Zamiast owsianki, robię coś jeszcze zdrowszego i smaczniejszego. Najlepszy wybór na śniadanie

Choć dietetycy i eksperci od zdrowego stylu życia przekonują, że jednym z najzdrowszych śniadań jest owsianka, mamy coś lepszego. Niepozorne małe kuleczki zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej zdrowych tłuszczów niż którekolwiek ze znanych nam zbóż. Dlatego też komosa ryżowa, bo o niej mowa, została określona jako superfood.

Komosanka, czyli komosa ryżowa na jogurcie Komosanka, czyli komosa ryżowa na jogurcie
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Komosa ryżowa to produkt wciąż niedoceniany przez Polaków, a szkoda, bo posiada imponujące wartości odżywcze. Na dodatek doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych (np. jako składnik zup, zapiekanek czy zamiennik ziemniaków lub ryżu), jak i deserach. Na śniadanie proponujemy komosankę, czyli komosę ryżową z dodatkiem świeżych owoców i skyru. Palce lizać!

Komosanka, czyli komosa ryżowa na jogurcie

Wartość odżywcza

  • 358 kcal
  • B: 24 g T: 9,1 g W: 49 g 
  • IG: 43 (niski)

Składniki:

  • 150 g jogurtu typu skyr
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki komosy ryżowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • kilka truskawek
  • 1 kiwi

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kiwi obierz i pokrój na drobne kawałki. Truskawki pozbaw szypułek i również pokrój.
  3. Jogurt wymieszaj z wiórkami kokosowymi i ksylitolem.
  4. W szklance układaj warstwowo: jogurt, komosę, pokrojone owoce, aż do skończenia składników.

Wskazówka

Do przepisu możesz wykorzystać również kaszę owsianą zamiast komosy ryżowej. Owoce również możesz wymieniać, zależnie od sezonu.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej