Po przyniesieniu jajek do domu, zawsze odwracam je do góry nogami. Bratowa powiedziała mi, dlaczego to ważne

Każdy z nas kupuje jajka. Ale czy wiesz, że po przyniesieniu ich do domu, warto zrobić jedną rzecz? O co chodzi? I na jakie korzyści możesz liczyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Trik z jajkiem przyda się w każdym domuTrik z jajkiem przyda się w każdym domu
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Jajka to podstawa w każdej kuchni. Dzięki nim możesz zrobić zarówno pyszny omlet, jak i kremową jajecznicę. Oczywiście to zaledwie początek długiej listy, do czego możesz wykorzystać jajka. Są one przecież bardzo pomocne także przy przygotowaniu całej masy przepisów zarówno w wydaniu obiadowym, jak i domowego wypieku na słodko. 

Ty również na pewno korzystasz z jajek na co dzień. Dlatego dobrze by było, żebyś znał genialny patent, który sama odkryłam niedawno. Jeśli jesteś ciekaw szczegółów, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Gwarantuję, że nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Tajny patent zdradziła mi bratowa

Jakiś czas temu wpadłam do bratowej na szybką kawę. Spotkałyśmy się przed jej mieszkaniem, kiedy wracała z zakupów. Razem weszłyśmy do mieszkania i Aneta od razu zabrała się za robienie kawy. Z kolei ja usiadłam przy kuchennej wyspie i obserwowałam jej krzątanie się w kuchni. 

W pewnym momencie moja bratowa wyjęła wkład z jajkami i myślałam, że otwiera go, aby upewnić się, że wszystkie jajka są całe. Kiedy jednak Aneta zaczęła wyciągać każde jajko po kolei i obracać je na drugą stronę w końcu nie wytrzymałam i zapytałam, co robi. Jej odpowiedź totalnie mnie zaskoczyła

Jak zachować świeżość jajek na dłużej?

Kupując jajka, za każdym razem wkładałam je po prostu do lodówki. Kiedy były mi potrzebne, otwierałam wkład i brałam do gotowania czy pieczenia. Pewnie też tak robisz, prawda?

Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bo wystarczy jedna prosta czynność, aby jajka zachowały świeżość na dłużej. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku, to wykorzystać patent Anety. 

Trik z jajkami sprawdzi się w każdej kuchni
Trik z jajkami sprawdzi się w każdej kuchni © Adobe Stock | IRINA

Kiedy wracasz do domu po zakupach, otwórz wkład z jajkami i obejrzyj dokładnie każde jajko. Gdy zauważysz, że jajko jest ułożone we wkładzie do dołu szerszą stroną, od razu to zmień. Dlaczego?

Otóż dzięki temu prostemu trikowi sprawisz, że żółtko w jajku będzie znajdować się idealnie na środku, a co za tym idzie, jajko na pewno będzie nadawało się do pracy dłużej. Pamiętaj, we wkładzie ma się znaleźć węższa część jajka. Ta szersza ma być na górze.

Nie wiem jak ty, ale ja byłam w ogromnym szoku. Nie spodziewałam się, że w tak prosty sposób można znacznie przedłużyć świeżość jajka. Odkąd znam ten patent, stosuję go za każdym razem, kiedy wracam do domu z jajkami. Tobie też go polecam z całego serca!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥