PrzepisDietaZamiast owsianki, robię coś jeszcze zdrowszego i smaczniejszego. Najlepszy wybór na śniadanie

Zamiast owsianki, robię coś jeszcze zdrowszego i smaczniejszego. Najlepszy wybór na śniadanie

Komosanka, czyli komosa ryżowa na jogurcie
Komosanka, czyli komosa ryżowa na jogurcie
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM
04.02.2024 08:12

Choć dietetycy i eksperci od zdrowego stylu życia przekonują, że jednym z najzdrowszych śniadań jest owsianka, mamy coś lepszego. Niepozorne małe kuleczki zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej zdrowych tłuszczów niż którekolwiek ze znanych nam zbóż. Dlatego też komosa ryżowa, bo o niej mowa, została określona jako superfood.

Komosa ryżowa to produkt wciąż niedoceniany przez Polaków, a szkoda, bo posiada imponujące wartości odżywcze. Na dodatek doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych (np. jako składnik zup, zapiekanek czy zamiennik ziemniaków lub ryżu), jak i deserach. Na śniadanie proponujemy komosankę, czyli komosę ryżową z dodatkiem świeżych owoców i skyru. Palce lizać!

Komosanka, czyli komosa ryżowa na jogurcie

Wartość odżywcza

  • 358 kcal
  • B: 24 g T: 9,1 g W: 49 g 
  • IG: 43 (niski)

Składniki:

  • 150 g jogurtu typu skyr
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki komosy ryżowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • kilka truskawek
  • 1 kiwi

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kiwi obierz i pokrój na drobne kawałki. Truskawki pozbaw szypułek i również pokrój.
  3. Jogurt wymieszaj z wiórkami kokosowymi i ksylitolem.
  4. W szklance układaj warstwowo: jogurt, komosę, pokrojone owoce, aż do skończenia składników.

Wskazówka

Do przepisu możesz wykorzystać również kaszę owsianą zamiast komosy ryżowej. Owoce również możesz wymieniać, zależnie od sezonu.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także