InspiracjeBabcia pokazała, jak robi pyszne kotlety mielone. Nie używa mięsa, ale smakują jak marzenie

Babcia pokazała, jak robi pyszne kotlety mielone. Nie używa mięsa, ale smakują jak marzenie

Zobacz przepis na kotlety mielone z grzybów - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Zobacz przepis na kotlety mielone z grzybów - Pyszności; Fot. Adobe Stock

21.04.2023 18:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone z grzybów to wegetariańskie danie, wpasowujące się nie tylko w jesienno-zimową aurę. O ile na sezon na świeże grzyby trzeba jeszcze poczekać, tak jeśli dysponujecie suszonymi czy mrożonymi, również możecie sięgnąć po ten przepis. Łatwe w wykonaniu, szybkie i intensywnie pachnące lasem danie to idealna propozycja na obiad. Kotleciki serwuj z ziemniakami i świeżą surówką. Świetnie odnajdą się również w towarzystwie zasmażanej kapusty czy kiszonych ogórków.

Przygotowując kotlety mielone z grzybów, śmiało łącz ze sobą różne ich gatunki. W polskich lasach znajdziemy obfitość borowików, podgrzybków, maślaków, gąsek, kurek, koźlarzy, kań, rydzów czy opieńków. Na szczyt sezonu trzeba jeszcze poczekać - wrzesień i październik to najbardziej "płodne" miesiące, jeśli chodzi o występowanie grzybów. Kotleciki możesz jednak przyrządzić również z suszonych lub mrożonych owoców runa leśnego.

Grzyby mrożone i suszone a świeże

Świeże grzyby są co prawda pełne smaku, aromatu i wartości odżywczych, ale mają krótki okres trwałości. Po kilku dniach tracą świeżość, stają się miękkie i zaczynają się psuć. Zamrożone zaraz po zebraniu zachowają większość wartości odżywczych, a procesy enzymatyczne zostaną zatrzymane. Dzięki mrożeniu grzyby nie tracą swojego smaku, konsystencji i wartości odżywczych. Przechowywane w zamrażarce nawet przez długi czas, nie utracą jakości.

Grzyby są również suszone, by pozbyć się nadmiaru wody i przedłużyć ich trwałość. W wyniku suszenia tracą pierwotną konsystencję, ale zyskują bardziej intensywny smak i aromat. Grzyby suszone należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach w suchym miejscu, aby zachować ich jakość. Tak zabezpieczone mogą przetrwać nawet przez trzy lata.

Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na kotlety mielone z grzybów

Składniki:

  • 500 g leśnych grzybów świeżych lub 100 g mrożonych lub suszonych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 mała bułka
  • tymianek, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Grzyby gotuj przez ok. 30 minut. Kiedy wystygną, zmiel je maszynką do mięsa.
  2. Przez maszynkę przepuść również namoczona i odciśniętą bułkę.
  3. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kiey będzie gotowa, dodaj ją do grzybów.
  4. Do całości dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek suszony.
  5. Dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj bułkę tartą.
  6. Formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
  7. Gotowe posyp posiekaną świeżą natką pietruszki.

Zobacz także przepis na aromatyczną rybę z grzybami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także