Kiedy nie mam czasu, robię błyskawiczne placuszki. Rodzina jest zachwycona
Dosłownie z kilku składników robię genialne placuszki w chrupiącym wydaniu. Moi bliscy uwielbiają się nimi zajadać.
23.02.2024 | aktual.: 23.02.2024 09:21
Czy można zrobić szybki, prosty i przede wszystkim smaczny obiad w ciekawej formie? Oczywiście, że tak. A najlepiej świadczy o tym sprawdzona receptura na genialne placuszki ziemniaczane z dodatkiem m.in. szynki drobiowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy je robię, nikogo nie muszę wołać dwa razy na obiad. Każdy domownik zjawia się przy stole w mgnieniu oka. Co więcej, od razu zaznacza, że chce podwójną porcję chrupiących placuszków. U ciebie będzie tak samo!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Już po jednym kęsie chrupiących placuszków dosłownie przepadniesz. Takie są dobre!
Składniki:
- 6-8 ziemniaków,
- 100 g szynki drobiowej,
- 100 g startego cheddara,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 1/2 łyżeczki czosnku w płatkach,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego do smażenia,
- przyprawy: sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. W tym celu najpierw je obieram, po czym gotuję w osolonej wodzie. Na koniec przerzucam ziemniaki do dużej miski i rozgniatam je przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Krok 2. Jako kolejny składnik do miski wrzucam szynkę drobiową. Wcześniej kroję ją w drobną kostkę.
Krok 3. Nie zapominam również o: startym na tarce żółtym serze, posiekanym drobno szczypiorku, czosnku w płatkach, mące pszennej, soli oraz pieprzu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam za pomocą zwykłej łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Pod koniec pracy zawartość miski zaczynam wyrabiać ręcznie.
Krok 4. Powstałą mieszankę dzielę na mniejsze kawałki, po czym formuję z nich małe placuszki. Przygotowanie jednego placuszka zajmuje mi niecałe 30 sekund, jest to więc naprawdę ekspresowy pomysł na obiad.
Krok 5. Na palniku umieszczam patelnię i wlewam do niej olej. Kiedy urządzenie z zawartością jest już dobrze rozgrzane, wkładam do środka małe placuszki i zaczynam smażyć je na każdej stronie po 4 minuty.
W tym czasie każdy element powinien nabrać pięknych złocistych rumieńców.
Krok 6. Po wyjęciu placuszków z patelni odsączam je przez chwilę na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki serwuję z posiekanym drobno szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby mięsno-ziemiaczane placuszki podawać z ulubionym sosem lub dipem. Postaw na taką kombinację, która najbardziej będzie trafiała w twoje kubki smakowe.
Zobacz także