PrzepisDania mięsneZamiast moczyć schabowe w mleku i cebuli, posmaruj keczupem. Wyjdą idealnie soczyste i kruchutkie

Zamiast moczyć schabowe w mleku i cebuli, posmaruj keczupem. Wyjdą idealnie soczyste i kruchutkie

Ten sposób na kotlety schabowe nie jest jeszcze popularny.
Ten sposób na kotlety schabowe nie jest jeszcze popularny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
21.04.2024 12:25

Kto nie potrafi usmażyć schabowego? Podstawowa wersja jest niezwykle prosta, ale czasami można odejść od klasyki i przygotować go trochę inaczej. Ta marynata z dodatkiem keczupu dodaje kotletom smaku, dzięki niej mięso nie jest twarde, ani przesuszone.

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, nikogo nie trzeba uczyć, jak je smażyć. Ale podsuwać pomysły do wypróbowania to już na pewno tak. Jednym z nich jest marynata na bazie keczupu. Jednak i ona nie pomoże, gdy mięso będzie słabe jakości.

Rozbijanie z wyczuciem

Na schabowe wieprzowina powinna być jak najświeższa. Najlepiej kupić ją i tego samego dnia smażyć. Z reguły smażymy schabowe tak, jak sznycle bez kości. Jednak wielu kucharzy uważa, że opcja z kością jest smaczniejsza. Niezależnie którą z nich wybierzesz, kilka szczegółów podczas przygotowywania ma spore znaczenie. Przede wszystkim chodzi o rozbijanie z wyczuciem. Nie należy tłuc mięsa zbyt mocno, bo kotlety będą się rozpadać. Trzeba zrobić to raczej delikatnie, lepiej trochę dłużej, ale lżej. To zapewni kotletom dobrą konsystencję. Po takim przygotowaniu, mogą one zostać zamarynowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Po co marynata

Marynata do kotletów schabowych to trochę kość niezgody. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Wszystko zależy od tego, jakie kotlety lubimy. Jeśli mają być miękkie i bardzo delikatne, marynata pomoże w osiągnięciu tego celu. Najpopularniejsza marynata do schabowych powstaje z mleka. Proponujemy wypróbować marynatę z ketchupu i musztardy, mięso będzie miało zdecydowanie bardziej wyrazisty smak.

Przepis na kotlety schabowe w marynacie

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
  • mąka, bułka tarta do panierki,
  • 2 -3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia, na przykład olej.

Na marynatę:

  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ulubione przyprawy do smaku,
  • 5 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na marynatę połącz i dokładnie wymieszaj. Rozbite kawałki schabu zanurz w marynacie, tak aby dokładnie pokryła mięso. Schładzaj przez kilka godzin.
  2. Kawałki schabu wyjmij z marynaty i lekko je osusz z jej nadmiaru. Potem panieruj je w mące i roztrzepanych, posolonych jajkach.
  3. Kolejny etap panierowania to bułka tarta. Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem olejem. Powinny być zarumienione z obu stron. Pasują do nich klasyczne dodatki, na przykład ziemniaki i młoda kapusta czy mizeria.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także