Surówka z ogórków - przepis. Smakuje lepiej niż mizeria

Masz  w domu dużo ogórków i brakuje ci pomysłu na to, jak je wykorzystać? Sezon na ogórki obfituje w wyjątkowe receptury. Jeśli jesteś fanem mizerii, to ta surówka z ogórków będzie "strzałem w dziesiątkę". Smakuje dużo lepiej od popularnej wersji mizerii, a za charakterystyczny smak odpowiada jedna konkretna przyprawa. Zobacz, jakie to wyśmienite połączenie.

ObrazekSurówka z ogórków z czarnuszką - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ogórki to niezwykle popularne warzywo, które można dostać w sklepie czy na targu. Rzecz jasna, najlepiej smakują ogórki prosto z działki. To właśnie z nich przygotowuje się smaczne ogórki kiszone, chłodnik ogórkowy, rozmaite sałatki, czy inne typowe i nietypowe dania, które są charakterystyczne dla lata. Jeśli jesteś fanem szybkich dań i masz ochotę na smaczny dodatek do swojego obiadu, to surówka z ogórków z dodatkiem czarnuszki wydaje się być tym najlepszym rozwiązaniem. Nie tylko świetnie smakuje i dostarcza organizmowi cennych właściwości, ale też pięknie wygląda.

Surówka z ogórków z dodatkiem czarnuszki

Jeśli znudziła ci się już tradycyjna mizeria i masz ochotę na coś innego, to surówka z ogórków z czarnuszką wydaje się być odpowiednim wyborem. Jest chrupiąca, świeża i co najważniejsze, znajduje się w niej czarnuszka, która jest pełna witamin. Te małe nasionka stosuje się już od starożytności. Są bogate w kwasy tłuszczowe, flawonoidy, fitosterole, saponiny, białka i węglowodany. Zawierają również witaminy A, F, E i witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, cynk, magnez, wapń, potas, selen i sód.

Obrazek
Taka wersja surówki to świetna alternatywa dla mizerii - Pyszności; Foto Canva.com

Spożywanie czarnuszki może przynieść wiele korzyści. Działa przeciwgrzybiczo, co oznacza, że może pomóc w zwalczaniu infekcji grzybiczych. Ponadto może łagodzić stany zapalne w organizmie. Czarnuszka wspomaga również pracę wątroby i nerek, wspierając ich naturalne oczyszczanie. Dodatkowo spożywanie czarnuszki może przyczynić się do wzmocnienia włosów i paznokci, a także pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz wzmocnieniu odporności organizmu. Czarnuszka ma także działanie rozkurczowe, które może przynieść ulgę przy dolegliwościach żołądkowych oraz bólu menstruacyjnym.

Surówka z ogórków i czarnuszką przepis

Przygotowanie surówki z ogórków i z czarnuszką jest banalnie proste. Lista wymaganych składników jest dość krótka. Możesz być pewny, że ty i twoja rodzina będziecie zachwyceni taką surówką, która świetnie pasuje do praktycznie każdego lata. Najlepiej sprawdzą się tu świeże ogórki, zerwane w ogrodzie lub zakupione na targu.

Składniki:

  • pół pęczka koperku,
  • kilka ogórków,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka nasion czarnuszki,
  • łyżka soku z cytryny.
Obrazek
Za chrupkość surówki odpowiada czarnuszka - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie surówki z ogórków

Czynność jest banalnie prosta i zajmie ci tylko kilka minut. To świetna alternatywa dla mizerii, w związku ty i twoja rodzina powinniście być zachwyceni.

  1. Obierz ogórka i pokrój go w plasterki.
  2. Posól plasterki ogórka i odstaw na kilka minut.
  3. W międzyczasie posiekaj drobno koperek.
  4. Przeciśnij przez praskę obrany czosnek.
  5. W miseczce wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
  6. Następnie odciśnij sok z ogórków i dodaj go do sosu.
  7. Dodaj również posiekany koperek do miseczki.
  8. Zamieszaj wszystkie składniki, aby się dobrze połączyły.
  9. Surówkę posyp ziarnami czarnuszki.
  10. Warto zrobić to tuż przed podaniem, aby ziarenka pozostały chrupiące. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze