Inna niż wszystkie. Nawet sałatka jarzynowa może się przy niej schować
Od jarzynowej różni ją niemalże wszystko. I sposób podania, i skład. W sałatce kijowskiej odnajdziemy ostrość cebuli, wyrazistość żółtego sera, jednak nie te składniki grają tu pierwsze skrzypce. Kolorowe warstwy skrywają niemałą niespodziankę.
29.03.2024 12:44
Jeżeli jesteś miłośnikiem sałatek warstwowych, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Aby przygotować takie danie, wystarczy zaledwie kilka składników, a efekt końcowy może z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy, pożywny obiad. Można by nawet pokusić się o stwierdzenie, że sałatka kijowska stanowi godną konkurencję dla popularnej w Polsce sałatki jarzynowej. Szczególną uwagę powinieneś zwrócić na składniki, które powinny być najwyższej jakości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka kijowska — ukraiński przysmak w polskim wydaniu
Jak sama nazwa wskazuje, sałatka kijowska to tradycyjny przysmak kuchni ukraińskiej. Jest to przykład sałatki warstwowej, której przygotowanie jest niezwykle proste. Możesz być pewny, że przepis na sałatkę kijowską na stałe zagości w twoim domowym menu, jeśli tylko zdecydujesz się ją przygotować. Co ciekawe, nie ma konieczności używania tu żadnych innych przypraw, poza solą i pieprzem.
Ta ukraińska sałatka niegdyś była częstym gościem na wielu polskich stołach. Później jednak odeszła w zapomnienie, a teraz powoli wraca do łask. Kluczowym składnikiem sałatki jest majonez, który wieńczy dzieło i dodaje smaku. Najlepiej więc postawić na domowy sos. Niezbędne są też jajka, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc oraz tuńczyk, którego smak jest tym dominującym w sałatce kijowskiej.
Sałatka kijowska. Przepis
Składniki:
- 200 g sera gouda,
- 6 jajek,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 4 łyżki majonezu,
- cebula biała lub czerwona,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek/koperek do posypania.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo i następnie oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka - na tarce o małych oczkach.
- Ser żółty zetrzyj na średnich lub dużych oczkach.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij go widelcem.
- Cebulę posiekaj drobno.
- Na dnie miski wyłóż połowę białek, następnie połowę sera żółtego, puszkę tuńczyka, cebulę, majonez. Przypraw solą i pieprzem.
- Następnie dołóż kolejną porcję białek, sera żółtego i drugą puszkę tuńczyka.
- Posmaruj wierzch sałatki majonezem i posyp żółtkami.
- Sałatkę odstaw do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.