PrzepisDania główneKurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!
Kurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!
Kurczak to bardzo wszechstronny typ mięsa, który będzie pasował na każdą okazję. Ma bardzo delikatny smak i można przyrządzać go na masę różnych sposobów.
kurczak w cieście francuskim
Pyszności
04.08.2016 | aktual.: 19.03.2024 14:39
Dzisiaj chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszną pierś z kurczaka w cieście francuskim, nadziewaną farszem ze szpinaku i sera fety. Brzmi świetnie, prawda?
Przepis poniżej.
Składniki:
- 1 szt. pierś z kurczaka
- sól
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki masło roztopione
- 100 g szpinak przegotowany
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta papryka w proszku
- 80 g ser feta pokrojony
- 1 opak. ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
1. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem.
2. Posiekaj szpinak, a następnie włóż go do miseczki. Przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
3. Do szpinaku dodaj ser feta i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
4. Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.
5. Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka.
6. Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:
7. Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona.
8. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta francuskiego jajkiem. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.
9. Po 40 minutach wyjmij gotowe danie. Smacznego!