Nie wyrzucaj skórek z ogórków. Pomogą ci rozwiązać uciążliwy problem

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Są świetnym dodatkiem do kanapek, ale i surówek czy sałatek. Z pewnością jednak w wielu domach obierki z ogórków zawsze lądują w koszu. To ogromny błąd. Można wykorzystać je ponownie. Dzięki nim można pozbyć się uciążliwego problemu, z którym boryka się każdy z nas. I to wcale nie jeden. 

Ogórki - nie wyrzucać skórki. Fot. PexelsOgórki - nie wyrzucać skórki. Fot. Pexels

Skórki z ogórków są cenniejsze, niż nam się wydaje. Jeśli więc następnym razem będziesz obierać ogórki, nie zapomnij odłożyć ich, zamiast wyrzucać do śmietnika. Pozwolą one zaoszczędzić pieniądze, ale też sprawią, że stawiając na bardziej ekologiczne rozwiązanie, pomożemy naszej planecie.

Wyrzucasz skórki z ogórków do kosza? To zdecydowanie robisz to źle

Jeśli obierasz ogórki, to pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierków do śmietnika. Skórki z tego warzywa można wykorzystać ponownie, ponieważ mają wiele fantastycznych właściwości. Gorzkie kukurbitacyny, które znajdują się w ogórkach, doskonale radzą sobie z odstraszaniem mrówek. Wystarczy więc rozłożyć je tam, gdzie pojawiają się niechciani goście.

Ze skórek po ogórkach można również stworzyć specjalną pastę, która jest bardzo skuteczna w walce z brudem na kafelkach czy zlewie. Wystarczy pokroić je na drobne kawałki i wymieszać z solą. A następnie - do dzieła! Efekt zaskoczy każdego, a jest naprawdę tani, a co najważniejsze - ekologiczny.

Jak prawidłowo obierać ogórki? To ma dużo większe znaczenie, niż myślisz

Na pewno każdy z nas słyszał, że kierunek, w którym obieramy ogórki, jest niezwykle istotny. Większość z nas podchodziła do tej informacji z uśmiechem na twarzy, inni z rezerwą, a jeszcze inni w to wierzyli. I ci z ostatniej grupy zdecydowanie mieli rację. Aby nie był gorzkie, należy obierać je od jasnej strony w kierunku ciemniejszej. W ciemnej stronie znajdują się bowiem substancje, które odpowiadają za gorzki smak, a obierając to warzywo odwrotnie, przenosimy niepożądany smak na całego ogórka.

Ogórki - nie wyrzucać skórki. Fot. Pexels
Ogórki - nie wyrzucać skórki. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni