Rolowane kotlety schabowe robię kilka razy w miesiącu. Rodzina nie chce słyszeć o innych

Rolowane kotlety schabowe z sukcesem zastąpią inne roladki, bitki czy mielone. To danie pozbędzie się nudy z twojej kuchni. Wypróbuj, a więcej nie spojrzysz na inny przepis.

Rolowane kotlety schabowe to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny Rolowane kotlety schabowe to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podaj na stół rolowane kotlety schabowe, a domownikom nie zjedzie uśmiech z twarzy. To wybitnie kruche, rozpływające się w ustach mięso zasługuje na uwagę. Zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością ci się przyda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Rolowane kotlety schabowe. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Rolowane kotlety schabowe są wariacją na temat klasycznych kotletów i roladek z mięsa mielonego. Świetnie odnajdą się na codziennym stole, jak i uroczystym, kiedy chcemy podać gościom coś lepszego. Rolowane kotlety schabowe urzekną wszystkich smakiem i aromatem. Są kruche i delikatne, we wnętrzu skrywają miłą niespodziankę.

Do ogórków konserwowych możesz dodać słupki papryki, piórka cebuli, a także marchewkę czy pietruszkę. Zamiast ogórków z octu możesz użyć kiszonych, wtedy danie nabierze bardziej wyrazistych nut. Rolowane kotlety schabowe najlepiej smakują obok ziemniaków tłuczonych czy pieczonych oraz surówki, np. z kiszonej kapusty.

Roladki schabowe to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny
Roladki schabowe to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny © Pixabay

Rolowane kotlety schabowe. Przepis

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

SOS

  • 500 ml bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety. Mięso dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i posiekaną drobno cebulą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Na każdym kotlecie ułóż porcje mięsa mielonego, na to wyłóż kawałki ogórka. Zawiń mięso w roladki i zepnij wykałaczką.
  4. Następnie obtocz roladki w mące i upiecz na złoto z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś ok. 30 minut na wolnym ogniu.
  6. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka, a do sosu dodaj odrobinę mąki dla zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  7. Rolowane kotlety schabowe włóż z powrotem do sosu, zagotuj całość. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę