Mięso znacznie zdrowsze niż wieprzowina i kurczak. Kiedyś rarytas, dziś zupełnie niedoceniane

Dziczyzna przez stulecia była nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się mięso z dzika, które było przyrządzane na wiele różnych sposobów. Wykorzystywano je do przygotowywania pieczeni, gotowano je, duszono, a także wykorzystywano jako kluczowy składnik jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań - bigosu.

Potrawka z dzikaPotrawka z dzika
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Współcześnie, mięso z dzika powraca do łask i staje się coraz bardziej dostępne. Możemy je znaleźć nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale również w popularnych dyskontach.

Mięso z dzika jest znacznie zdrowsze od wieprzowiny, co wynika przede wszystkim z warunków, w jakich żyją te zwierzęta. Dziki, żyjące na wolności, mają nieporównywalnie większą możliwość poruszania się niż zwierzęta hodowlane, co sprawia, że ich mięso jest zdecydowanie mniej tłuste. Dodatkowo zwierzęta hodowlane są często karmione paszą zawierającą pestycydy, a także są faszerowane hormonami i antybiotykami. Dzik odżywia się naturalnie, co oznacza, że w jego mięsie nie znajdziemy szkodliwych substancji.

Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" podzieliła się przepisem na potrawkę z dzika w czerwonym winie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Potrawka z dzika - przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa gulaszowego z dzika,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej, tłuszcz gęsi),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • 10 g suszonych grzybów,
  • 1/4 średniego selera,
  • 8 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 kuleczki ziela angielskiego,
  • 3 jagody jałowca,
  • 1 listek laurowy,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 300 ml bulionu z dziczyzny, z gęsi, z kaczki lub wołowego
  • 1 łyżka miodu (u mnie gryczany).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso włożyć do miski, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać nacierając mięso sosem. Odstawić na około godzinę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać pokruszone suszone grzyby, chwilę razem przesmażyć, dodać starte warzywa, przesmażyć, dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, jałowiec), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa będą miękkie.
  3. Przełożyć warzywa do garnka z grubym dnem i trzymać na małym ogniu. Mięso oprószyć mąką i partiami smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z warzywami i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać miód, wlać wino i dalej dusić co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna i nie przypaliło się. W razie potrzeby, w czasie duszenia, dolać trochę gorącej wody. Jeżeli potrzeba doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem lub cukrem.
  5. Można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, szybko zasmażyć nie rumieniąc.
  6. Wlać 100 ml zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać. Całość zagotować.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥