Wszystko wrzucasz do jednego garnka. W kilka chwil masz gotowy obiad na 3 dni

Takie rozwiązania lubimy najbardziej. Szybko, z łatwo dostępnych składników i bez sterty naczyń do mycia. Chłopski garnek uratuje, kiedy nie masz ani pomysłu, ani energii na szykowanie obiadu.

Chłopski garnekChłopski garnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chłopski garnek to potrawa, która jest nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Charakteryzuje ją prostota przygotowania, a jednocześnie jest niezwykle sycąca. Składniki, które są niezbędne do jego przygotowania, to ziemniaki, kapusta oraz kiełbasa. Wszystko to gotuje się razem w jednym garnku, co dodatkowo ułatwia proces przyrządzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Chłopski garnek. Propozycja na obiad dla całej rodziny

Chłopski garnek to doskonała propozycja na obiad dla tych, którzy cenią sobie proste przepisy. Do przygotowania tego dania nie potrzebujesz wielu składników ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że pokroisz wszystko na kawałki i wrzucisz do garnka.

Chłopski garnek to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest niezwykle proste do przygotowania. Dodatkowym atutem jest to, że nie generuje po sobie wielu brudnych naczyń, co jest z pewnością dużym ułatwieniem. To danie jest po prostu pyszne. Przypadnie do gustu nie tylko tobie, ale również całej twojej rodzinie.

Chłopski garnek
Chłopski garnek © Pixabay

Chłopski garnek. Pomysł na jednogarnkowy obiad

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 400 g kiełbasy śląskiej,
  • 1 główka młodej lub białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 300 ml wody,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • zasmażka: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, koperek.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  2. Młodą lub białą kapustę drobno posiekaj, a cebulę i czosnek drobno pokrój.
  3. W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kiełbasę z cebulą.
  4. Dodaj ziemniaki i czosnek, podsmażaj minutę.
  5. Zalej całość wodą i gotuj 10 minut.
  6. Dodaj kapustę i gotuj do miękkości.
  7. Zrób zasmażkę: podsmaż na patelni mąkę z olejem, dodaj do garnka i wymieszaj.
  8. Na koniec dopraw całość przecierem pomidorowym, przyprawami i posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej