PrzepisDania główneKurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!
Kurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!
Pyszności
04.08.2016 19:05, aktual.: 19.03.2024 14:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak to bardzo wszechstronny typ mięsa, który będzie pasował na każdą okazję. Ma bardzo delikatny smak i można przyrządzać go na masę różnych sposobów.
Dzisiaj chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszną pierś z kurczaka w cieście francuskim, nadziewaną farszem ze szpinaku i sera fety. Brzmi świetnie, prawda?
Przepis poniżej.
Składniki:
- 1 szt. pierś z kurczaka
- sól
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki masło roztopione
- 100 g szpinak przegotowany
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta papryka w proszku
- 80 g ser feta pokrojony
- 1 opak. ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
1. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem.
2. Posiekaj szpinak, a następnie włóż go do miseczki. Przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
3. Do szpinaku dodaj ser feta i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
4. Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.
5. Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka.
6. Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:
7. Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona.
8. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta francuskiego jajkiem. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.
9. Po 40 minutach wyjmij gotowe danie. Smacznego!