Rolowane kotlety schabowe robię kilka razy w miesiącu. Rodzina nie chce słyszeć o innych
11.04.2024 13:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rolowane kotlety schabowe z sukcesem zastąpią inne roladki, bitki czy mielone. To danie pozbędzie się nudy z twojej kuchni. Wypróbuj, a więcej nie spojrzysz na inny przepis.
Podaj na stół rolowane kotlety schabowe, a domownikom nie zjedzie uśmiech z twarzy. To wybitnie kruche, rozpływające się w ustach mięso zasługuje na uwagę. Zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością ci się przyda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolowane kotlety schabowe. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Rolowane kotlety schabowe są wariacją na temat klasycznych kotletów i roladek z mięsa mielonego. Świetnie odnajdą się na codziennym stole, jak i uroczystym, kiedy chcemy podać gościom coś lepszego. Rolowane kotlety schabowe urzekną wszystkich smakiem i aromatem. Są kruche i delikatne, we wnętrzu skrywają miłą niespodziankę.
Do ogórków konserwowych możesz dodać słupki papryki, piórka cebuli, a także marchewkę czy pietruszkę. Zamiast ogórków z octu możesz użyć kiszonych, wtedy danie nabierze bardziej wyrazistych nut. Rolowane kotlety schabowe najlepiej smakują obok ziemniaków tłuczonych czy pieczonych oraz surówki, np. z kiszonej kapusty.
Rolowane kotlety schabowe. Przepis
Składniki:
- 5 plastrów schabu,
- 2 ogórki konserwowe,
- 300 g mięsa mielonego,
- mała cebula,
- 3 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
SOS
- 500 ml bulionu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ziarenka pieprzu,
- 1-2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Plastry schabu rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety. Mięso dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i posiekaną drobno cebulą, dopraw solą i pieprzem.
- Na każdym kotlecie ułóż porcje mięsa mielonego, na to wyłóż kawałki ogórka. Zawiń mięso w roladki i zepnij wykałaczką.
- Następnie obtocz roladki w mące i upiecz na złoto z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
- Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś ok. 30 minut na wolnym ogniu.
- Po tym czasie wyjmij mięso z garnka, a do sosu dodaj odrobinę mąki dla zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Rolowane kotlety schabowe włóż z powrotem do sosu, zagotuj całość. Podawaj z ziemniakami i surówką.