Babcia pokazała, jak robi pyszne kotlety mielone. Nie używa mięsa, ale smakują jak marzenie
Kotlety mielone z grzybów to wegetariańskie danie, wpasowujące się nie tylko w jesienno-zimową aurę. O ile na sezon na świeże grzyby trzeba jeszcze poczekać, tak jeśli dysponujecie suszonymi czy mrożonymi, również możecie sięgnąć po ten przepis. Łatwe w wykonaniu, szybkie i intensywnie pachnące lasem danie to idealna propozycja na obiad. Kotleciki serwuj z ziemniakami i świeżą surówką. Świetnie odnajdą się również w towarzystwie zasmażanej kapusty czy kiszonych ogórków.
21.04.2023 18:33
Przygotowując kotlety mielone z grzybów, śmiało łącz ze sobą różne ich gatunki. W polskich lasach znajdziemy obfitość borowików, podgrzybków, maślaków, gąsek, kurek, koźlarzy, kań, rydzów czy opieńków. Na szczyt sezonu trzeba jeszcze poczekać - wrzesień i październik to najbardziej "płodne" miesiące, jeśli chodzi o występowanie grzybów. Kotleciki możesz jednak przyrządzić również z suszonych lub mrożonych owoców runa leśnego.
Zobacz także
Grzyby mrożone i suszone a świeże
Świeże grzyby są co prawda pełne smaku, aromatu i wartości odżywczych, ale mają krótki okres trwałości. Po kilku dniach tracą świeżość, stają się miękkie i zaczynają się psuć. Zamrożone zaraz po zebraniu zachowają większość wartości odżywczych, a procesy enzymatyczne zostaną zatrzymane. Dzięki mrożeniu grzyby nie tracą swojego smaku, konsystencji i wartości odżywczych. Przechowywane w zamrażarce nawet przez długi czas, nie utracą jakości.
Grzyby są również suszone, by pozbyć się nadmiaru wody i przedłużyć ich trwałość. W wyniku suszenia tracą pierwotną konsystencję, ale zyskują bardziej intensywny smak i aromat. Grzyby suszone należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach w suchym miejscu, aby zachować ich jakość. Tak zabezpieczone mogą przetrwać nawet przez trzy lata.
Zobacz także
Przepis na kotlety mielone z grzybów
Składniki:
- 500 g leśnych grzybów świeżych lub 100 g mrożonych lub suszonych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 1 mała bułka
- tymianek, sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Grzyby gotuj przez ok. 30 minut. Kiedy wystygną, zmiel je maszynką do mięsa.
- Przez maszynkę przepuść również namoczona i odciśniętą bułkę.
- Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kiey będzie gotowa, dodaj ją do grzybów.
- Do całości dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek suszony.
- Dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj bułkę tartą.
- Formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
- Gotowe posyp posiekaną świeżą natką pietruszki.
Zobacz także przepis na aromatyczną rybę z grzybami: