Po przyniesieniu jajek do domu, zawsze odwracam je do góry nogami. Bratowa powiedziała mi, dlaczego to ważne

Każdy z nas kupuje jajka. Ale czy wiesz, że po przyniesieniu ich do domu, warto zrobić jedną rzecz? O co chodzi? I na jakie korzyści możesz liczyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Trik z jajkiem przyda się w każdym domuTrik z jajkiem przyda się w każdym domu
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Jajka to podstawa w każdej kuchni. Dzięki nim możesz zrobić zarówno pyszny omlet, jak i kremową jajecznicę. Oczywiście to zaledwie początek długiej listy, do czego możesz wykorzystać jajka. Są one przecież bardzo pomocne także przy przygotowaniu całej masy przepisów zarówno w wydaniu obiadowym, jak i domowego wypieku na słodko. 

Ty również na pewno korzystasz z jajek na co dzień. Dlatego dobrze by było, żebyś znał genialny patent, który sama odkryłam niedawno. Jeśli jesteś ciekaw szczegółów, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Gwarantuję, że nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Tajny patent zdradziła mi bratowa

Jakiś czas temu wpadłam do bratowej na szybką kawę. Spotkałyśmy się przed jej mieszkaniem, kiedy wracała z zakupów. Razem weszłyśmy do mieszkania i Aneta od razu zabrała się za robienie kawy. Z kolei ja usiadłam przy kuchennej wyspie i obserwowałam jej krzątanie się w kuchni. 

W pewnym momencie moja bratowa wyjęła wkład z jajkami i myślałam, że otwiera go, aby upewnić się, że wszystkie jajka są całe. Kiedy jednak Aneta zaczęła wyciągać każde jajko po kolei i obracać je na drugą stronę w końcu nie wytrzymałam i zapytałam, co robi. Jej odpowiedź totalnie mnie zaskoczyła

Jak zachować świeżość jajek na dłużej?

Kupując jajka, za każdym razem wkładałam je po prostu do lodówki. Kiedy były mi potrzebne, otwierałam wkład i brałam do gotowania czy pieczenia. Pewnie też tak robisz, prawda?

Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bo wystarczy jedna prosta czynność, aby jajka zachowały świeżość na dłużej. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku, to wykorzystać patent Anety. 

Trik z jajkami sprawdzi się w każdej kuchni
Trik z jajkami sprawdzi się w każdej kuchni © Adobe Stock | IRINA

Kiedy wracasz do domu po zakupach, otwórz wkład z jajkami i obejrzyj dokładnie każde jajko. Gdy zauważysz, że jajko jest ułożone we wkładzie do dołu szerszą stroną, od razu to zmień. Dlaczego?

Otóż dzięki temu prostemu trikowi sprawisz, że żółtko w jajku będzie znajdować się idealnie na środku, a co za tym idzie, jajko na pewno będzie nadawało się do pracy dłużej. Pamiętaj, we wkładzie ma się znaleźć węższa część jajka. Ta szersza ma być na górze.

Nie wiem jak ty, ale ja byłam w ogromnym szoku. Nie spodziewałam się, że w tak prosty sposób można znacznie przedłużyć świeżość jajka. Odkąd znam ten patent, stosuję go za każdym razem, kiedy wracam do domu z jajkami. Tobie też go polecam z całego serca!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości