Rolowane kotlety schabowe robię kilka razy w miesiącu. Rodzina nie chce słyszeć o innych

Rolowane kotlety schabowe z sukcesem zastąpią inne roladki, bitki czy mielone. To danie pozbędzie się nudy z twojej kuchni. Wypróbuj, a więcej nie spojrzysz na inny przepis.

Rolowane kotlety schabowe to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny Rolowane kotlety schabowe to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podaj na stół rolowane kotlety schabowe, a domownikom nie zjedzie uśmiech z twarzy. To wybitnie kruche, rozpływające się w ustach mięso zasługuje na uwagę. Zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością ci się przyda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Rolowane kotlety schabowe. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Rolowane kotlety schabowe są wariacją na temat klasycznych kotletów i roladek z mięsa mielonego. Świetnie odnajdą się na codziennym stole, jak i uroczystym, kiedy chcemy podać gościom coś lepszego. Rolowane kotlety schabowe urzekną wszystkich smakiem i aromatem. Są kruche i delikatne, we wnętrzu skrywają miłą niespodziankę.

Do ogórków konserwowych możesz dodać słupki papryki, piórka cebuli, a także marchewkę czy pietruszkę. Zamiast ogórków z octu możesz użyć kiszonych, wtedy danie nabierze bardziej wyrazistych nut. Rolowane kotlety schabowe najlepiej smakują obok ziemniaków tłuczonych czy pieczonych oraz surówki, np. z kiszonej kapusty.

Roladki schabowe to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny
Roladki schabowe to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny © Pixabay

Rolowane kotlety schabowe. Przepis

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

SOS

  • 500 ml bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety. Mięso dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i posiekaną drobno cebulą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Na każdym kotlecie ułóż porcje mięsa mielonego, na to wyłóż kawałki ogórka. Zawiń mięso w roladki i zepnij wykałaczką.
  4. Następnie obtocz roladki w mące i upiecz na złoto z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś ok. 30 minut na wolnym ogniu.
  6. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka, a do sosu dodaj odrobinę mąki dla zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  7. Rolowane kotlety schabowe włóż z powrotem do sosu, zagotuj całość. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej