Kiedy nie mam czasu, robię błyskawiczne placuszki. Rodzina jest zachwycona

Dosłownie z kilku składników robię genialne placuszki w chrupiącym wydaniu. Moi bliscy uwielbiają się nimi zajadać.

Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w ich smakuWystarczy jeden kęs, aby zakochać się w ich smaku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czy można zrobić szybki, prosty i przede wszystkim smaczny obiad w ciekawej formie? Oczywiście, że tak. A najlepiej świadczy o tym sprawdzona receptura na genialne placuszki ziemniaczane z dodatkiem m.in. szynki drobiowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste składniki, szybki przepis i efekty, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie

Kiedy je robię, nikogo nie muszę wołać dwa razy na obiad. Każdy domownik zjawia się przy stole w mgnieniu oka. Co więcej, od razu zaznacza, że chce podwójną porcję chrupiących placuszków. U ciebie będzie tak samo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Już po jednym kęsie chrupiących placuszków dosłownie przepadniesz. Takie są dobre!

Składniki:

  • 6-8 ziemniaków,
  • 100 g szynki drobiowej,
  • 100 g startego cheddara,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w płatkach,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego do smażenia,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. W tym celu najpierw je obieram, po czym gotuję w osolonej wodzie. Na koniec przerzucam ziemniaki do dużej miski i rozgniatam je przy pomocy tłuczka do ziemniaków. 

Najpierw zajmuję się ziemniakami
Najpierw zajmuję się ziemniakami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejny składnik do miski wrzucam szynkę drobiową. Wcześniej kroję ją w drobną kostkę

Po chwili dodaję szynkę
Po chwili dodaję szynkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Nie zapominam również o: startym na tarce żółtym serze, posiekanym drobno szczypiorku, czosnku w płatkach, mące pszennej, soli oraz pieprzu

W przepisie nie może zabraknąć też aromatycznych przypraw
W przepisie nie może zabraknąć też aromatycznych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Wszystkie składniki dokładnie mieszam za pomocą zwykłej łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Pod koniec pracy zawartość miski zaczynam wyrabiać ręcznie. 

Krok 4. Powstałą mieszankę dzielę na mniejsze kawałki, po czym formuję z nich małe placuszki. Przygotowanie jednego placuszka zajmuje mi niecałe 30 sekund, jest to więc naprawdę ekspresowy pomysł na obiad

I pierwszy placuszek gotowy
I pierwszy placuszek gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na palniku umieszczam patelnię i wlewam do niej olej. Kiedy urządzenie z zawartością jest już dobrze rozgrzane, wkładam do środka małe placuszki i zaczynam smażyć je na każdej stronie po 4 minuty

Na koniec pozostaje już tylko usmażyć placuszki
Na koniec pozostaje już tylko usmażyć placuszki © Licencjodawca | Pyszności

W tym czasie każdy element powinien nabrać pięknych złocistych rumieńców

Krok 6. Po wyjęciu placuszków z patelni odsączam je przez chwilę na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki serwuję z posiekanym drobno szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby mięsno-ziemiaczane placuszki podawać z ulubionym sosem lub dipem. Postaw na taką kombinację, która najbardziej będzie trafiała w twoje kubki smakowe. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟