Moja ciocia na Wielkanoc serwuje sałatkę z tuńczykiem. Znika szybciej niż jarzynowa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych sałatek. Chociaż od lat prym wiedzie sałatka jarzynowa, to w moim domu została szybko wygryziona przez mimozę. Od kiedy moja ciocia przyniosła ją ze sobą po raz pierwszy, nie wyobrażamy sobie bez niej świąt. Bez cioci i sałatki oczywiście.

Sałatka na wielkanoc - PysznościSałatka na wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | vi-mart
Ewa Malinowska

W Wielkanoc królują jajka, więc i w tej sałatce znalazło się dla nich miejsce. Składniki układa się tutaj warstwami, dzięki czemu danie pięknie wygląda na świątecznym stole, wystarczy tylko przygotować je w przezroczystym naczyniu. Jest smacznie, pożywnie i na dodatek bardzo elegancko. Sałatki mimozy nie może zabraknąć również w czasie tegorocznych świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Sałatka mimoza

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to nie tylko pyszne danie, ale i piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Kluczowym elementem jest tu wierzch sałatki, który tworzy pokruszone żółtko, imitując kwitnące kwiaty mimozy. Możesz również rozsypać je równomiernie po całej powierzchni sałatki, bez układania jajka na kształt kwiatów.

Sałatka mimoza
Sałatka mimoza © Adobe Stock | Photos by Elena Grigarchuk

Mimoza to roślina, która w krajach śródziemnomorskich kwitnie od stycznia do marca. We Włoszech jest ona symbolem wiosny i jest mocno związana z Wielkanocą. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem idealnie wpisuje się w tę symbolikę, a jej żółty wierzch przywodzi na myśl słoneczne, wiosenne kwiaty.

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 5 marchewek,
  • cebula szalotka,
  • 6 jaj,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotuj w mundurkach ziemniaki i marchew – bez obierania.
  2. Ugotuj jajka na twardo.
  3. W tym czasie przygotuj sos majonezowy: wymieszaj majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Ugotowane ziemniaki i marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  5. Oddziel białka i żółtka jajek. Białka zetrzyj na tarce, żółtka posiekaj.
  6. Na dnie salaterki ułóż warstwę ziemniaków.
  7. Odsącz tuńczyka z zalewy i ułóż na ziemniakach. Na tuńczyku ułóż posiekaną cebulkę i pokryj warstwą sosu majonezowego.
  8. Następnie ułóż starte białka, a na nich marchewkę i znowu pokryj sosem majonezowym.
  9. Na wierzchu sałatki umieść żółtka jajek, imitując kwiaty mimozy.

Sałatka jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie