Moja ciocia na Wielkanoc serwuje sałatkę z tuńczykiem. Znika szybciej niż jarzynowa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych sałatek. Chociaż od lat prym wiedzie sałatka jarzynowa, to w moim domu została szybko wygryziona przez mimozę. Od kiedy moja ciocia przyniosła ją ze sobą po raz pierwszy, nie wyobrażamy sobie bez niej świąt. Bez cioci i sałatki oczywiście.
06.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:44
W Wielkanoc królują jajka, więc i w tej sałatce znalazło się dla nich miejsce. Składniki układa się tutaj warstwami, dzięki czemu danie pięknie wygląda na świątecznym stole, wystarczy tylko przygotować je w przezroczystym naczyniu. Jest smacznie, pożywnie i na dodatek bardzo elegancko. Sałatki mimozy nie może zabraknąć również w czasie tegorocznych świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka mimoza
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to nie tylko pyszne danie, ale i piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Kluczowym elementem jest tu wierzch sałatki, który tworzy pokruszone żółtko, imitując kwitnące kwiaty mimozy. Możesz również rozsypać je równomiernie po całej powierzchni sałatki, bez układania jajka na kształt kwiatów.
Mimoza to roślina, która w krajach śródziemnomorskich kwitnie od stycznia do marca. We Włoszech jest ona symbolem wiosny i jest mocno związana z Wielkanocą. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem idealnie wpisuje się w tę symbolikę, a jej żółty wierzch przywodzi na myśl słoneczne, wiosenne kwiaty.
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 5 marchewek,
- cebula szalotka,
- 6 jaj,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Najpierw ugotuj w mundurkach ziemniaki i marchew – bez obierania.
- Ugotuj jajka na twardo.
- W tym czasie przygotuj sos majonezowy: wymieszaj majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki i marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Oddziel białka i żółtka jajek. Białka zetrzyj na tarce, żółtka posiekaj.
- Na dnie salaterki ułóż warstwę ziemniaków.
- Odsącz tuńczyka z zalewy i ułóż na ziemniakach. Na tuńczyku ułóż posiekaną cebulkę i pokryj warstwą sosu majonezowego.
- Następnie ułóż starte białka, a na nich marchewkę i znowu pokryj sosem majonezowym.
- Na wierzchu sałatki umieść żółtka jajek, imitując kwiaty mimozy.
Sałatka jest już gotowa. Smacznego!