Wszystko wrzucasz do jednego garnka. W kilka chwil masz gotowy obiad na 3 dni
Takie rozwiązania lubimy najbardziej. Szybko, z łatwo dostępnych składników i bez sterty naczyń do mycia. Chłopski garnek uratuje, kiedy nie masz ani pomysłu, ani energii na szykowanie obiadu.
20.02.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:27
Chłopski garnek to potrawa, która jest nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Charakteryzuje ją prostota przygotowania, a jednocześnie jest niezwykle sycąca. Składniki, które są niezbędne do jego przygotowania, to ziemniaki, kapusta oraz kiełbasa. Wszystko to gotuje się razem w jednym garnku, co dodatkowo ułatwia proces przyrządzania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłopski garnek. Propozycja na obiad dla całej rodziny
Chłopski garnek to doskonała propozycja na obiad dla tych, którzy cenią sobie proste przepisy. Do przygotowania tego dania nie potrzebujesz wielu składników ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że pokroisz wszystko na kawałki i wrzucisz do garnka.
Chłopski garnek to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest niezwykle proste do przygotowania. Dodatkowym atutem jest to, że nie generuje po sobie wielu brudnych naczyń, co jest z pewnością dużym ułatwieniem. To danie jest po prostu pyszne. Przypadnie do gustu nie tylko tobie, ale również całej twojej rodzinie.
Chłopski garnek. Pomysł na jednogarnkowy obiad
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 400 g kiełbasy śląskiej,
- 1 główka młodej lub białej kapusty,
- 1 cebula,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 300 ml wody,
- ząbek czosnku,
- szczypta chili,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- zasmażka: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, koperek.
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Młodą lub białą kapustę drobno posiekaj, a cebulę i czosnek drobno pokrój.
- W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kiełbasę z cebulą.
- Dodaj ziemniaki i czosnek, podsmażaj minutę.
- Zalej całość wodą i gotuj 10 minut.
- Dodaj kapustę i gotuj do miękkości.
- Zrób zasmażkę: podsmaż na patelni mąkę z olejem, dodaj do garnka i wymieszaj.
- Na koniec dopraw całość przecierem pomidorowym, przyprawami i posiekanym koperkiem.