Nie wyrzucaj skórek z ogórków. Pomogą ci rozwiązać uciążliwy problem

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Są świetnym dodatkiem do kanapek, ale i surówek czy sałatek. Z pewnością jednak w wielu domach obierki z ogórków zawsze lądują w koszu. To ogromny błąd. Można wykorzystać je ponownie. Dzięki nim można pozbyć się uciążliwego problemu, z którym boryka się każdy z nas. I to wcale nie jeden. 

Ogórki - nie wyrzucać skórki. Fot. PexelsOgórki - nie wyrzucać skórki. Fot. Pexels

Skórki z ogórków są cenniejsze, niż nam się wydaje. Jeśli więc następnym razem będziesz obierać ogórki, nie zapomnij odłożyć ich, zamiast wyrzucać do śmietnika. Pozwolą one zaoszczędzić pieniądze, ale też sprawią, że stawiając na bardziej ekologiczne rozwiązanie, pomożemy naszej planecie.

Wyrzucasz skórki z ogórków do kosza? To zdecydowanie robisz to źle

Jeśli obierasz ogórki, to pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierków do śmietnika. Skórki z tego warzywa można wykorzystać ponownie, ponieważ mają wiele fantastycznych właściwości. Gorzkie kukurbitacyny, które znajdują się w ogórkach, doskonale radzą sobie z odstraszaniem mrówek. Wystarczy więc rozłożyć je tam, gdzie pojawiają się niechciani goście.

Ze skórek po ogórkach można również stworzyć specjalną pastę, która jest bardzo skuteczna w walce z brudem na kafelkach czy zlewie. Wystarczy pokroić je na drobne kawałki i wymieszać z solą. A następnie - do dzieła! Efekt zaskoczy każdego, a jest naprawdę tani, a co najważniejsze - ekologiczny.

Jak prawidłowo obierać ogórki? To ma dużo większe znaczenie, niż myślisz

Na pewno każdy z nas słyszał, że kierunek, w którym obieramy ogórki, jest niezwykle istotny. Większość z nas podchodziła do tej informacji z uśmiechem na twarzy, inni z rezerwą, a jeszcze inni w to wierzyli. I ci z ostatniej grupy zdecydowanie mieli rację. Aby nie był gorzkie, należy obierać je od jasnej strony w kierunku ciemniejszej. W ciemnej stronie znajdują się bowiem substancje, które odpowiadają za gorzki smak, a obierając to warzywo odwrotnie, przenosimy niepożądany smak na całego ogórka.

Ogórki - nie wyrzucać skórki. Fot. Pexels
Ogórki - nie wyrzucać skórki. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯