolu i w zerówce. Była również stałym elementem obiadów na szkolnej stołówce. I w końcu po latach, kiedy sami jesteśmy rodzicami, znowu się nią zajadamy wspólnie z naszymi maluchami.

Oczywiście nie ma nic w tym złego, ale jak to ja, zawsze muszę coś pokombinować w kuchni. A, że ostatnio podczas robienia obiadu zabrakło mi jabłek do kultowej surówki, dodałam owoc, który miałam akurat pod ręką. Jak wyszło? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Surówka z marchewki z nietypowym dodatkiem

Wiem, że połączenie marchewki i jabłka jest bardzo mocno zakorzenione w naszych głowach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu wprowadzić małe zmiany. Nie dość, że dzięki nim surówka z dzieciństwa nigdy się nam nie przeje, to dodatkowo możemy odkryć kolejne ciekawe kombinacje smakowe.

I tak właśnie będzie dzisiaj. Już za moment podzielę się z tobą niezwykłym połączeniem surówki w słodkim wydaniu. Obok marchewki wystąpi tym razem brzoskwinia!

Smak surówki z marchewki świetnie uzupełni niepozorna brzoskwinia/źródło: GerdSchiffler, pixabay
Smak surówki z marchewki świetnie uzupełni niepozorna brzoskwinia/źródło: GerdSchiffler, pixabay

Jak zrobić surówkę z marchewki i brzoskwini?

Przepis na domową surówkę jest bardzo prosty i szybki. Oczywiście jeśli robiłeś wersję tej surówki z jabłkiem, nową wersję przygotujesz w mgnieniu oka. I to bez żadnych problemów!

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 brzoskwinia,
  • 1 łyżka miodu,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • po małej szczypcie soli i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i starcia na dużych oczkach marchewek.
  2. Następnie obierz brzoskwinię i podziel ją w drobną kostkę.
  3. Jeśli masz w domu owoc w puszce, również możesz go tutaj użyć. Wtedy problem z obieraniem zupełnie znika.
  4. Owoce i warzywa połącz w misce.
  5. Następnie dodaj do nich sok z cytryny, miód w płynnej formie oraz szczyptę soli i cukru.
  6. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw gotową surówkę do lodówki minimum na godzinę. Dzięki czemu składniki będą mieć wystarczająco czasu, aby dobrze się ze sobą połączyć. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej modyfikacji. Przetestujesz ją w swoim domu w najbliższym czasie?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także