Upiecz pomidora z genialnym farszem w mięsnej miseczce, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia
Pomysł na efektowny obiad prosto z piekarnika już na ciebie czeka. Kiedy tylko pojawia się na stole, od razu robi prawdziwą furorę.
03.03.2024 | aktual.: 03.03.2024 13:13
Masz dość nudnych i oklepanych przepisów na obiad? Chciałbyś wyczarować w swojej kuchni coś zupełnie nowego i ciekawego dla oka? Zrób nasze mięsne miseczki z faszerowanym pomidorem, a na pewno nie pożałujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten przepis ma w sobie wszystko — ciekawą kombinację smakową, fajny wygląd, jak i frajdę z samego procesu tworzenia. Co więcej, przygotowanie nietypowego obiadu nie jest wcale czasochłonne i trudne. Wręcz przeciwnie, dosłownie w 20 minut jesteś w stanie połączyć wszystkie składniki, a resztę pracy wykona za ciebie piekarnik.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Pomidor z ryżowym farszem zapiekany w mięsnej miseczce od razu przykuwa uwagę. A po jednym kęsie, nie będziesz chciał jeść nic innego
Składniki na 4 porcje:
Mięsny miseczki:
- 600 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 jajko,
- 1/3 szkl. bułki tartej,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1,5 łyżki suszonej bazylii,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 20 g przecieru pomidorowego.
Ryżowy farsz:
- 1/2 szkl. ugotowanego białego ryżu,
- 40 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 60 g tartej mozzarelli,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szczypta pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 4 średnie pomidory.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad oryginalnym obiadem rozpoczynam od przygotowania składników na mięsne miseczki. W tym celu łączę ze sobą: mielone mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, suszony czosnek, suszoną bazylię, sól oraz przecier pomidorowy.
Krok 2. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy rąk, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Następnie powstały miks dzielę na mniejsze porcje i formuję je na kształt małych kulek, które na koniec umieszczam w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania farszu do pomidorów. Najpierw gotuję ryż, po czym łączę go z drobno posiekanym szpinakiem, startą na tarce mozzarellą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Nie zapominam też o doprawieniu mieszanki przy pomocy soli i pieprzu. Produkty tym razem łączę przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 4. Na koniec zajmuję się pomidorami, które nacinam najpierw w poziomie, a potem w pionie.
Krok 5. W taki sposób udaje mi się uzyskać formę kwiatu, który mogę następnie nafaszerować. Tak też tak robię, wykorzystując do tego celu mieszankę na bazie ryżu.
Krok 6. Nafaszerowane pomidory układam bezpośrednio na mięsnych miseczkach, po czym wstawiam gotowe konstrukcje do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe danie posypuję na koniec świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!