Wszystko wrzucasz do jednego garnka. W kilka chwil masz gotowy obiad na 3 dni

Takie rozwiązania lubimy najbardziej. Szybko, z łatwo dostępnych składników i bez sterty naczyń do mycia. Chłopski garnek uratuje, kiedy nie masz ani pomysłu, ani energii na szykowanie obiadu.

Chłopski garnekChłopski garnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chłopski garnek to potrawa, która jest nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Charakteryzuje ją prostota przygotowania, a jednocześnie jest niezwykle sycąca. Składniki, które są niezbędne do jego przygotowania, to ziemniaki, kapusta oraz kiełbasa. Wszystko to gotuje się razem w jednym garnku, co dodatkowo ułatwia proces przyrządzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Chłopski garnek. Propozycja na obiad dla całej rodziny

Chłopski garnek to doskonała propozycja na obiad dla tych, którzy cenią sobie proste przepisy. Do przygotowania tego dania nie potrzebujesz wielu składników ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że pokroisz wszystko na kawałki i wrzucisz do garnka.

Chłopski garnek to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest niezwykle proste do przygotowania. Dodatkowym atutem jest to, że nie generuje po sobie wielu brudnych naczyń, co jest z pewnością dużym ułatwieniem. To danie jest po prostu pyszne. Przypadnie do gustu nie tylko tobie, ale również całej twojej rodzinie.

Chłopski garnek
Chłopski garnek © Pixabay

Chłopski garnek. Pomysł na jednogarnkowy obiad

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 400 g kiełbasy śląskiej,
  • 1 główka młodej lub białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 300 ml wody,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • zasmażka: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, koperek.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  2. Młodą lub białą kapustę drobno posiekaj, a cebulę i czosnek drobno pokrój.
  3. W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kiełbasę z cebulą.
  4. Dodaj ziemniaki i czosnek, podsmażaj minutę.
  5. Zalej całość wodą i gotuj 10 minut.
  6. Dodaj kapustę i gotuj do miękkości.
  7. Zrób zasmażkę: podsmaż na patelni mąkę z olejem, dodaj do garnka i wymieszaj.
  8. Na koniec dopraw całość przecierem pomidorowym, przyprawami i posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby