Mięso znacznie zdrowsze niż wieprzowina i kurczak. Kiedyś rarytas, dziś zupełnie niedoceniane
Dziczyzna przez stulecia była nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się mięso z dzika, które było przyrządzane na wiele różnych sposobów. Wykorzystywano je do przygotowywania pieczeni, gotowano je, duszono, a także wykorzystywano jako kluczowy składnik jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań - bigosu.
04.04.2024 14:47
Współcześnie, mięso z dzika powraca do łask i staje się coraz bardziej dostępne. Możemy je znaleźć nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale również w popularnych dyskontach.
Mięso z dzika jest znacznie zdrowsze od wieprzowiny, co wynika przede wszystkim z warunków, w jakich żyją te zwierzęta. Dziki, żyjące na wolności, mają nieporównywalnie większą możliwość poruszania się niż zwierzęta hodowlane, co sprawia, że ich mięso jest zdecydowanie mniej tłuste. Dodatkowo zwierzęta hodowlane są często karmione paszą zawierającą pestycydy, a także są faszerowane hormonami i antybiotykami. Dzik odżywia się naturalnie, co oznacza, że w jego mięsie nie znajdziemy szkodliwych substancji.
Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" podzieliła się przepisem na potrawkę z dzika w czerwonym winie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potrawka z dzika - przepis
Składniki:
- 600 g mięsa gulaszowego z dzika,
- 100 ml sosu sojowego,
- mąka do oprószenia mięsa,
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej, tłuszcz gęsi),
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1/2 pietruszki,
- 10 g suszonych grzybów,
- 1/4 średniego selera,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 kuleczki ziela angielskiego,
- 3 jagody jałowca,
- 1 listek laurowy,
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 300 ml bulionu z dziczyzny, z gęsi, z kaczki lub wołowego
- 1 łyżka miodu (u mnie gryczany).
Sposób przygotowania:
- Mięso włożyć do miski, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać nacierając mięso sosem. Odstawić na około godzinę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać pokruszone suszone grzyby, chwilę razem przesmażyć, dodać starte warzywa, przesmażyć, dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, jałowiec), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa będą miękkie.
- Przełożyć warzywa do garnka z grubym dnem i trzymać na małym ogniu. Mięso oprószyć mąką i partiami smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podsmażone mięso przełożyć do garnka z warzywami i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać miód, wlać wino i dalej dusić co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna i nie przypaliło się. W razie potrzeby, w czasie duszenia, dolać trochę gorącej wody. Jeżeli potrzeba doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem lub cukrem.
- Można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, szybko zasmażyć nie rumieniąc.
- Wlać 100 ml zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać. Całość zagotować.