Inna niż wszystkie. Nawet sałatka jarzynowa może się przy niej schować

Od jarzynowej różni ją niemalże wszystko. I sposób podania, i skład. W sałatce kijowskiej odnajdziemy ostrość cebuli, wyrazistość żółtego sera, jednak nie te składniki grają tu pierwsze skrzypce. Kolorowe warstwy skrywają niemałą niespodziankę.

Sałatka kijowskaSałatka kijowska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeżeli jesteś miłośnikiem sałatek warstwowych, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Aby przygotować takie danie, wystarczy zaledwie kilka składników, a efekt końcowy może z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy, pożywny obiad. Można by nawet pokusić się o stwierdzenie, że sałatka kijowska stanowi godną konkurencję dla popularnej w Polsce sałatki jarzynowej. Szczególną uwagę powinieneś zwrócić na składniki, które powinny być najwyższej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Sałatka kijowska — ukraiński przysmak w polskim wydaniu

Jak sama nazwa wskazuje, sałatka kijowska to tradycyjny przysmak kuchni ukraińskiej. Jest to przykład sałatki warstwowej, której przygotowanie jest niezwykle proste. Możesz być pewny, że przepis na sałatkę kijowską na stałe zagości w twoim domowym menu, jeśli tylko zdecydujesz się ją przygotować. Co ciekawe, nie ma konieczności używania tu żadnych innych przypraw, poza solą i pieprzem.

Ta ukraińska sałatka niegdyś była częstym gościem na wielu polskich stołach. Później jednak odeszła w zapomnienie, a teraz powoli wraca do łask. Kluczowym składnikiem sałatki jest majonez, który wieńczy dzieło i dodaje smaku. Najlepiej więc postawić na domowy sos. Niezbędne są też jajka, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc oraz tuńczyk, którego smak jest tym dominującym w sałatce kijowskiej.

Sałatka kijowska. Przepis

Składniki:

  • 200 g sera gouda,
  • 6 jajek,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 łyżki majonezu,
  • cebula biała lub czerwona,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek/koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i następnie oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka - na tarce o małych oczkach.
  2. Ser żółty zetrzyj na średnich lub dużych oczkach.
  3. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij go widelcem.
  4. Cebulę posiekaj drobno.
  5. Na dnie miski wyłóż połowę białek, następnie połowę sera żółtego, puszkę tuńczyka, cebulę, majonez. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Następnie dołóż kolejną porcję białek, sera żółtego i drugą puszkę tuńczyka.
  7. Posmaruj wierzch sałatki majonezem i posyp żółtkami.
  8. Sałatkę odstaw do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇