PrzepisDania mięsneRolowane kotlety schabowe robię kilka razy w miesiącu. Rodzina nie chce słyszeć o innych

Rolowane kotlety schabowe robię kilka razy w miesiącu. Rodzina nie chce słyszeć o innych

Rolowane kotlety schabowe to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Rolowane kotlety schabowe to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.04.2024 13:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rolowane kotlety schabowe z sukcesem zastąpią inne roladki, bitki czy mielone. To danie pozbędzie się nudy z twojej kuchni. Wypróbuj, a więcej nie spojrzysz na inny przepis.

Podaj na stół rolowane kotlety schabowe, a domownikom nie zjedzie uśmiech z twarzy. To wybitnie kruche, rozpływające się w ustach mięso zasługuje na uwagę. Zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością ci się przyda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolowane kotlety schabowe. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Rolowane kotlety schabowe są wariacją na temat klasycznych kotletów i roladek z mięsa mielonego. Świetnie odnajdą się na codziennym stole, jak i uroczystym, kiedy chcemy podać gościom coś lepszego. Rolowane kotlety schabowe urzekną wszystkich smakiem i aromatem. Są kruche i delikatne, we wnętrzu skrywają miłą niespodziankę.

Do ogórków konserwowych możesz dodać słupki papryki, piórka cebuli, a także marchewkę czy pietruszkę. Zamiast ogórków z octu możesz użyć kiszonych, wtedy danie nabierze bardziej wyrazistych nut. Rolowane kotlety schabowe najlepiej smakują obok ziemniaków tłuczonych czy pieczonych oraz surówki, np. z kiszonej kapusty.

Roladki schabowe to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny
Roladki schabowe to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny© Pixabay

Rolowane kotlety schabowe. Przepis

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

SOS

  • 500 ml bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety. Mięso dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i posiekaną drobno cebulą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Na każdym kotlecie ułóż porcje mięsa mielonego, na to wyłóż kawałki ogórka. Zawiń mięso w roladki i zepnij wykałaczką.
  4. Następnie obtocz roladki w mące i upiecz na złoto z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś ok. 30 minut na wolnym ogniu.
  6. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka, a do sosu dodaj odrobinę mąki dla zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  7. Rolowane kotlety schabowe włóż z powrotem do sosu, zagotuj całość. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
roladki ze schabuprzepisschab